Opel Zafira 1.6 Turbo – Rijtest
One of a kind space shuttle

De Opel Zafira 1.6 Turbo is in alle opzichten een space shuttle. Hij is bovengemiddeld vlot, ruim en wendbaar.
Blauw zwaailicht
“Vandaag is rood, de kleur van jouw…” Zafira! Zo vullen we zelf aan als we Marco Borsato op de radio horen. De artiest herinnert ons aan de rode Opel waarin we een week lang rijden. Absolute Red, zo heet de kleur op deze Zafira. Je kan het niet ontkennen: maar rood is in dit geval ook écht rood.
De Zafira kan het hebben, helemaal als OPC Line, in welke uitvoering de zevenpersoons MPV is uitgerust met sportievere bumpers, een achterspoiler en zijskirts. Het is weer eens wat anders. De opmerking van een voetganger waar we het blauwe zwaailicht gelaten hebben, laat ons daarom koud. Leuk detail: zelfs de sleutel is rood.
Opgeruimd
De Opel Zafira is onlangs in het nieuw gestoken. Een uitgebreide facelift moet ervoor zorgen dat de Zafira weer in het vizier komt van mensen die geïnteresseerd zijn in een MPV. Een belangrijk aspect van de vernieuwde Zafira is een frisse buitenkant en een opgeruimd interieur. Vooral het dashboard valt op. Opel heeft afscheid genomen van de meeste knoppen.
“De panoramische voorruit is een waar genot, al heb je soms wel het idee dat je vanuit alle hoeken bekeken wordt”
Twee infotainmentsystemen
De meeste functies zijn voortaan ondergebracht in het IntelliLink-infotainmentsysteem. De Zafira is leverbaar met een Navi950 IntelliLink-systeem – met geïntegreerde navigatie – of met een Radio 4.0 IntelliLink met Apple CarPlay-ondersteuning. Bij het Navi950 IntelliLink-systeem verloopt de bediening met tiptoetsen, voice control of het touchscreen. Het Radio 4.0-systeem – bekend uit onder meer de Astra – functioneert vlotter en heeft een frissere lay-out. Wil je ‘offline’ navigatie, dan zit je automatisch ‘vast’ aan Navi950. Fans van Apple CarPlay kunnen beter voor het Radio 4.0-systeem kiezen en navigeren via de app Google Maps. Ook dat werkt uitstekend, zo weten we uit ervaring.
Wifi en Opel OnStar
Ook in de Zafira profiteer je van de persoonlijke online- en serviceassistent Opel OnStar en de wifi-hotspot (4G-verbinding). Vooral die twee aspecten maken van deze Opel Zafira de ultieme familieauto. Op vakantie naar Duitsland, Frankrijk of Italië? Geen enkel probleem. Dankzij de internetverbinding hoeven passagiers zich nooit te vervelen. En ook in Nederland heb je natuurlijk internet. Wat dat betreft is de Zafira one of a kind. Geen enkele andere MPV op de markt biedt deze diensten, ook niet de nieuwe Renault Grand Scénic of de Citroën C4 Grand Picasso.
“Deze Zafira is géén zuinigheidswonder, maar dat verwacht je ook niet bij de aankoop van zo’n 1.6 turbo met 200 pk”
Panoramische voorruit
In ruimtelijke zin is de vernieuwde Zafira een ware space shuttle. Dankzij grote raamoppervlakken geniet je volop van het gevoel van ruimte. De panoramische voorruit is een waar genot, al heb je soms wel het idee dat je vanuit alle hoeken bekeken wordt. Ben je al dat extra licht beu, dan schuif je het verschuifbare deel van de hemel gewoon naar voren, waardoor een normale vooruit ontstaat. Slim en handig. Ook passagiers achterin genieten van het ruimtegevoel dankzij het panoramadak. En dan moeten we alle opbergvakken nog noemen. Doen we niet, anders wordt het verhaal te lang.
Zevenzitter = 5+2
De Zafira biedt plaats aan vijf volwassenen en twee kinderen (op de derde zitrij). Dat maakt van de Zafira op papier een zevenzitter. Gebruik je de twee losse stoelen achterin niet, dan klap je ze eenvoudig neer, waardoor een mooie vlakke laadvloer ontstaat. Het interieur is geheel naar eigen wens in te delen. Opel noemt dit het Flex7-systeem. De middelste zitrij bestaat uit drie afzonderlijk verstelbare stoelen die je naar wens kunt neerklappen. Passagiers achterin stappen eenvoudig in door de stoelen op de tweede rij naar voren te kantelen. In de praktijk een erg handig systeem, zo blijkt als we met zes personen onderweg zijn.
“Dankzij wifi en OnStar is de Zafira alone in space“
Geen zuinigheidswonder
Voorin deze brandweerrode Zafira ligt de nieuwe 1.6 Turbo viercilinderbenzinemotor, gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak. De krachtbron produceert 147 kW (200 pk) en 280 Nm en is daarmee de sterkste benzinemotor in het programma. De vierpitter brengt de Zafira moeiteloos op tempo, als het moet tot 220 km/u. Het is een échte shuttle. Een nadeel van de motor is het brandstofverbruik. Op een volle brandstoftank (58 liter) kom je bij normaal gebruik 550 tot 650 kilometer ver. Geen zuinigheidswonder dus, maar dat verwacht je ook niet bij de aankoop van zo’n 1.6 turbo met 200 pk. Het gemiddelde testverbruik bedraagt 8,5 l/100 kilometer, omgerekend 1 op 11,7 (fabrieksopgave is 1 op 13,9).
Diverse rijmodi
De sportieve huisvader komt in de Zafira helemaal aan zijn trekken. De auto stuurt dynamisch, heeft een prettig onderstel en ligt solide op de weg. Alleen bij te fanatiek genomen bochten geeft de Zafira een krimp in de vorm van licht onderstuur. Heel voorspelbaar en veilig. Deze Zafira is uitgerust met het FlexRide-onderstel met drie rijmodi. De Sport-modus zorgt voor een stijvere vering en een vlottere reactie op het gaspedaal. De Tour-modus is ingesteld op langere afstanden en maakt het rijden extra ontspannen. Gebruik je beide modi niet, dan zijn de standaard instellingen van toepassing. En ook dat is prima rijden.
Alone in space
De Zafira is geen doorsnee MPV. Het is een degelijke, praktische en vooral sportieve MPV voor gezinnen met twee of meer kinderen. En dankzij wifi en OnStar is de Zafira alone in space. De auto is met recht een one of a kind space shuttle.
De Opel Zafira is leverbaar voor prijzen vanaf 28.995 euro met een 1.4 Turbo benzinemotor met 88 kW (120 pk). De 1.4 Turbo is er ook met 103 kW (140 pk). De 1.6 Turbo is er ook met zestrapsautomaat, alleen levert de motor dan 125 kW (170 pk). Dieselen kan vanaf 34.045 euro met een 1.6 CDTi met 99 kW (134 pk).