
Review: Lancia Ypsilon HF (2025) – hot hatch met Italiaans temperament?

De introductie van de Ypsilon HF is meer dan alleen de komst van een extra sportieve uitvoering van de Ypsilon. Het is ook de wedergeboorte van het legendarische HF-label, dat decennialang verbonden was aan Lancia’s meest radicale modellen. Denk aan de Fulvia HF, de Stratos HF en natuurlijk de Delta HF Integrale. Past de Ypsilon HF in dit rijtje?
Met het HF-label keert ook de sportieve erfenis terug, maar dan wel in een modern tijdperk. Het logo is ietsje strakker geworden, maar de rode olifant is behouden gebleven. En nu dus volledig elektrisch als Lancia Ypsilon HF, maar nog steeds trouw aan het idee van prestaties, rijplezier en uitgesproken karakter.
Subtiele verwijzingen naar vroeger bij Lancia Ypsilon HF
Wat de Lancia Ypsilon HF extra interessant maakt, zijn de verwijzingen die hij bevat naar de legendarische Lancia’s van weleer. De ronde achterlichten zijn bijvoorbeeld een duidelijke knipoog naar de Stratos, terwijl de Econyl sportstoelen doen denken aan die in de Delta HF Integrale Evoluzione. Het HF-logo, de verlaagde houding, het gebruik van kleur en zelfs de oranje kleur ‘Arancione Lava’ zijn symbolisch. Ze relateren aan het verleden in een moderne vorm. Voor wie meer wil weten over die rijke rallyhistorie, lees dan ook even dit artikel over het race-erfgoed met Miki Biasion, de Lancia Stratos, 037 en Delta HF Integrale.


Lancia Ypsilon HF – design met spierballen
De Ypsilon HF heeft veel verschillen met de reguliere Ypsilon. Het design is fors aangescherpt, met een verlaagd onderstel, 30 mm bredere spoorbreedte en verbrede wielkasten die de carrosserie gespierder maken. Specifieke bumpers met HF-logo’s, een diffuser, donkere badges en speciale 18-inch velgen maken het plaatje af.


Binnenin zet die sportieve lijn zich door. Sportstoelen, een geperforeerd sportstuur met HF-logo, aluminium pedalen en een dashboard dat verloopt van blauw naar oranje. Het voelt direct als iets extra speciaals.


Wat schuilt er onder de elektrische kap?
Onder de motorkap schuilt een elektrische aandrijflijn van 280 pk, goed voor een sprint van 0-100 km/u in 5,6 seconden. De 400V-architectuur en 54 kWh-accu zorgen voor een WLTP-actieradius van 370 km, en snelladen tot 100 km bereik in 10 minuten. Dankzij een Torsen-sperdifferentieel en een versterkt chassis (+67% voor, +153% achter) is de Lancia Ypsilon HF meer dan alleen snel in rechte lijn.
Hij is namelijk ook gebouwd om te sturen. De besturing is scherp, het onderstel stug maar niet straf, de grip indrukwekkend. In de bochten blijft hij trouw aan je lijn, zonder nerveus te worden. Dankzij het sperdifferentieel voel je de binnenbocht effectief naar je toe trekken. Daarbij biedt het Alcon-remsysteem met vierzuiger remklauwen en vergrote 355 mm-schijven niet alleen een stevige remkracht, maar ook uithoudingsvermogen bij stevig bochtenwerk en sportief gebruik.

Alpine A290 als rivaal van de Lancia Ypsilon HF
Maar hoe verhoudt hij zich tot de concurrentie? De Alpine A290 is wat ons betreft de hot hatch om te kloppen dit jaar. Al is het maar vanwege de bestempeling ‘Auto van het Jaar’ die hij deelt met de Renault 5.
Dus, daar ligt de lat. Interessant genoeg heeft de Lancia méér vermogen en koppel dan de Alpine. Zeker bij hogere snelheden voelt de Ypsilon potenter. Hij blijft doortrekken waar de Alpine iets van zijn agressie verliest. In de bochten is het een ander verhaal. De Ypsilon HF is snel en stabiel, maar mist het speelse randje van de A290. Bij de Alpine kun je, als je het forceert, de achterkant een beetje om laten komen. Een absoluut feestje als je van sportief rijden houdt. De Ypsilon houdt liever alles op de rails. Hij is en blijft dus scherp, maar wijkt daar ook niet van af.


Ook qua beleving pakt Alpine A290 net wat meer uit. Denk aan virtuele geluiden tot een telemetrie-submenu waarin je acceleratie-, G-krachten en zelfs een training kunt volgen. De Ypsilon is in deze vergelijking wat ingetogener en misschien wel stijlvoller. Dat kan voor sommigen juist een pluspunt zijn.
Er blijft wel één gedachte knagen. Wat als deze Ypsilon HF geen elektromotor zou hebben, maar een pruttelende en knallende uitlaatpijp? Een compacte, agressieve benzineversie, zoiets als een moderne ‘HF Integrale’, had perfect gepast in Lancia’s geschiedenis. Misschien komt die ooit nog, we hopen het in ieder geval! Een nieuwe Delta staat wel op de planning, maar laat tot 2028 op zich wachten.
Niet alleen snel, maar ook praktisch
Ondanks zijn prestaties is de Ypsilon HF ook bruikbaar in het dagelijks verkeer. Het is en blijft een fijne compacte auto die erg wendbaar is. Aan boord vind je de nodige rijhulpsystemen terug die het jou comfortabel maken onderweg. Denk aan adaptieve cruise control, noodremassistentie en verkeersbordherkenning. Het infotainmentsysteem met 10,25 inch digitaal display, draadloze Apple CarPlay en Android Auto en de vernieuwde S.A.L.A-interface is overzichtelijk en modern.


Conclusie:
Tot die tijd nemen we absoluut genoegen met dit elektrische hoofdstuk. En eerlijk is eerlijk, het is een overtuigende start. De Lancia Ypsilon HF is een geslaagde herintroductie van het legendarische HF-label. Hij oogt gespierd, rijdt strak en biedt meer vermogen dan menig concurrent. Lancia HF is terug, en dat is al een feestje op zich!
Wil je toch liever alleen sportieve looks zonder het elektrische geweld? Dan is er ook de Lancia Ypsilon HF-Line. Hierbij wordt de mild-hybride uitvoering voorzien van sportieve aankleding.