Review – MINI Electric (2022)
De leukste elektrische stadsauto?
MINI gaat met zijn tijd mee. In 2020 bracht het merk de Cooper SE op de markt, die in ons land door het leven gaat als MINI Electric. Het merk heeft nu het model – net als de drie- en vijfdeursmodellen met traditionele benzinemotor – een update gegeven. Een goede reden om de elektrische driedeurs stadsauto nog eens aan de tand te voelen.
Iconische stadsrakkers
De MINI en de Fiat 500 zijn twee compacte auto’s die hun roots in de jaren ’50 hebben liggen. Het originele ontwerp van beide klassiekers is zo tijdloos, dat het er anno 2022 nog steeds hip uitziet. Beide moderne reïncarnaties beginnen inmiddels ook op leeftijd te raken. De ‘New’ MINI is sinds 2001 op de markt en de moderne Fiat 500 zag in 2007 het levenslicht. Maar het feest is voor de twee trendy stadsauto’s nog lang niet afgelopen. Beide modellen zijn inmiddels geëlektrificeerd én dus klaar voor de toekomst. Onlangs reden we in de ultra hippe volledig elektrische Fiat 500E, nu is het tijd om zijn rivaal te testen: de vernieuwde MINI Electric.
Fris gezicht
De Electric is pas sinds 2020 op de markt, maar MINI heeft hem nu al een flinke visuele update gegeven. Nieuwe lichtunits, andere bumpers, een andere grille, vernieuwde achterlichten en een opgewaardeerd interieur zijn enkele aanpassingen. De neus is haast letterlijk strakgetrokken. De bumper is voorzien van strakke lijnen en scherpe verticale luchtinlaten. De ronde mistlampen onderaan de bumper zijn verdwenen en zitten voortaan in de koplampen geïntegreerd. De grille is gelijk getrokken met de reguliere MINI-modellen en lijkt nu meer op een ‘snor’. De in carrosseriekleur meegespoten bumper lijkt over de grille heen te lopen en doet ook dienst als kentekenplaathouden.
Andere aanpassingen
Aan de zijkant vallen de nieuwe contouren van de wielkuipomlijsting op. Ten opzichte van de gewone driedeurs staat de MINI Electric ongeveer 18 millimeter hoger op zijn poten. Noodgedwongen, want alleen zo kon de accu in de bodem worden geplaatst. Doordat hij wat hoger staat, schuur je ondanks het extra gewicht van het accupakket niet met de bodem over de grond, als je iets te hard een drempel pakt. Wat weegt zo’n MINI Electric dan? Het merk geeft een leeggewicht op van 1.365 kilogram. Daarmee is de elektrische MINI ongeveer 145 kilogram zwaarder dan de Cooper 3-deurs. Door wat kunststof wielkastbeschermers valt de extra ruimte tussen de wielen en de carrosserie niet op.
De MINI is… mini
Achterop de MINI Electric krijg je standaard de karakteristieke achterlichten in Union Jack-design, een flinke spoiler en een diffuser met geïntegreerde mistlampen. Nu we toch de achterzijde bespreken: de bagageruimte bedraagt 211 liter en 731 liter als je de achterbank naar beneden klapt. Dat is net zo veel als bij een reguliere MINI 3-deurs met verbrandingsmotor. Het accupakket ligt namelijk in de bodem verwerkt tussen de voorstoelen en onder de achterbank. Er gaat dus geen kostbare bagageruimte verloren. De ruimte is écht kostbaar, want veel is het niet. Voldoende voor je dagelijkse boodschappen, maar als je met z’n tweeën op vakantie gaat, zul je al snel één gedeelte van de achterbank naar beneden moeten klappen om ruimte te maken voor een koffer. Een situatie die niet vaak zal voorkomen, maar voor vakantiegangers wel iets om rekening mee te houden.
Betere materialen
Dat MINI onder de vlag van BMW opereert zie je duidelijk terug in het interieur. Het is verder verfijnd met nieuwe materialen en voelt premium aan. Alsof je in een kleine BMW zit. In het centraal geplaatste infotainmentsysteem – waar een speelse led-lichtring omheen zit – zit een helder 8,8-inch touchscreen. Helaas draait daar niet het meest recente besturingssysteem van BMW op, maar het reageert vlot zat. Achter het stuur krijg je een rond digitaal instrumentarium, waarop je tijdens het rijden relevante informatie kunt aflezen en hoeveel kilometers er nog in de accu zitten.
Actieradius
Als het accupakket 100% is opgeladen, kun je op papier maximaal 234 kilometer halen volgens de WLTP-testnorm. In de echte wereld kun je daar al snel 50 kilometer vanaf halen. Veel blijft er dan niet over, maar het is voldoende voor de meeste Nederlanders om iedere dag mee naar kantoor te rijden of om de dagelijks boodschappen te doen. Een keer per week opladen en je kunt er weer een tegenaan.
