Review – Audi RS 3 (2022) – De ideale daily driver?
De Audi RS 3 staat bekend als een scheurijzer eersteklas. Maar volgens de Duitsers is de nieuwe RS 3 een powerhouse voor elke dag. Kun je werkelijk elke dag leven met de topversie van de A3? We namen de proef op de som.
Ideale daily?
Een circuitwaardige daily driver, dat is de nieuwe RS 3 volgens Audi. Een auto waar je dagelijks fluitend mee naar je werkt rijdt en die je in het weekend loslaat op heerlijke slingerende B-wegen. De nieuwe Audi RS3 is er uiteraard weer in twee smaken: Sportback en Limousine. Van downsizing of elektrificatie is nog absoluut geen sprake: de bekende 2.5-liter vijfcilinder turbomotor zorgt wederom voor de aandrijving.
Hij is er nog, de vijfcilinder
Gelukkig maar! Toen Audi de nieuwe RS 3 onthulde in de zomer van 2021, waren we maar naar één ding benieuwd: ligt de geblazen 2.5-liter vijfcilinder nog voorin? We konden opgelucht ademhalen. De 400 pk sterke krachtbron uit het uitgaande model is wederom aanwezig en produceert zelfs 20 Newtonmeters meer, waardoor het koppel uitkomt op 500 Nm. Genoeg vermogen om de vierwielaangedreven Audi in 3,8 seconden van 0 naar 100 km/u te laten sprinten. Drie tienden sneller dan voorheen.
De groene gifkikker stopt pas bij 250 km/u met versnellen, tenzij je wat extra geld overmaakt naar Audi en het RS-dynamic-pakket kiest. Dan grijpt de snelheidsbegrenzer pas in bij 290 km/u. Je krijgt dan ook keramische remschijven, zodat de RS 3 ook weer snel van 290 naar 0 km/u komt. Tijdens onze testweek hebben wij het niet geprobeerd, bijna 300 km/u in een ‘Audi A3 hatchback’, maar we geloven onmiddellijk dat het mogelijk is.
Uniek
De dikke vijfcilinder maakt de Audi extra uniek. Als je een andere sportieve hatchback met een vijfpitter wil, kun je lang zoeken. Sterker nog, zelfs in de topversie van de C-Klasse — de Mercedes-AMG C63 — ligt tegenwoordig geen V8 meer in het vooronder, maar een viercilinder.
De grootste rivaal van de RS 3 — de Mercedes-AMG A 45 S 4Matic+ — heeft ook minder cilinders dan de Audi. Die haalt uit een viercilinder met een totale longinhoud van tweeliter 425 pk. Knap, kun je zeggen, maar zoals je wellicht weet: there’s no replacement for displacement. De helse vijfcilinder heeft een uniek karakter en produceert op verzoek een prachtige symfonie! Och, dat geluid! Alsof er een roedel hellehonden achter je aan rent. Zoals in veel andere moderne sportauto’s versterkt de geluidsinstallatie de geluidservaring, maar de donkere brul uit de twee ovale uitlaateindstukken (met daarachter de vier ‘echte’ uitlaten) klinkt nog steeds beestachtig lekker.
Voorbanden breder
Zo’n moddervette vijfcilinder zorgt voor een hoop plezier, maar ook voor wat ongemak. Het karaktervolle vijfcilinderblok weegt nogal wat, waardoor de neus het soms onprettig vindt als hij snel van richting moet veranderen. Al dat gewicht gaat liever rechtdoor. Om onderstuur op te heffen, monteert Audi op de RS 3 voortaan extra brede banden aan de voorzijde. De banden zijn vooraan zelfs breder dan achter. Dat zie je niet vaak.
RS Torque Splitter
Audi gooit ook Torque Vectoring in de strijd tegen onderstuur. De RS 3 is voorzien van de zogeheten ‘RS Torque Splitter’. Het systeem kennen we van de Volkswagen Golf R en verdeelt het vermogen achter via twee elektronisch geregelde koppelingen over de achterwielen. Het systeem werkt razendsnel. Neem je een scherpe bocht naar links, maar werkt de neus niet mee, dan stuurt het systeem direct extra vermogen naar het rechterachterwiel. Het actieve differentieel maakt de RS 3 één van de meest wendbare Audi’s die we ooit gereden hebben. Ben je in een speelse bui, dan kun je al het vermogen zelfs naar één van de achterwielen sturen. Zo kan zelfs je oma gecontroleerd om een rotonde driften.
Aandachttrekker
De RS 3 is een auto voor mensen die graag in het middelpunt van de belangstelling staan. Hij is het tegenovergestelde van een ‘sleeper’. Splitters, diffusors, spoilers, sideskirts, uitgeklopte wielkasten, rode remklauwen, moeten we doorgaan? Oké: extra luchtsleuven, samengeknepen matrix-led-koplampen met een geblokt finishvlagpatroon, een brede sinistere zwarte grille én – die kleur! De carrosseriekleur heet kyalamigroen en het leuke is: je hoeft er niet voor bij te betalen. Voor kleuren als zwart, wit en grijs moet je wel je portemonnee trekken. Sterke zet van Audi, alsof ze niet willen dat klanten de brute performance hatchback saai aankleden.
Maar is het een goede daily driver?
Aan alles merk je dat de RS 3 scherper is dan ooit. Hij stuurt met voldoende precisie, de zeventraps S Tronic-automaat met dubbele koppeling schakelt bliksemsnel en de auto is in staat tot bizarre bochtsnelheden. Maar kun je deze powerhouse ook inzetten voor dagelijkse ritjes? Daar kunnen we kort over zijn: ja, geen probleem. De compacte Duitser heeft verschillende rijmodi, die de nodige afstellingen bieden voor allerlei omstandigheden.
Zet je hem voor een ritje naar de buurtsuper in de comfortrijstand, dan heb je eigenlijk nauwelijks door dat je in een racemonster met 400 pk rijdt. Oké, de vering is wat stug, maar niet stugger dan die van een Kia EV6, een familie-SUV. Bovendien zitten de stoelen lekker in de RS 3. Ze bieden veel steun, maar proberen nooit de Heimlichgreep op je uit te voeren. Verder gaan in de comfortstand de kleppen van de uitlaat dicht en is het diepe gebrom nog nauwelijks hoorbaar. Het is dat voorbijgangers je voortdurend aanstaren en mede-automobilisten op de snelweg zelfs foto’s van je maken, anders zou je niet beter weten dan dat je in een traditionele A3 zit.
Wat kost de Audi RS 3?
Voor de nieuwe RS 3 vraagt Audi minimaal 94.867 euro, waarvan 28.061 euro direct naar de Belastingdienst gaat, vanwege zijn relatief hoge CO2-uitstoot. Met een paar leuke opties ga je al snel over een ton heen. De catalogusprijs van onze testauto bedraagt 105.739 euro. Het RS-dynamic-pakket t.w.v. 7.865 euro zouden we alleen aanvinken als je van plan bent regelmatig naar Nürburg af te reizen. Zowel de topsnelheid van 290 km/u als de keramische remmen die je dan krijgt, bieden weinig voordeel in ons land. Zelf stoeien in de configurator kan hier.
Lees ook: