Review – Peugeot e-5008 (2024) – Dé elektrische auto voor grote gezinnen?
Een elektrische zevenzitter
Een elektrische SUV die zeven personen kan vervoeren en ook nog eens een indrukwekkend rijbereik heeft: dat is de Peugeot e-5008 in theorie. Volgens de fabrieksopgave haalt de Franse SUV een actieradius van 660 kilometer. Maar hoe presteert deze ruime EV in de praktijk? In Zweden stappen we voor het eerst achter het stuur van de nieuweling en zoeken we het uit.
Peugeot e-5008
Met het hele gezin op vakantie gaan kan een behoorlijke uitdaging zijn. Huilende en vechtende kinderen achterin, gesteggel over wie er aan de beurt is om de iPad te gebruiken en eindeloos gekibbel over de muziekkeuze. Het laatste waar je dan op zit te wachten, is actieradiusangst en om de twee uur moeten stoppen voor een lange laadpauze de snelweg. Voor grote gezinnen die de overstap naar elektrisch rijden willen maken, maar geen zin hebben in dat gedoe, zou de nieuwe Peugeot e-5008 wel eens een goede keuze kunnen zijn. De ruime SUV biedt plek aan zeven personen en heeft een indrukwekkende actieradius van maar liefst 660 kilometer.
Geen kleine jongen
De e-5008 staat op het STLA Medium-platform van moedermaatschappij Stellantis, net als zijn kleinere broer, de e-3008. Met een verlengde wielbasis van 2,90 meter en een totale lengte van 4,79 meter is het geen kleine jongen. De bagageruimte is royaal: 916 liter als de derde zitrij niet in gebruik is. Gebruik je die derde zitrij wel, dan houd je nog steeds 348 liter over. Klap je zowel de tweede als de derde zitrij neer, dan beschik je zelfs over een indrukwekkende 2.232 liter aan laadruimte.
Drie zitrijen
Helemaal achterin is er meer dan voldoende ruimte voor kleine kinderen en tieners. Volwassenen kunnen het er ook wel even uithouden. Met USB-poorten en bekerhouders binnen handbereik hebben de kids alles wat ze nodig hebben voor een lange roadtrip. Handig: onder de derde zitrij zit een extra opbergruimte van zo’n 80 liter. Ideaal voor het opbergen van al die vakantiespulletjes die je niet direct nodig hebt. Waardevolle zaken kun je er ook goed kwijt, want geen dief weet deze ruimte te vinden. Laptops, iPads en horloges berg je dus hier op tijdens een stranddag.
Voor ieder wat wils
Het aanbod van de nieuwe Peugeot e-5008 is gevarieerd: er zijn twee uitvoeringen – de Allure en de GT – en er zijn drie optiepakketten. Wie op benzine wil rijden kan kiezen voor een 100 kW (136 pk) sterke mild-hybride versie met een 1,2-liter benzinemotor, die gekoppeld is aan een zesversnellingsbak met dubbele koppeling en een elektromotor.
Wij zouden eerder kiezen voor de 143 kW (195 pk) sterke plug-in hybrid. Deze beschikt niet alleen over meer vermogen, maar kan dankzij een 21 kWh-accu tot 80 kilometer volledig elektrisch rijden. Zo leg je al je dagelijkse kilometers emmisieloos en voordelig af en laat je de benzinemotor alleen het werk doen tijdens lange ritten.
Elektrische Peugeot 5008
Fans van elektrisch rijden kunnen kiezen uit drie elektrische aandrijfvarianten, met 157 kW (213 pk), 170 kW (231 pk) of 237 kW (322 pk). Die laatste is dus de spierbundel van de e-5008-familie en beschikt dankzij twee elektromotoren over vierwielaandrijving. Wij rijden de 157 kW (213 pk) sterke versie. Misschien wel dé versie die je wilt hebben. Hij heeft in de bodem 73 kWh aan accucellen liggen, goed voor 502 WLTP-kilometers. Tijdens onze eerste testrit blijkt de Fransoos behoorlijk efficiënt. Zelfs op de snelweg duikt het verbruik onder de 20 Wh/km. Verrast zijn we niet, want ook de e-3008 – die dezelfde aandrijflijnen gebruikt – is geen energieverslinder.
Lange adem
Die versie die 660 kilometer ver komt? Dat is de Electric 230 Long Range. Met een 96 kWh-accu en een 170 kW (231 pk) sterke elektromotor is deze combinatie op papier goed voor dik 600 kilometer. In de praktijk kun je rekenen op zo’n 450 tot 600 kilometer, afhankelijk van je rechtervoet, het weer en tal van andere omstandigheden. Maar zelfs als alle omstandigheden tegenzitten en je als Max Verstappen de hele dag vol op het gaspedaal hangt, kun je nog steeds urenlang kilometers maken voor de pret op is.