Eigen laadpaal
Gebruik je hem intensiever, dan is het een must om thuis een laadpaal te hebben. Opladen kan uiteraard via een normaal stopcontact, maar dat doe je alleen als het écht niet anders kan. Met de juiste wallbox kun je de MINI thuis laden met 11 kW en duurt het tweeënhalf uur om de accu tot 80% op te laden. In drieënhalf uur is de acculading 100 procent.
Hoe snel kan een MINI Electric snelladen?
Wil je af en toe de andere kant van het land bezoeken, dan heb je een pasje nodig om te kunnen snelladen. Een ritje van Groningen naar Amsterdam is anders niet haalbaar. Bij een snellaadstation kan de MINI Electric tot 50 kW aan. Binnen 35 minuten is de batterij dan tot 80 procent opgeladen. Gratis tip: ben je van plan om een langere reis te ondernemen, verwarm of koel het interieur dan voor vertrek via de MINI-app. Dat scheelt onderweg veel energie. Dat kan gewoon terwijl hij nog aan de lader staat. Je kunt zelfs instellen wanneer hij moet beginnen daarmee. Handig, als je iedere ochtend in een warme, volgeladen auto wil stappen.
BMW-techniek
Veel techniek in de MINI Electric is afkomstig van de BMW i3s. Zelf noemt Mini dat niet, maar de cijfers op papier verklappen dat de Electric gewoon de aandrijflijn van de i3s overneemt. Dat is geen schande. In de BMW i3s heeft deze elektrische aandrijflijn al goed bewezen. Ook in de Mini stelt hij niet teleur.
Snelle MINI
De 184 pk en 270 Nm sterke elektromotor is lekker pittig. In 7,3 seconden zit de MINI op de 100 km/u. Dat klinkt niet slecht, maar in het echt voelt het nog veel sneller aan. De acceleratie van 0 naar 60 km/u neemt slechts 3,9 seconden aan en dat voel je. Druk je het gaspedaal volledig in als het stoplicht op groen springt, dan word je stevig in de stoel gedrukt.
Kartgevoel
Omdat het zwaartepunt van de auto dankzij het accupakket 30 millimeter lager ligt dan dat van de sportieve MINI Cooper S, kun je ook in bochten het gaspedaal diep ingedrukt houden. Onderstuur komt niet voor in het woordenboek van de MINI Electric. Het typische kartgevoel, waar MINI om bekend staat, is ook in de elektrische versie duidelijk aanwezig.
Vier rijmodi
Er is keuze uit vier rijmodi: Sport, MID, GREEN en GREEN+. In de standen GREEN en GREEN+ is de aandrijflijn gericht op maximale efficiëntie. In de GREEN+ modus worden extra comfortfuncties, zoals verwarming, airconditioning en stoelverwarming, beperkt of uitgeschakeld om de actieradius te vergroten. In standje Sport reageert de aandrijflijn het meest alert en stuurt de MINI het sportiefst. Er zit lekker veel gewicht in het stuur, waardoor de MINI extra sportief aanvoelt.
One pedal driving mogelijk?
In de Electric kun je rijden volgens het ‘one pedal driving’ principe. Tijdens uitrollen fungeert de elektromotor dan als een generator die energie die vrijkomt bij het remmen weer omzet in elektriciteit. Die wordt vervolgens weer opgeslagen in de accu, zodat je weer een paar kilometer actieradius erbij krijgt. Er zijn twee standen waarmee je kunt instellen hoe sterk de MINI afremt op de elektromotor. In de hoogste stand remt de MINI zo sterk af op de elektromotor, dat je uiteindelijk tot stilstand komt. Dat vinden wij persoonlijk erg fijn, want je hebt dan daadwerkelijk alleen je rechter pedaal nodig tijdens het rijden. Voor sommige mensen zal het eventjes wennen zijn.
Wat kost de MINI Electric 2022?
Een nieuwe MINI Electric is er vanaf 38.390 euro. Standaard geeft MINI de Electric een vrij rijke uitrusting mee. Denk aan led-koplampen, automatische airconditioning in twee zones, verwarming met warmtepomptechnologie, bijverwarming, een elektrische parkeerrem, Connected Navigation met 6,5-inch touchscreen en Apple CarPlay-ondersteuning en een instrumentencluster achter het stuurwiel met 5,5 inch kleurendisplay. De optielijst is echter lang en je kunt het zo gek maken als je wil. De consumentenprijs van onze testauto bedraagt een stevige 43.075 euro.
Concurrenten van de MINI Electric:
Model | Prijs |
Opel Corsa-e | 33.999 euro |
Fiat 500e (24 kWh) | 23.099 euro |
Renault Zoe | 34.790 euro |
Honda E | 40.615 euro |
Deze prijzen toch nog wat te hoog? Bekijk dan eens of elektrische scooters een alternatief zijn voor je.