
Praktijktest: haalt de Audi A6 e-tron 750 km op een volle accu?
En is het de beste EV van dit moment?

Op papier komt de Audi A6 e-tron maximaal 756 kilometer ver op een volle accu. Maar hoe zit dat in de praktijk? AutoRAI.nl zocht het uit en reed in twee dagen tijd met de elektrische Audi van Noorwegen naar Denemarken. Een rit van 1100 kilometer.
Noorwegen naar Denemarken
Er zijn roadtrips en er zijn roadtrips die je niet snel vergeet. Onze tocht van het Noorse Bergen naar Kopenhagen in de nieuwe Audi A6 e-tron behoort zonder twijfel tot die laatste categorie. Bijna 1100 kilometer elektrisch avontuur, dwars door de adembenemende landschappen en misschien wel de mooiste uitzichten die onze wereld te bieden heeft.
Tekst gaat verder onder de video
Bergen – Oslo: de mooiste 500 kilometer van Europa
We beginnen vroeg in Bergen, met de geur van versgebakken kaneelbroodjes nog in onze neus. Rond 09.00 uur rijden we de stad uit en meteen de natuur in. Een snelweg naar Olso is er eigenlijk niet: we moeten 500 kilometer binnendoor. Onze testauto is de Audi A6 Sportback e-tron Performance – een hele mond vol. Performance betekent hier niet de snelste of krachtigste versie, maar de grootste kilometervreter, met een 95 kWh-accu en een 367 pk sterke elektromotor. Op papier goed voor 756 kilometer actieradius; dat zou ruim voldoende moeten zijn om Oslo te halen.

We zetten koers naar onze eerste pitstop: Eidfjord, gelegen aan een van de mooiste fjorden van Noorwegen. De A6 E-tron glijdt geruisloos over de smalle wegen, geholpen door de uitstekende aerodynamica. Met een cw-waarde van 0,21 is het de ‘gladste’ auto die het merk ooit heeft gemaakt. De boordcomputer voorspelt een haalbare actieradius van bijna 600 kilometer. Naar een laadpaal hoeven we dus voorlopig niet te zoeken. In Eidfjord stappen we daarom alleen uit om de benen te strekken en te genieten van het adembenemende uitzicht.


Na een korte ‘mijn god, wat is het hier mooi’-pauze rijden we door naar de Vøringsfossen, waar het water 182 meter naar beneden stort en het uitzicht oneindig lijkt. Het typeert Noorwegen: wat uitzichten betreft wordt het niet veel spectaculairder in Europa. Je bent hier trouwens niet alleen: Vøringsfossen is een van de populairste toeristenspots van Noorwegen. Zoals vaker in dit rijke land is de toegang gratis en kun je de waterval bewonderen vanaf verschillende uitzichtpunten.

Hardangervidda
We stappen weer in en klimmen verder omhoog, richting Hardangervidda, Europa’s grootste bergplateau. Hier komt de stille kracht van de Audi A6 E-tron tot zijn recht: zonder motorgeluid lijkt het alsof we door een stille film rijden. De weg slingert eindeloos langs kale rotsen en meren waarin nog sneeuw drijft – zo hoog zitten we inmiddels. De optionele adaptieve luchtvering zorgt dat we op de soms hobbelige bergwegen comfortabel blijven zweven, met extra dynamiek als we daar zin in hebben. Sportief rijden zit er niet echt bij – al is het maar omdat de Audi een stevige 2200 kilo weegt. Ondanks het bergachtige terrein blijft het stroomverbruik laag: 15 tot 17 kWh/100 km, goed voor 500 tot 600 echte kilometers op een volle accu.


Oslo
Na tien uur rijden arriveren we in Oslo. We hebben ‘slechts’ 500 kilometer afgelegd, maar zoals gezegd: er is geen snelweg tussen Bergen en Oslo. We rijden veelal 60 tot 80 km/u langs fjorden en over bergwegen, vaak achter een camper – met of zonder Nederlands kenteken. Ondanks het comfortabele onderstel zijn we na tien uur wel even klaar met sturen. De Audi daarentegen nog lang niet: hij heeft nog 100 kilometer range over.

