Renault Rafale: waar komt die naam vandaan?
Een volledig nieuwe coupé-SUV van Renault
Maak kennis met de Renault Rafale. Het is de naam van een volledig nieuwe coupé-SUV. Waar komt die naam Rafale vandaan? En hoe positioneert Renault deze coupé-SUV in de line-up?
CMF-CD-platform
De Renault Rafale staat aan de top van het modelaanbod en completeert de line-up van E-Tech hybrid-modellen gebaseerd op het CMF-CD-platform. De Rafale is dus het nieuwe topmodel van Renault. In navolging van de SUV’s Renault Austral en Renault Espace vormt de Rafale het nieuwe hoogtepunt van Renault in het D-segment, stelt de fabrikant.
Waar komt die naam Rafale vandaan?
De naam van de Rafale is geïnspireerd op de geschiedenis van Renault in de luchtvaart, die zich afspeelt rond het begin van de twintigste eeuw. Renault was destijds niet alleen een fabrikant van verbrandingsmotoren voor auto’s, maar ook voor treinen en vliegtuigen. Na de overname van een andere fabrikant Caudron in 1933 werd Caudron-Renault opgericht en werden alle vliegtuigen vernoemd naar een bekende wind. Als gevolg hiervan werd de C460 – een eenzits racevliegtuig ontworpen om records te verbreken – in 1934 omgedoopt tot Rafale.
18 juni debuteert de Renault Rafale
De nieuwe Renault Rafale beleeft zijn wereldpremière op de 54ste Paris Air Show op 18 juni in Le Bourget. Nog even geduld dus. Gelukkig kunnen we nu al spreken met Sylvia, Model-naming Strategy Manager bij de Global Marketing Department van Renault. Zij vertelt meer over de naamkeuze.
Franse straaljager
Het woord ‘Rafale’ heeft een immense reputatie als naam van een beroemde Franse straaljager, is beladen met geschiedenis en doet denken aan de meest prestigieuze prestaties van het land in de luchtvaart. Die geschiedenis begon 89 jaar geleden met Louis Renault, maar weinig mensen weten dat de naam Rafale al sinds 1934 aan Renault toebehoort.
De gelijknamige oprichter van het bedrijf, Louis Renault, was gepassioneerd door de luchtvaart en voltooide de overname van de Franse vliegtuigbouwer Caudron in 1933. Na de oprichting van Caudron-Renault kregen alle vliegtuigen van Caudron een windgerelateerde naam: de C460 kreeg in 1934 de naam Rafale (Frans voor windvlaag), de C500 werd Simoun (verwijzend naar de woestijnwind Samoem), de C640 werd Typhon (tyfoon) en de C714 kreeg de naam Cyclone (cycloon).
De eerste Rafale in de geschiedenis, de Caudron-Renault C460, was een eenzits racevliegtuig. Slechts een handvol exemplaren werden geproduceerd, waardoor het vliegtuig naar de vergetelheid had kunnen worden verwezen. Maar de stilistisch gedurfde, geavanceerde aerodynamica van het vliegtuig en de buitengewone prestaties drukten hun stempel op de luchtvaartgeschiedenis, waardoor het een legendarisch model werd.
Snelheidsrecords
De beroemde vliegster Hélène Boucher verbeterde een aantal snelheidsrecords in de Rafale, waaronder het vrouwenrecord voor afstanden boven de 1.000 kilometer toen zij op 11 augustus 1934 een snelheid van 445 km/u bereikte. Andere knipoog naar het verleden: “Het Renault Technocentre is nu gevestigd in Guyancourt waar de trainingsbasis en de start- en landingsbanen van de vliegbasis van Caudron-Renault lagen”, legt Sylvia uit.
Luchtvaartingenieur
De iconische vorm van de Caudron-Renault Rafale is ontworpen door Marcel Riffart. De vooruitstrevende luchtvaartingenieur ontwierp ook auto’s voor Renault, zoals de Nervasport en Viva Grand Sport. Laatstgenoemde was een uiterst luxe model met een zescilinder lijnmotor. In advertenties zong Hélène Boucher, destijds gecontracteerd bij Renault, de lof van het rijden met de Viva Grand Sport.
Zowel de luchtvaart als de auto-industrie zijn baanbrekende disciplines die vooruitgang en innovatie stimuleren. In lijn met zijn beroemde erfgoed met dezelfde naam, streeft de nieuwe Renault Rafale naar perfectie met zijn ontwerp en aerodynamica. Het adembenemende ontwerp is gecreëerd om hem te onderscheiden als een iconische en resoluut Franse coupé-SUV in de top van het Renault gamma.
“De naam Rafale doet meteen denken aan technologie, prestaties en een gevoel van durf, maar ook aan rijplezier en wendbaarheid”, vertelt Sylvia. “Het is een veelzeggende naam die voortborduurt op onze geschiedenis en tegelijkertijd op perfecte wijze de positionering van onze luxueuze coupé-SUV oproept. Ik ben ervan overtuigd dat de Rafale een veelbelovende toekomst te wachten staat, naast de andere modellen in het Renault gamma.”
D-segment
De nieuwe Rafale vertegenwoordigt de top van het Renault modelaanbod. Om de strategie van het merk in het D-segment te illustreren samen met de geheel nieuwe Espace, had het model een opvallende en impactvolle naam nodig met een eigen karakter. De keuze voor Rafale was geen toeval, maar logisch en betekenisvol.
Natuurkracht
In het Frans is het elegant uitgesproken woord ’rafale’ een term voor een natuurkracht en daarmee doet het denken aan iets dat door de lucht glijdt. Zowel in de luchtvaart als in de auto-industrie is de Rafale gekoppeld aan aerodynamica en efficiëntie – en met name aan een gestroomlijnde vorm. “Rafale doet denken aan de wind die zijn aerodynamische carrosserie lijkt te hebben gecreëerd. Het woord verwijst naar het gestroomlijnde silhouet en het sterke karakter van het model”, aldus Sylvia.