Laden
Als het op snelladen aankomt, blinkt de e-5008 iets minder uit. Hij kan maximaal 160 kW laadkracht aan. Je hebt ongeveer een half uur nodig om tot 80 procent te laden. Dat is zeker niet slecht, maar er zijn concurrenten die nog sneller de stroom opslokken bij een snellader. Maar aan de andere kant: je moet een sterke blaas hebben als je na 500 tot 600 kilometer rijden niet toe bent aan een half uur pauze. Bij een thuislader of openbare laadpaal in de straat kan de Fransoos overweg met maximaal 11 kW. Het laden van 20 tot 80 procent duurt dan ongeveer 4,5 uur. Een warmtepomp is een optie, dus de actieradius is in de winter een stukje lager dan in de zomer. Dankzij ons milde klimaat valt daar goed mee te leven.
Panoramic i-Cockpit
Oneerbiedig gezegd is de e-5008 eigenlijk een e-3008 met een andere kont. Het interieur van de nieuwe e-5008 deelt dan ook, net als het exterieur, veel overeenkomsten met de E-3008. Het interieur voelt net zo huiselijk en stijlvol aan als in de e-3008, met veel zachte materialen die prettig aanvoelen en er chic uitzien. Een groot, gebogen 21-inch scherm, dat lijkt te zweven boven het dashboard dankzij de bevestiging aan de achterkant, trekt alle aandacht. Het maakt onderdeel uit van de zogeheten Peugeot Panoramic i-Cockpit.
Daartoe behoren ook de zogeheten i-Toggles, een extra schermpje boven de middenconsole met digitale knoppen, waarmee je snel naar bepaalde menu’s in het infotainmentsysteem kunt navigeren. Slim verzonnen, want het werkt erg goed. We missen niet eens fysieke knoppen. Het stuurwiel zit vrij laag, zoals in alle moderne Peugeot-modellen. Voor nieuwe Peugeot-rijders zal dat even wennen zijn. Maar dankzij deze indeling heb je extra goed zicht op het scherm en de weg.
Hoe rijdt ‘ie?
De 5008 is geen typische Franse SUV. Het is geen zachte sofa op wielen. Comfort is er voldoende, maar het ‘zweven boven het asfalt’-gevoel biedt hij niet. In plaats daarvan ligt hij lekker stabiel op de weg en voelt hij zelfs redelijk lichtvoetig aan voor een grote, zware SUV. De besturing is redelijk direct en responsief en de goede wegligging zorgt voor vertrouwen in bochten. De vering is stevig genoeg voor een beetje sportief stuurwerk, maar dempt ook oneffenheden in het wegdek voldoende om comfortabel te blijven.
Er zijn verschillende rijmodi, zoals Normal, Eco en Sport. In Eco-modus knijpt software de elektromotor af, voor een efficiënter energieverbruik. In de Sport-modus komt de 5008 echt tot leven en beschik je over het volle vermogen. De 157 kW (213 pk) sterke elektromotor van de versie die wij rijden zorgt voor een 0-100-sprint in 9,7 seconden en de topsnelheid is 170 km/u. Lichtgewicht? Niet bepaald, want de basisversie weegt al 2.218 kilogram.
Conclusie
De Peugeot e-5008 combineert ruimte, technologie en rijplezier en is daarmee een sterke speler in het elektrische SUV-segment, waarin nog maar weinig zevenzitters opereren. Hij is ideaal voor grote gezinnen die ook lange afstanden willen afleggen, zonder gedoe. Zelfs de kleine accu biedt met 500 kilometer een indrukwekkende actieradius. Misschien is dat ook wel dé versie die je moet hebben, want waarom zou je het extra gewicht van de grote accu meesleuren als je maar twee keer in het jaar verder dan 500 kilometer op een dag rijdt? Vier of vijf keer snelladen en je zit zo in Zuid-Frankrijk.
De nieuwe e-5008 is daarnaast een praktische auto, maar ook zeer stijlvol, met een interieur met hoogwaardige materialen en het indrukwekkende panoramische scherm. Ook niet onbelangrijk: de garantievoorwaarden. Zolang je de e-5008 iedere twee jaar naar een erkende Peugeot-dealer stuurt voor zijn beurtjes, krijg je 8 jaar of tot 160.000 kilometer garantie op de hele auto. Kijk, dat geeft écht vertrouwen. Prijzen maakt Peugeot deze zomer bekend. Aan het einde van het jaar staat de e-5008 bij de dealer.