Toch kiezen we ervoor de accu alvast op te laden. Ons hotel heeft namelijk geen laadpaal, dus stoppen we bij een snellader. Met ‘snel’ bedoelen we écht snel: dankzij het 800 volt-boordnet en maximaal 270 kW laadsnelheid laden we in 16 minuten weer tot 80%. Het blijft bijzonder: na tien uur rijden – en 500 kilometer afstand – slechts een kwartiertje moeten laden.

Holmenkollenschans
We slapen op de Holmenkollen-berg, waar ons hotel een spectaculair uitzicht biedt over Oslo en het Olso-fjord. Op loopafstand ligt de beroemde Holmenkollenschans, waar sinds 1892 waaghalzen van grote hoogte naar beneden springen. Het huidige record? 142 meter. Vanaf Olso maken de smalle wegen plaats voor strakke, brede snelwegen. Een uur na vertrek uit Olso rijden we Zweden binnen. Ook hier komen de prestaties van de Performance-uitvoering goed tot hun recht: de 270 kW (367 pk) sterke achterwielaangedreven motor levert niet alleen vlotte prestaties (0-100 km/u in 5,4 seconden), maar blijft ook op hogere snelheid opvallend efficiënt. We rijden harder dan gisteren – 120 km/u – maar de weg is nu vlak. Het stroomverbruik stijgt nauwelijks ten opzichte van een dag eerder en opnieuw blijkt 600 echte kilometers haalbaar.


Göteborg
Na ongeveer 300 kilometer stoppen we in Göteborg, de op een na grootste stad van Zweden. We hebben nog 300 kilometer te gaan naar Kopenhagen. Terwijl wij genieten van verse koffie en broodjes, staat de Audi voor de tweede – en laatste – keer aan de lader. Dus: 1.100 kilometer rijden = twee keer laden.




Hoe praktisch is de Audi A6 e-tron?
De bagageruimte van 500 liter blijkt onderweg meer dan voldoende voor onze tassen en koffers. De bagageruimte is voor een sedan opvallend groot. De A6 e-tron is dan eigenlijk ook geen sedan, maar een hatchback/liftback. Een Avant (stationwagen) is er ook, waarin je wat hoger bagage kunt stappelen achterin. In de 27 liter metende frunk – die je in alle versies krijgt, Quattro of niet – onder de motorkap past makkelijk een rugzak of weekendtas. Overweeg je een caravan of paardentrailer? Dan zit je ook goed, want met een trekgewicht tot 2.100 kilo kan de A6 E-tron dat prima aan – al zul je dan wel rekening moeten houden met een fors lagere actieradius.

Malmö & de Øresundbrug
De laatste etappe brengt ons naar Malmö, waar we over de iconische Øresundbrug rijden. Deze acht kilometer lange brug verbindt Zweden met Denemarken. Het uitzicht over de zee en de skyline van Kopenhagen is indrukwekkend. Daar, in de Deense hoofdstad, leveren we de Audi weer in.



Conclusie: elektrisch rijden zonder stress
Roadtrips met elektrische auto’s worden steeds ‘saaiere’ verhalen. Het ‘zullen we het halen?’-gevoel is er simpelweg niet meer. Tenminste, niet met de Audi A6 E-tron. Hij houdt het langer vol dan zijn inzittenden. De opgegeven 756 kilometer WLTP-actieradius haal je natuurlijk niet in de praktijk – zoals bij elke EV – maar 500 tot 600 kilometer is wél haalbaar, zelfs bij 120 km/u op de snelweg.



Is de accu leeg? Dan knal je hem in no-time weer vol bij een snellader. Dat gaat sneller dan je koffie afkoelt. De Audi A6 E-tron is niet alleen een van de beste elektrische auto’s van het moment, maar ook een van de aantrekkelijkst geprijsde in zijn segment: vanaf 59.990 euro (79 kWh, 625 km, 225 kW snelladen). Maar let op: met opties, zoals panoramadak, adaptieve luchtvering en andere extra’s, stijgt de prijs snel. Bovendien zijn er ook een aantal zaken die ons niet bevallen. Die vertellen we je in de video hieronder: