Rijden op diesel en waterstof, dat kan ook!
Bij vrachtauto's gaat dat binnenkort al gebeuren
Het Belgische bedrijf CMB.TECH levert in maart 2023 de eerste trucks af die op een mengsel van 20% diesel en 80% waterstof rijden.
Waterstoftrucks zijn er van de merken Hyundai, Hyzon en Nikola. Ook Mercedes-Benz, Volvo en DAF werken aan de eerste versies. Vrijwel allemaal gaat het om trucks met elektrische aandrijving en stroom van een brandstofcel op waterstof. De prijs van dergelijke vrachtwagens is echter hoog.
Betaalbaarder alternatief
Het in België gevestigde CMB.TECH heeft een betaalbaarder alternatief: dieselmotoren in trucks ombouwen naar waterstof. Dat wil zeggen, ze lopen dan op een mengsel van 20% diesel en 80% waterstof. De uitstoot van vervuilende stoffen is 80% lager en bovenal claimt de ombouwer een lager verbruik dankzij dit specifieke mengsel.
Transformatie diesel naar waterstof?
De transformatie van een dieselverbrandingsmotor naar waterstof is relatief eenvoudig. De aanpassingen bestaan uit het plaatsen van waterstoftanks, een ringleiding op het motorblok voor waterstofgasinjectie en de nodige regelelektronica. De draaiende delen van de dieselmotor behoeven geen aanpassing. De kosten zijn daarmee te overzien.
Tot 20 trucks per maand
CMB.TECH kan in zijn werkplaats 20 trucks per maand ombouwen. De eerste trucks (van Volvo) gaan al in maart 2023 de weg op. Transportbedrijf Van Moer Logistics en Haesaerts zijn de eerste klanten en zullen de waterstoftrekkers gebruiken voor (tank)containerstransport.
Meer betaalbaar over op waterstof
Verbranden van waterstof in een omgebouwde dieselmotor is weliswaar minder efficiënt dan omzetting van waterstof in elektriciteit in een brandstofcel. Anderzijds kunnen transporteurs sneller overschakelen en de investeringskosten zijn lager. Bovendien kunnen deze trucks nog steeds volledig op diesel rijden. Dat is handig als er onderweg niet op tijd een waterstoftankstation is te vinden.
Voor bedrijven met ambitieuze duurzaamheidsprestatie
Vooral voor bedrijven die een hoge duurzaamheidsprestatie willen of moeten leveren is deze ombouw een interessante tussenoplossing, zo luidt de gedachtegang bij CMB.TECH. “Met de opening van de eerste dual fuel werkplaats kunnen we bewijzen dat het ombouwproces een eenvoudig en schaalbaar concept is. Een dieseltruck kunnen we met een relatief kleine ingreep ombouwen om vandaag grote emissiebesparingen te realiseren”, aldus Roy Campe, Chief Technical Officer bij CMB.TECH.
‘Concept verder uitrollen’
Opschaling van de productie zit in de pen. CMB.TECH: “We zetten de trend om op een betaalbare manier af te kunnen stappen van traditionele brandstof. Na een proefperiode kunnen we dit concept verder uitrollen naar andere locaties en voor andere zware toepassingen.”