Review – Renault Rafale (2024) – Stoere coupé-SUV voor de massa
Fijne rijeigenschappen en veel bagageruimte
Tot voor kort moest je voor een SUV-coupé aankloppen bij dure Duitse merken zoals BMW en Mercedes-Benz. Met de introductie van de Arkana bracht Renault de eerste betaalbare SUV-coupé op de markt. Nu introduceren de Fransen een grotere sportieve SUV: de Rafale, het nieuwe vlaggenschip van het merk.
Betaalbare SUV-coupé
Bij Renault kun je sinds 2021 voor een fractie van de prijs een tegenhanger van de Audi Q3 Sportback, BMW X4 en Mercedes-Benz GLE Coupe krijgen: de Renault Arkana. Nu brengen de Fransen een tweede coupé-SUV op markt, die een maatje groter is. Hij heet de Rafale en concurreert qua formaat met de BMW X4, de Audi Q5 Sportback en Mercedes-Benz GLC Coupé.
Nieuwe designtaal
Het lijnenspel van de Rafale hebben we nog niet eerder gezien op een nieuw Renault-model. Eerdere modellen – zoals de Captur en Clio – zijn al wel gefacelift met deze designtaal, maar de Rafale is – samen met de Scenic – het eerste volledig nieuwe model met deze stijl. Hoewel de Rafale zijn fundament deelt met de nieuwe Espace, springt hij eruit door zijn scherpe ontwerp. De hoekige en strakke design geeft hem een veel stoerdere uitstraling dan de vriendelijk ogende Espace.
De grille trekt alle aandacht en is geïnspireerd op Franse kunst. Het bestaat uit kleine diamantvormen, dezelfde vorm als het Renault-logo. De achterkant van de auto is voorzien van donkere achterlichten en dynamische knipperlichten. Het achterruit is met zeventien graden gekanteld en volgens Renault is een ruitenwisser daardoor niet nodig – iets dat we tijdens onze zonnige testweek niet hebben kunnen verifiëren.
Praktisch
Ondanks de aflopende daklijn biedt de bagageruimte meer dan 500 liter, wat behoorlijk ruim is voor een SUV-coupé. De tweede zitrij biedt dankzij de wielbasis van 2,74 meter (dezelfde als de nieuwe Espace) meer dan voldoende beenruimte. Leuk gevonden zijn de handige bekerhouders met tablet- en telefoonhouders, waardoor kinderen de hele reis stil blijven en naar hun beeldschermen kunnen turen. Als ze niet naar de wolken staren tenminste, want het grote panoramadak met kristallen die mat worden bij verduistering, nodigt uit om naar boven te kijken en zorgt voor een zéér ruimtelijk gevoel. In het glas is een verwijzing te vinden naar het Franse vliegtuig Rafale uit de jaren dertig, waarmee Renault een aantal snelheidsrecords wist te pakken en waar de SUV naar vernoemd is.
Android Automotive
Vanbinnen komt de Rafale wél bekend voor. Het interieur kennen we al van de Espace en Austral. Op twee grote beeldschermen draait Android Automotive 12, de meest recente versie van dit besturingssysteem. Het infotainmentsysteem maakt gebruik van allerlei Google-apps – zoals Google Maps en Google Assistent – en werkt razendsnel. Spotify en andere apps kun je via de Play Store downloaden. Het zorgt voor een intuïtieve en moderne gebruikerservaring. Daar kunnen de dure Duitse merken nog wat van leren. Het afwerkingsniveau ligt hoger dan bij de Espace en Austral. Hoewel de Rafale geen premium Duitse SUV is, geeft het gebruik van hoogwaardige materialen, zoals kurk op het dashboard, een gevoel van luxe.
Hybride en Plug-in Hybride
Renault biedt twee aandrijflijnen aan voor hun nieuwe topmodel. Beide zijn deels geëlektrificeerd. De basismotor is een 1,2-liter driecilinder benzinemotor die ondersteuning krijgt van twee elektromotoren, goed voor een systeemvermogen van 147 kW (200 pk) en een stevige 410 Nm. Dit resulteert in een 0-100 km/u tijd van 8,9 seconden. Prima cijfers dus. Voor wie meer vermogen zoekt, komt er in het najaar een plug-in hybride versie met vierwielaandrijving, die een extra elektromotor op de achteras heeft. De PHEV beschikt over 220 kW (300 pk) en haalt 0-100 km/u in 6,4 seconden. Een 22 kWh-accu zorgt voor een elektrische actieradius van 100 kilometer (WLTP), en gecombineerd met een volle 55-litertank haalt deze versie op papier een indrukwekkende 1.000 kilometer.
Voldoende power
De hybride heeft een compacte accu, die zich razendsnel kan volladen. Hierdoor kun je regelmatig stukjes elektrisch rijden. In de binnenstad moet je volgens het merk zelfs 80% van je gemaakte kilometers op stroom kunnen afleggen. In de praktijk lijkt dat te kloppen. Of het 80% is weten we niet, maar we zijn verbaasd hoe weinig werk de benzinemotor moet doen bij lage snelheden. Pas als je het gaspedaal steviger indrukt, komt de driecilindermotor tot leven en laat hij zich duidelijk horen. Bij normaal rijgedrag is de Rafale opvallend stil.
Scherp randje
Het 4Control-logo op de B-stijl betekent dat onze testauto achterwielbesturing heeft. Hierdoor is hij lekker wendbaar. Inparkeren is een fluitje van een cent, dankzij een draaicirkel van iets meer dan tien meter. Op hogere snelheid kan je bovendien extra scherp een bocht aansnijden. Dat komt niet alleen door de achterwielbesturing, maar ook door de brede banden, vier centimeter meer spoorbreedte en een onderstel dat sportiever is afgesteld dan het geval is bij de Espace of Austral. Dat merk je duidelijk, zonder het gevoel te krijgen in een overdreven sportief product te zitten. Er is nog steeds voldoende comfort om met het hele gezin op vakantie te gaan of voor dagelijks woon-werkritten. Het scherpe randje zorgt wel voor meer rijplezier dan in de gemiddelde SUV, maar een ritje naar de Nürburgring moet niet per se bovenaan je agenda staan.
Conclusie
De Renault Rafale biedt een uitstekende mix van sportiviteit, technologie en praktische bruikbaarheid. Met zijn opvallende design, ruime interieur en geavanceerde aandrijflijnen is hij een aantrekkelijke keuze voor wie een hippe en luxe SUV-coupé zoekt zonder de hoofdprijs te betalen. De Rafale is met een vanafprijs van 47.490 euro niet goedkoop – welke auto is dat nog wel? – maar toch al snel 20 mille goedkoper dan een soortgelijk model uit Duitsland. De hybride biedt voldoende power, maar 100 kilometer elektrisch rijden met de PHEV kan de moeite waard zijn als je thuis kunt laden. Meer weten? Bekijk de video hieronder: