
Review – Zeekr 7X (2025) – De nachtmerrie van Elon Musk

Heb je stiekem een beetje last van Tesla-schaamte, maar vind je het lastig afscheid te nemen van je Musk-mobiel omdat er simpelweg geen beter aanbod is? Dan zou de Zeekr 7X weleens jouw redding kunnen zijn. Met meer dan 600 kilometer rijbereik en – hou je vast – een laadsnelheid van 480 kW biedt deze nieuwe Chinees opvallend veel voor z’n geld. AutoRAI.nl reed met de 7X en spoiler: dit zou zomaar de beste onbekende EV van dit moment kunnen zijn.
Tussen de groten in
Met zijn 4,88 meter lengte positioneert de Zeekr 7X zich tussen de Tesla Model Y, Mercedes-Benz EQE SUV, Audi Q6 e-tron en BMW iX3 in. Een beetje van alles dus. Qua afmetingen en vormgeving zit hij dichter bij een crossover dan bij een traditionele SUV en daarmee past hij perfect op de Europese markt. Zijn design is niet opvallend, met een strakke neus en trendy doorlopende lichtstrip, zowel voor als achter. Je hebt keuze uit slechts vier carrosseriekleuren – waarvan wit de enige zonder meerprijs.

Core, Long Range en Privilege
De 7X is er in drie smaken: Core, Long Range en Privilege. De eerste twee zijn achterwielaangedreven met 309 kW (421 pk), de topversie – de Privilige – heeft vierwielaandrijving en maar liefst 470 kW (639 pk). Daarmee sprint hij in 3,8 seconden naar 100 km/u. Snelle jongen dus. De Core en Longe Range hebben zes seconden nodig voor een 0-100-sprint en zijn dus ook lekker vlot. Alle varianten zijn begrensd op 210 km/u. De 7X rolt standaard op 19-inch wielen, maar de Privilege staat op 23-inch. Luchtvering en adaptieve dempers krijg je alleen (standaard) op de topversie.

Comfort én grip
De 7X is geen uitgesproken sportieve auto, maar met de Privilege-uitvoering ben je wel als eerste weg bij het stoplicht. De acceleratie is ronduit indrukwekkend – zeker als je het vergelijkt met directe concurrenten zoals de Audi Q6 e-tron, BMW iX3 of Mercedes-Benz EQE SUV. Het onderstel weet die kracht goed in toom te houden. De luchtvering filtert hobbels netjes weg, zonder week te worden. In de bochten merk je wel het forse gewicht. Met 2.400 kg (2.500 voor Privelige) is de 7X aanzienlijk – zo’n 300 tot 400 kg – zwaarder dan zijn concurrenten. Alsof je op iedere stoel een stevige kerel hebt zitten. Tijdens het rijden heb je daar niet enorm last vast – de 7X voelt nooit log aan – maar het tikt wel aan bij de wegenbelasting.

Bizar snel laden
Bij een laadpaal laat de 7X de concurrentie ver achter zich. De Core met 75 kWh LFP-accu laadt in slechts 13 minuten van 0 naar 80 procent. Je leest het goed: 13 minuten. De grotere NMC-accu van 100 kWh doet daar 16 minuten over. Minstens zo indrukwekkend. Volgens Zeekr ligt het pieklaadvermogen voorlopig op 360 kW, al kan hij in theorie 480 kW aan. Maar zulke krachtige laadpalen zijn er nog niet in Nederland. Ook thuisladen of laden bij een openbare paal gaat met de 7X sneller dan gemiddeld: met 22 kW.

Actieradius
De Core komt 480 kilometer ver op een lading, de Long Range tot 615 kilometer. Op dit vlak zit hij op gelijke hoogte met veel concurrenten. Tijdens onze testrit geeft de boordcomputer 530 kilometer aan met een volle accu. De krachtige Privilege met AWD moet iets inleveren en blijft op papier steken op 540 kilometer.

Een lesje software én hardware
Het interieur is ook een paradepaardje van de Zeekr 7X. Het haarscherpe 3.5K-scherm oogt indrukwekkend, maar het is vooral de snelheid en logica van de interface die opvallen. Dat komt mede door de krachtige Qualcomm-chipset die onderhuids alles aanstuurt. Niks geen vertraging of iets te lange laadtijden; alles opent direct. Het werkt bovendien intuïtief – ook fijn.
Voor je neus zit – optioneel – een augmented reality head-up display van 36 inch(!). Optioneel is er een audiosysteem met 21 speakers en speakers in de hoofdsteun van de bestuurder. Zoals veel Chinese EV’s, zit dus ook de 7X extra dik in de spulletjes.



Bagageruimte
De stoelen in de Privilege-versie zijn voorzien van ventilatie en massage. Ze zitten als gegoten. De tweede zitrij biedt flink wat beenruimte – daar zijn Chinezen dol op – en de vlakke vloer maakt het extra comfortabel voor wie in het midden zit. Onder de achterbank zitten zelfs twee opbergvakken, waar je spulletjes kunt laten. In de kofferbak past 539 liter en in de frunk nog eens 66 liter (of 42 liter in de AWD-versie). Bovendien mag elke uitvoering 2.000 kilo trekken – vrij uniek in deze klasse. Kortom: de 7X is zeer praktisch.



Welke moet je hebben?
De Core is verrassend compleet uitgerust, met onder andere een warmtepomp, 19-inch velgen, led-matrixverlichting en 22 kW AC-laden en 360 kW DC-laden standaard. Voor 53.000 euro krijg je dus een forse EV met snellaadvermogen dat zelfs premiummerken het nakijken geeft. De Long Range biedt meer actieradius (615 km), maar heb je dat nodig, als je de kleine accu (480 km) zo snel kunt volladen? Na zo’n 400 kilometer rijden is 13 minuten pauze nemen geen slecht idee, lijkt ons. De Privilege is de meest complete, met alles erop en eraan, maar kost 10.000 euro meer. Luchtvering is fijn om te hebben, maar op het strakke asfalt in Nederland kun je prima zonder.

Conclusie: onbekend maakt bemind?
De Zeekr 7X is een van de meest complete elektrische SUV’s van dit moment. Hij laadt sneller dan al zijn concurrenten, biedt veel comfort, een krachtig infotainmentsysteem en indrukwekkende prestaties. Dat hij wat zwaarder is dan gemiddeld is een klein minpuntje op een verder overtuigend totaalpakket. De vraag is of Audi-, BMW- en Mercedes-Benz-rijders de overstap aandurven — en of Volkswagen-, Hyundai- en Kia-rijders bereid zijn iets dieper in de buidel te tasten. Nederlanders met Tesla-schaamte die hun auto willen omruilen, vinden in de 7X in ieder geval een logische opvolger.
Wat kost de Zeekr 7X?
Voor de 7X vragen die Chinezen minimaal 53.990 euro (Core) en 63.990 euro voor de topversie (Privilige). Daarmee is hij duurder dan een Model Y, Kia EV6, Hyundai Ioniq 5 of Volkswagen ID.4, maar flink goedkoper dan de elektrische SUV’s van Mercedes-Benz, BMW en Audi.
