Review – Citroën ë-C3, aan te raden als budget-EV?
Is deze Citroën ë-C3 wel comfortabel?
Door Bart Oostvogels. Mede-hoofdredacteur AutoRAI.nl en MotorRAI.nl. In de wieg gelegd als automotive journalist. Een échte nieuwsjager en liefhebber van auto’s én motoren. Hoe lichter, hoe beter! Als het maar wielen heeft. |
Vanaf september 2023 start Citroën met de levering van de nieuwe generatie C3. Dat mag je gerust een auto noemen waar veel mensen naar uit kijken. Want hij is relatief gezien vrij goedkoop, zelfs als je kiest voor de 100% elektrische uitvoering: de Citroën ë-C3. Is deze budget-EV geslaagd? Of kun je beter nog even wachten op andere merken? Hoog tijd voor een uitgebreide kennismaking!
Citroën is een miljoenenhit
Een nieuwe Citroën C3 mag niet falen. Anders heeft de Franse autofabrikant grote problemen. Maar liefst 30 procent van alle nieuw verkochte modellen betreft een C3-model. Dit model heeft dus een grote verantwoordelijkheid. Je merkt dan ook direct dat Citroën op safe speelt, maar wel duidelijk inspeelt op de crossovertrend. De nieuwe Citroën C3 is dan ook meer SUV dan ooit. Citroën blijft trouw aan zijn waarden als het gaat om comfort. Leggen we zo uit.
Afmetingen
Met een lengte van 4,01 meter, een breedte van 1,76 meter en een hoogte van 1,57 meter is de nieuwe generatie Citroën C3 qua afmetingen nagenoeg gelijk aan zijn voorganger. Wel is hij ruimer, onder meer op de achterbank waar je profiteert van extra been- en hoofdruimte. De bagageruimte – die een hoge tildrempel kent – is met dik 300 liter voldoende groot voor de wekelijkse boodschappen of een paar trolleys. Alleen bij de Max-uitvoering is de rugleuning van de achterbank neerklapbaar in 60/40 verhouding. Bij de You-versie is de achterbank enkel in één deel neerklapbaar. Klein aandachtspunt.
Rijden in elektrische CITROËN Ë-C3 (2024): is hij écht de moeite waard? – REVIEW – AutoRAI TV
Interieur Citroën C3
Aan boord van de nieuwe Citroën ë-C3 overheerst vooral rust. Alles oogt lekker basic en steekt ook goed in elkaar. In de Max gebruikt de fabrikant sfeervolle stoffen en afwerking op de deuren met oranje labels met teksten als ‘Have Fun’ of ‘Be Happy’. Leuk gevonden. De Max heeft bovendien Advanced Comfort-stoelen met een extra dikke schuimlaag voor extra comfort. Deze stoelen zitten comfortabel, maar je hebt wel het gevoel dat je óp de stoel zit, door bollingen in het rug- en zitvlak. Valt prima mee te leven en wellicht was dit gewoon de nieuwigheid van de auto.
Compact stuurwiel
Ook het stuurwiel valt lekker op. Een tweespraak stuurwiel met afgevlakte onderkant en een bijzonder klein formaat. Stuurt prettig en ligt ook lekker in de hand. Net onder de voorruit schittert volgens Citroën een head-up display. Beetje overdreven, want het gaat gewoon om een digitaal instrumentarium. Ongeacht of het nu wel of geen HUD is, is de afleesbaar en kwaliteit van het display gewoon uitstekend in orde. Het ligt ook lekker diep verzonken, waardoor zonlicht geen hinderlijke reflectie kan veroorzaken. Slimme vondst! Hier kunnen meer merken wat van leren.
Verschillen You en Max
In de You-versie van de nieuwe Citroën C3 oogt alles veel meer basic. Je zit op normale stoelen (zitten overigens wel comfortabel) en het dashboard is afgewerkt in hard kunststof. Ook een infotainmentsysteem met 10,25-inch display en ondersteuning van Apple CarPlay en Android Auto ontbreekt, evenals een luxueuze afwerking van het stuurwiel, dat heeft in de You gewoon een harde kunststof finish. Je krijgt in de You een zogeheten Smartphone Station met ingebouwde NFC-technologie (Near Field Communication). Nadat je smartphone is geplaatst in de de houder start automatisch een speciale nieuwe app waarmee eigenaren hun apparaat kunnen gebruiken om snelkoppelingen te maken naar telefoon-, radio-, navigatie- en muziekapp-services.
De Max heeft een My Citroën Drive 10,25-inch touchscreen dat zich kinderlijk eenvoudig laat bedienen. Het infotainmentsysteem biedt navigatie-, telefoon-, radio-, app- en mediafuncties. Draadloze WiFi-mogelijkheid maakt smartphone-mirroring en Apple CarPlay en Android Auto mogelijk.
Ook de deuren van de You-basisversie zijn niet afgewerkt en elektrisch bedienbare ramen achter schitteren van afwezigheid. Daar dient de passagier nog gewoon ouderwets te slingeren. De You heeft ook geen inductielader aan boord en ook de bestuurdersstoel is niet in hoogte verstelbaar. Dat laatste lijkt ons toch echt een must. Reden genoeg om alsnog voor de Max-versie te gaan. Die geeft simpelweg meer het Citroën-gevoel en oogt echt áf. De You is wel heel basic. Maar is daarentegen ook scherp geprijsd.
Prijzen Citroën C3 en Citroën ë-C3
Over die prijzen gesproken: er is vooralsnog keuze uit twee aandrijflijnen. Een elektrische ë-C3 met 44 kWh accupakket (afkomstig van Svolt uit China) of een PureTech 100 benzinemotor met handgeschakelde zesbak. Die benzineversie is als You verkrijgbaar vanaf 20.690 euro en als Max vanaf 24.900 euro. De elektrische Citroën ë-C3 met 44 kWh batterij kost 24.290 euro voor de You en 28.790 euro voor de Max. De bedragen van de EV zijn dan nog wel exclusief SEPP-subsidie van 2.950 euro. Dus die prijs kan nog zakken als je particulier bent.
Aandrijflijn Citroën ë-C3
De Citroën ë-C3 met 44 kWh batterij heeft een elektromotor met een vermogen van 83 kW (113 pk) en 120 Nm aan koppel. Deze motorvariant sprint in 11 seconden van 0 naar 100 km/u en haalt een topsnelheid van 135 km/u. De 44 kWh batterij betreft een batterijpakket met lithium-ijzerfosfaat (LFP – Lithium Ferro Phosphate). Op papier heeft deze motorvariant een range van 320 kilometer volgens de WLTP-testnorm. Tijdens onze rijtest gaf de boordcomputer 305 kilometer range aan. Met rustig aan rijden moet je dus een heel eind kunnen komen.
Opladen
Interessant: Een Citroën ë-C3 met een range van 200 km staat gepland voor 2025 met een beoogde prijs vanaf 19.990 euro (fiscale waarde) en 20.980 euro, inclusief belastingen en rijklaarmaakkosten. Dat is dus best interessant. Een belangrijk aandachtspunt: elke ë-C3 heeft standaard een 1-fase 7,4 kW boordlader. Betaal daarom altijd 400 euro bij voor de 3-fase 11 kW boordader. Echt doen hoor! Scheelt een hoop laadtijd en bovendien is het goed voor de restwaarde van de auto. De elektrische Citroën kan overigens snelladen met 100 kW. De accu is daarmee in 26 minuten op te laden van 20 tot 80 procent. Dat is dan weer heel netjes gezien de prijs van deze Fransoos. Via een thuisstopcontact van 1,7 kW duur het volledig opladen bijna 27 uur.
Rijden in de Citroën ë-C3
Het rijden zelf in deze Citroën ë-C3 is uitstekend bevallen. De auto heeft oprecht een zeer comfortabele wegligging. Dat komt onder meer door de standaard aanwezige Advanced Comfort-wielophanging met speciale dempers. Die filteren oneffenheden in het wegdek mooi weg en zorgen voor een goede balans. Dankzij het compacte stuurwiel is manoeuvreren met deze Franse EV kinderspel. De geluidsisolatie in de wielkasten kan echt beter, maar aan de andere kant begrijpen we ook heel goed dat Citroën ergens op heeft moeten besparen. Een ding is deze Citroën absoluut: comfortabel. Vergeleken met concurrenten in het B-segment is deze auto ook ruim. Je kan als volwassen persoon van 1,85 meter nog prima achterin zitten.
Conclusie review Citroën ë-C3
Deze Citroën ë-C3 kan dus best een klappertje worden. Volgens het merk hoeft elektrisch rijden niet langer iets te zijn waar alleen de ‘elite’ van kan profiteren. De missie om elektrisch rijden betaalbaar(der) te maken is dan ook glansrijk geslaagd. Je moet je alleen afvragen of je genoegen neemt met de basic You. Want de Max is in alle opzichten een meer complete auto met waarschijnlijk ook een veel hogere restwaarde. Kiezen voor een Dacia Spring Electric kan natuurlijk ook, die is nog goedkoper. Maar deze ë-C3 is wel veel meer auto. Ruimer, comfortabeler, completer en bruikbaarder dankzij een stevige range van op papier 320 kilometer (WLTP). Een goede zet dus, van Citroën. Chapeau. De Citroën ë-C3 is zeker aan te raden als budget-EV.