RDW: Nog altijd veel onlogische tellerstanden auto’s
‘Doe jezelf niet tekort, vraag het tellerrapport’
De RDW start in samenwerking met de voertuigbranche, verenigd in de Vereniging Aanpak Tellerfraude (VAT), een campagne om autokopers te wijzen op het risico dat je een auto met een teruggedraaide tellerstand koopt. In januari 2016 hadden nog ongeveer 163.000 personenauto’s en lichte bedrijfswagens een onlogische tellerstand, blijkt uit gegevens van de RDW.
Meer aandacht voor tellerstanden
De campagne heet ‘Doe jezelf niet tekort, vraag het tellerrapport’ en is volgens de RDW noodzakelijk om het terugdraaien van tellerstanden meer onder de aandacht te brengen. Jaarlijks kost tellerfraude namelijk nog zo’n 160 miljoen euro. Een auto waarvan de teller is teruggedraaid, is minder veilig en duurder in aanschaf én in onderhoud dan de koper mag verwachten, stelt de RDW.
Alleen registratie in Nederland en België
Wist je dat Nederland en België de enige landen in Europa zijn die tellerstanden nationaal registreren? En dat terwijl Nederlanders de meeste auto’s uit Duitsland importeren. In Nederland worden tellerstanden al sinds 1991 geregistreerd. Met ingang van 2014 is de RDW verantwoordelijkheid voor deze controle. Sinds 1 januari 2014 is het terugdraaien van de teller van een auto ook wettelijk verboden, volgens artikel 70M WVW. De straffen zijn niet mals: een gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of een geldboete van de vierde categorie.
“Het is eenieder verboden om de tellerstand van bij algemene maatregel van bestuur vastgestelde categorieën motorrijtuigen die dienen te zijn ingeschreven en tenaamgesteld zodanig te wijzigen of te doen wijzigen of de werking van de kilometerteller zodanig te beïnvloeden of te doen beïnvloeden dat de op de teller aangegeven afstand niet overeenkomt met de door dat motorrijtuig werkelijk afgelegde afstand.” – Artikel 70M WVW
[video-1]
Registratie bij 25.000 bedrijven in Nederland
Ruim 25.000 door de RDW erkende bedrijven in Nederland registreren de tellerstanden. De tellerstanden worden onder meer geregistreerd bij de APK, de overdracht, ingrijpende reparaties, onderhoud en bandenwissels.
Controleren
Zelf controleren of een auto een juiste kilometerstand heeft? Op RDW.nl kun je direct een kenteken invoeren. Staat er bij de categorie ‘Tellerstanden’ het oordeel ‘logisch’, dan is de tellerstand correct. Meer zekerheid? Vraag dan een tellerrapport op bij de RDW, dat kost 2 euro.
[gallerij-1]
In dit rapport staat onder meer een volledig overzicht van tellerstandhistorie, inclusief data van registratie, maar ook de laatst geregistreerde tellerstand, de APK-geschiedenis inclusief reparatie- en adviespunten, plus de geschiedenis van het aantal eigenaren (anoniem met tijdsperioden).