
Review Kia Sportage (2025): bekend succesnummer in een moderner jasje

C-segment SUV’s zijn tegenwoordig enorm populair – ongeveer één op de vier nieuw verkochte auto’s in Nederland valt in dit segment. Dat is eigenlijk helemaal niet zo gek. Het zijn ontzettend veelzijdige auto’s die veel waar voor hun geld bieden. Dat spreekt een grote groep consumenten aan. De Kia Sportage is al jarenlang een van de hoofdrolspelers in dit segment – en nu is er een vernieuwde versie.
Met wereldwijd meer dan 7 miljoen verkochte exemplaren is de Kia Sportage een absolute bestseller. Maar stilstand is achteruitgang – en dus is er een vernieuwde versie voor Europa. Het is een grondige facelift van de generatie die in 2022 op de markt kwam. Zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant zijn er duidelijke aanpassingen gedaan, waardoor de auto weer helemaal up-to-date is.
Kia Sportage – herkenbaar aan de buitenkant
Aan de buitenzijde zijn onder andere de koplampunits vernieuwd. Ook zijn er strakkere accentlijnen toegevoegd, waardoor de Kia Sportage er net wat moderner en hoekiger uitziet. Het design sluit nu beter aan bij de designtaal van Kia’s elektrische modellen, zonder er direct op te lijken. Ook de achterzijde is opnieuw vormgegeven met strakkere lijnen en moderne lichtunits. De wielkasten zijn breed en krachtig vormgegeven en afhankelijk van uitvoering staat de Kia Sportage op 17-, 18- of 19-inch lichtmetalen velgen, met speciale ontwerpen voor de velgen op de GT-Line, zoals getoond.


Daarnaast valt vooral de ruimte achterin op. Met een bagageruimte van 587 liter biedt de Kia Sportage serieuze praktische inzetbaarheid, afhankelijk van de aandrijflijn, en kan worden vergroot tot maar liefst 1.776 liter met de achterbank plat. Een dubbele laadvloer bij MHEV- en HEV-varianten maakt de laadruimte extra flexibel. Een handige toevoeging is de knop waarmee je de achterbank in één keer kunt neerklappen. Die achterbank is in een 40-20-40-verhouding neer te klappen – ideaal als je vier mensen mee wilt nemen én lange bagage, zoals ski’s of een plank, door het midden wilt steken.
Wat betreft zitruimte achterin: voor vier volwassenen is het prima, al kan het voor langere mensen wat krap aanvoelen. Dat merkte ook onze redacteur tijdens de test, maar die is dan ook bovengemiddeld lang.


Hybride aandrijflijn
Op dit moment komt de vernieuwde Kia Sportage in Nederland alleen als hybride variant op de markt. Er wordt wel gesproken over andere aandrijflijnen, zoals een ‘gewone’ benzineversie, een mild hybride en een plug-in hybride, maar voorlopig is alleen de reguliere hybride leverbaar. Die hybride uitvoering combineert een 1,6-liter benzinemotor met elektrische ondersteuning, goed voor zo’n 176 kW (239 pk). Die elektrische hulp merk je vooral bij lage snelheden en tijdens het optrekken. Het zorgt niet alleen voor soepelere prestaties, maar draagt ook bij aan een gunstiger brandstofverbruik.


De aandrijving verloopt via een zestraps automatische versnellingsbak. Tijdens het rijden valt vooral het comfortabele en stabiele weggedrag op. De Kia Sportage is nog altijd wendbaar genoeg voor in de stad of op binnenwegen, mede doordat het geen overdreven grote SUV is. Dat merk je bijvoorbeeld in bochten, waar je niet het gevoel hebt dat het gewicht je naar buiten duwt. De auto blijft verrassend dynamisch, zeker voor zijn formaat.
Vermogen is er genoeg, ook als je de bergen in trekt of bijvoorbeeld met een caravan op pad gaat. Je kunt kiezen uit verschillende rijmodi, waaronder Eco en Sport. In de Sport-stand reageert de auto feller en rijdt je met hogere toerentallen.
Over die caravan gesproken: het maximale trekgewicht van de hybride versie ligt op 1.510 kg. Dat is niet uitzonderlijk binnen dit segment. Sommige concurrenten, zoals de Ford Kuga, mogen tot 2.100 kg trekken. Dus dat is iets om rekening mee te houden. Zoek je specifiek een C-segment SUV met een hoger trekgewicht, dan zijn er alternatieven. Maar voor de gemiddelde caravanliefhebber is 1.500 kg in de praktijk vaak ruim voldoende.
Gebruiksgemak
Ook op het gebied van rijhulpsystemen is de vernieuwde Kia Sportage helemaal van deze tijd. De auto zit bomvol slimme assistentiesystemen die bijdragen aan zowel comfort als veiligheid. Denk aan zaken als adaptieve cruise control, rijstrookassistentie en dodehoekdetectie. Toch is er nog wel een puntje van verbetering: het zou fijn zijn als er een soort shortcut of sneltoets beschikbaar was om je persoonlijke voorkeuren voor rijhulpsystemen direct bij het starten van de auto te activeren. Nu moet je steeds opnieuw via het infotainmentsysteem handmatig je favoriete instellingen aan- of uitzetten.


Verder is de bediening in de auto prima in orde. Het dashboard is voorzien van twee grote digitale schermen van 12,3 inch – eentje voor de bestuurder en eentje voor het infotainmentsysteem. Dat systeem biedt trouwens verrassend moderne extra’s, zoals de mogelijkheid om direct vanuit de auto parkeerkosten te betalen, of on-demand content te streamen via YouTube of Netflix. Toch is niet alles digitaal: Kia heeft bewust een aantal fysieke knoppen behouden voor de bediening van het infotainment en de klimaatregeling. Dat zorgt voor een fijne balans tussen moderne technologie en gebruiksgemak.
Ook de afwerking is dik in orde – de materialen voelen degelijk aan en alles zit goed in elkaar. De testauto waarin we reden was een GT-Line, een rijk uitgeruste uitvoering met stoere accenten en meer luxe, in bijvoorbeeld bekleding.


Uitvoeringen en prijzen Kia Sportage
De instapversie van de nieuwe Kia Sportage begint bij 42.795 euro. Daarmee biedt Kia opnieuw een aantrekkelijke en goed uitgeruste C-segment SUV aan, die duidelijk een stap vooruit is ten opzichte van het model dat in 2022 werd geïntroduceerd. De nieuwe Sportage Hybrid is vanaf september bij de Nederlandse dealers te zien. De Kia Sportage Hybrid is leverbaar in vijf uitvoeringen:
- ComfortLine (vanafprijs: 42.795 euro): basisversie met onder andere achteruitrijcamera, adaptieve cruise control, parkeersensoren voor en achter, dual zone climate control, smart key, draadloze smartphone-koppeling en navigatie met 12,3-inch scherm.
- DynamicLine (vanafprijs: 45.795 euro): voegt onder meer stoel- en stuurverwarming, elektrisch verstelbare voorstoelen, triple zone climate control en een gebogen 12,3-inch display toe.
- DynamicPlusLine (vanafprijs: 48.295 euro): beschikt onder andere over een schuif-/kanteldak, elektrische achterklep en matrix-led-koplampen. Ook extra hulpsystemen, zoals snelwegassistentie en dodehoekdetectie zijn aanwezig.
- GT-Line (vanafprijs: 49.295 euro): met specifieke stylingdetails en bekleding in suède- en kunstleerlook. Deze versie heeft ook een head-up display.
- GT-PlusLine (vanafprijs: 52.295 euro): de meest complete uitvoering met dodehoekcamera, 360-gradencamera, parkeerhulp aan de zijkanten, slimme parkeerassistent, Harman Kardon-audiosysteem, adaptief onderstel en geventileerde stoelen.