Openbreken private lease-contract elektrische auto vanwege wegenbelasting: mag dat?
Hoe zit het met de kleine lettertjes?
Door Bart Oostvogels. Mede-hoofdredacteur AutoRAI.nl en MotorRAI.nl. In de wieg gelegd als automotive journalist. Een échte nieuwsjager en liefhebber van auto’s én motoren. Hoe lichter, hoe beter! Als het maar wielen heeft. |
Wie nu een private lease-contract afsluit voor een elektrische auto, betaalt een vast maandbedrag inclusief kosten van onderhoud, reparaties en verzekering. Je betaalt alleen zelf de stroomkosten en eventuele boetes. Voor een EV betaal je nog geen wegenbelasting (MRB), maar in de toekomst wel. De private lease -aanbieder mag lopende contracten vanaf het moment van invoering van wegenbelasting openbreken, zo blijkt uit onderzoek van AutoRAI.nl.
Wat is private lease?
Private lease, wat is dat nu eigenlijk? Leggen we uit! Private lease is feitelijk een huurproduct waarmee je een auto voor een bepaalde tijd tegen een vast maandbedrag kunt gebruiken. Je wordt geen eigenaar van de auto. Het maandbedrag is inclusief de meeste kosten zoals wegenbelasting, verzekering, onderhoud, reparatie en banden. Na afloop van het contract lever je de auto in.
Kostenpost wegenbelasting ontbreekt nog bij BEV’s
Het onderdeel ‘wegenbelasting’ geldt alleen voor auto’s met aan boord een conventionele verbrandingsmotor. Dit geldt ook voor mild-hybrides, hybrides en plug-in hybrides. Wegenbelasting betaal je nog niet voor een elektrische auto. Die kostenpost ontbreekt om die reden in huidige private lease-contracten voor een elektrische auto.
PAS OP: lopende private lease-contracten elektrische auto straks peperduur? – AutoRAI TV
Wegenbelasting elektrische auto in 2025
Vanaf begin 2025 ga je ook voor batterij-elektrische auto’s wegenbelasting betalen. Er komt een kwarttarief, waarbij voor een BEV dus een korting van 75 procent geldt op de wegenbelasting. Dat privilege verdwijnt al in 2026. Exacte details ontbreken nog, maar er komt dus een extra kostenpost bij. Private lease-aanbieders zijn daar op voorbereid.
Algemene Voorwaarden Keurmerk Private Lease
Wie een private lease-contract afsluit bij een erkende aanbieder – of dat nu bij een automerk zelf is of bij een grote leasemaatschappij – komt automatisch in aanraking met het document Algemene Voorwaarden Keurmerk Private Lease. In dit document – bestaande uit 18 pagina’s – staan alle voorwaarden opgesteld, inclusief de zogeheten kleine lettertjes. Hoofdstuk H is in deze kwestie bijzonder relevant.
Hoofdstuk H – getiteld ‘Het termijnbedrag, wijziging van het termijnbedrag, meerkilometers en de waarborgsom’ bevat cruciale informatie over het openbreken van een lopend contract. Met name component 14 van hoofdstuk H geeft duidelijkheid. Sectie 14 geeft antwoord op de volgende vraag: mag de leasemaatschappij het termijnbedrag na ondertekening van het leasecontract wijzigen?
Drie scenario’s
Wat blijkt? De leasemaatschappij mag het termijnbedrag na de totstandkoming van de leaseovereenkomst alleen wijzigen in drie scenario’s.
Scenario 1: Als na ondertekening van het leasecontract belastingen of heffingen in verband met het bezit of gebruik van het voertuig gewijzigd worden. Voorbeelden van deze belastingen zijn de motorrijtuigenbelasting, de btw en assurantiebelasting. Deze verhogingen van het termijnbedrag kunnen ook plaatsvinden binnen drie maanden na ondertekening van het leasecontract.
Scenario 2: Als na ondertekening van het leasecontract nieuwe belastingen of heffingen in verband met het bezit of het gebruik van de auto worden ingevoerd. Ook deze verhogingen kunnen plaatsvinden binnen drie maanden na ondertekening van het leasecontract.
Scenario 3: Als tussen de ondertekening van het leasecontract en de aflevering van het voertuig de aanschafprijs van het voertuig wordt verhoogd. Als het termijnbedrag op deze grond wordt verhoogd, dan kunt u de leaseovereenkomst zonder verdere kosten schriftelijk ontbinden binnen 14 dagen nadat de leasemaatschappij u van die verhoging op de hoogte heeft gesteld. Deze verhoging kan ook plaatsvinden binnen drie maanden na ondertekening van het leasecontract.
De gevolgen
Wie nu een elektrische auto rijdt via Private Lease met een looptijd tot na 2025, krijgt sowieso te maken met een hogere maandlast. De hoogte van die maandlast is afhankelijk van de leasemaatschappij en van de hoogte van de wegenbelasting voor het specifieke model. Hoe zwaarder de auto, hoe hoger het maandtarief zal uitpakken.