
Review – MINI Cooper 5-Deurs (2022)
Camden Edition

MINI heeft de 3-Deurs, 5-Deurs, Cabrio en de Mini Electric vernieuwd. Ze ogen weer lekker fris, maar ook extra stoer als je voor de ruige Camden Edition gaat, die geïnspireerd is op de gelijknamige hippe wijk in Londen. Wij stapten in de kleine rockster met vijf deuren.
Special editions
Bij MINI zijn ze gek op speciale uitvoeringen. Denk bijvoorbeeld aan de MINI 60 Years Edition, waarmee we in 2019 ter ere van het zestigjarige bestaan van het merk naar de International Mini Meeting in Bristol gingen. Momenteel kun je bij MINI onder andere kiezen voor een Camden Edition en de MINI Rockingham GT. De laatstgenoemde versie is een ode aan de Mini 1275 GT, die in de jaren ’70 jarenlang onoverwinnelijk was op de Rockingham Motor Speedway in Engeland. Wij testen de Camden Edition. Deze versie is geïnspireerd door de hippe wijk Camden in Noord-London, waar de roots van de punk en britpop-scene liggen, maar ook die van Amy Winehouse, die bekend staat als ‘The Queen of Camden’.

Rockster
De Camden Edition is beschikbaar op de MINI 3-Deurs, MINI 5-Deurs en de volledige elektrische MINI Electric. Je herkent hem onder andere aan de Camden Edition-badging, die je tegenkomt op de interieurpanelen en instaplijsten. Op het dashboard zie je geluidsgolven, een dikke knipoog naar de muziekscene in Camden. Van Madness tot Jay-Z en Bob Dylan tot Jimi Hendrix, ze hebben allemaal ooit een potje lopen rocken in een van de vele historische popzalen die Camden rijk is.

Afijn, terug naar de MINI. Hij heeft een vrij sinistere look, dankzij de hoogglans zwarte afwerking van alle sierlijsten aan de buitenkant. Back to black, zullen we maar zeggen. Zelfs de 16-inch velgen – die je standaard krijgt op deze uitvoering – zijn glanzend zwart. De Camden Edition is verkrijgbaar in allerlei kleuren, zoals de kleur op onze testauto: Island Blue.

Maar hij heeft net een facelift gehad dus?
Dat klopt, in 2021 heeft de hele Cooper-reeks een facelift gekregen. Bij Mini – onderdeel van het Duitse BMW – noemen ze dat een Life Cycle Impulse (LCI). Het vernieuwde model heeft nieuwe lichtunits, andere bumpers, een andere grille, vernieuwde achterlichten en een opgewaardeerd interieur gekregen.

Nog steeds hip en happening
Vooral de nieuwe koplampen en de bijna volledig dichtgemaakte grille geven het iconische design een extra modern randje. Het is toch knap hoe de ontwerpers bij Mini een model al ruim twintig jaar hip en modern weten te houden, zonder het design radicaal te veranderen. Ook leuk: voor de karakteristieke achterlichten met het Union Jack-design hoef je niet meer extra te betalen, ze zitten namelijk voortaan standaard op iedere 3- en 5-Deurs en de Mini Cabrio.

Interieur
Tot de standaarduitrusting behoren voortaan ook een nieuw 8,8-inch touchscreen en aanrakingsgevoelige knoppen. Het infotainmentsysteem werkt vlot en de graphics zijn prettig om naar te kijken. Het typische ronde instrumentarium is gebleven. De Camden Edition is verder voorzien van een met nappaleer bekleed sportstuur, dat prettig in de hand ligt.

Retrogevoel
Er zijn nog een behoorlijk aantal fysieke knoppen aanwezig. Dit is tegenwoordig eigenlijk niet meer trendy, want alles moet via schermen of aanraakgevoelige knoppen gaan. Maar in de Mini kunnen we er ons niet aan storen. Het past gewoon bij deze auto. De metalen tuimelschakelaars – waarmee je bijvoorbeeld de rijmodi kunt selecteren en de leeslampjes kunt bedienen – versterken het retrogevoel. Het zijn echte aluminium schakelaars, geen plastic knopjes met een een chroomrandje. Ziet er lekker premium uit dus.

Praktisch
Een MINI staat niet bekend om zijn riante binnenruimte. De MINI Countryman en Clubman bieden aanzienlijk meer ruimte dan de MINI 3-Deurs. De 5-Deurs is echter geen kleine jongen. Hij biedt zelfs voldoende ruimte voor een klein gezin met jonge kinderen. De MINI 5-Deurs is namelijk 16 centimeter langer dan de MINI 3-Deurs.

Deze extra centimeters zitten bijna allemaal achteraan, waardoor je 278 liter bagage kunt meenemen. Klap je de achterbank neer, dan biedt de MINI ruimte aan 941 liter bagage. Uiteraard kun je ook een deel van de bank naar voren klappen. Zo past de buggy gewoon achterin. Achter instappen gaat dankzij de twee extra deuren eenvoudig, maar als je lange benen hebt kun je natuurlijk het beste voorin plaatsnemen. Kinderen hebben achterin niet te klagen qua ruimte.

Go-kart feeling
Een MINI staat wél bekend om zijn voortreffelijke rijeigenschappen. Dankzij zijn compacte afmetingen gaat hij lekker de bocht om. Mini spreekt zelf van een ‘go-kart feeling’, omdat net als bij een kart, de wielen zo ver mogelijk op de hoeken van de auto zitten. Dat is geen marketingpraat, want zelfs de basisversie die wij rijden tovert een glimlach op ons gezicht. De 5-Deurs ligt werkelijk als een blok op de weg.

136 pk is ruim voldoende
Wij hebben een keer niet voor de topversies gekozen – de 178 pk sterke Cooper S of de John Cooper Works met 231 pk – maar voor de Cooper met ‘slechts’ 136 pk. Een uitvoering die je vooral met je verstand koopt. Maar ook in deze versie kun je veel plezierritjes maken. Dynamisch rijgedrag zit in het DNA van MINI en daar heb je geen honderden pk’s voor nodig.
Het fijne stuurgedrag en de prettige wegligging gaan niet ten koste van het comfort. Drempels en gaten in de weg worden netjes opgevangen en op de snelweg heb je absoluut niet het gevoel alsof je met een straatlegale kart rijdt. Door zijn kleine, spitsige neus vangt de auto weinig wind op en daardoor blijft het lekker stil in het interieur. Trap je het gas volledig in, dan zit je in 8,4 seconden op de 100 km/u.

Prijzen
De vernieuwde MINI 5-Deurs is er vanaf 33.491 euro (136 pk). Voor de Camden Edition vraagt MINI minimaal 35.800 euro (3-Deurs) en 36.800 euro (5-Deurs). Voor de 178 pk sterke Cooper S met vijf deuren betaal je minimaal 40.790 euro.
Lees ook: