Dit is de nieuwe Opel Manta, soort van…
Met bijzonder interieur!
Zie hier de nieuwe generatie Opel Manta, soort van. De nieuwe Opel Experimental laat namelijk zien wat Opel in petto heeft in de toekomst. Het coupédesign van het model geeft direct een voorproefje van de nieuwe volledig elektrische Manta.
Voorproefje van toekomstige productieauto’s
“Onze nieuwe Opel Experimental is een meer extreme interpretatie van onze Bold and Pure-designfilosofie. Het geeft vorm aan onze toekomstvisie. Veel van de elementen van het ontwerp en de mentaliteit erachter worden zichtbaar in toekomstige productieauto’s”, zegt Mark Adams, Vice President Design.
Bijzondere kenmerken Opel Experimental
Opel speelt bij dit model met lichteffecten. Chroom schittert van afwezigheid. Door toepassing van exterieurverlichting en contrasterende graphics komt er toch wat spanning in het ontwerp. Traditionele buitenspiegels zijn vervangen door volledig geïntegreerde 180-gradencamera’s op de C-stijlen. In grote lijnen is de efficiënte batterij-elektrische crossover gebaseerd op een geavanceerd Stellantis BEV-platform. De auto heeft ook elektrische vierwielaandrijving. Verdere technische specificaties ontbreken.
4D Opel Vizor
Opvallend is de nieuwe 4D Opel Vizor. De extra dimensie is de toevoeging van de zichttechnologieën waaronder sensoren, de lidar, radar en camerasystemen. Andere kenmerken zijn langwerpige lichtunits met vleugelsignatuur op de horizontale as en een verlichte middenvouw. De achterzijde neemt de kenmerken van de voorkant over. Het remlicht is uitgevoerd in kompassignatuur.
Aero-flappen
De Opel Experimental heeft ook slimme aerodynamica. Aero-flappen aan de voor- en achterkant verhogen de aerodynamische efficiëntie, net als de diffusor aan de achterzijde. De Aero-flappen schuiven in of uit, afhankelijk van de rijsituatie. De banden – die in samenwerking met Goodyear zijn ontwikkeld – zijn gemaakt van gerecycled rubber. Deze Goodyear-banden omwikkelen 3-zone Ronal-wielen die ook aerodynamica van de auto verbeteren.
Inklapbaar stuurwiel
Volgens Opel heeft de Experimental C-segment afmetingen en D-segment ruimte. De Duitse autofabrikant spreekt over een zogeheten ‘space detox’-principe, waarbij zoveel mogelijk ruimte wordt vrijgemaakt. Het stuur kan bijvoorbeeld worden weggeklapt wanneer het niet nodig is. Dit wordt mogelijk gemaakt door het steer-by-wire-systeem. Dit bespaart gewicht en maakt mechanische stuurcomponenten overbodig. Deze conceptcar heeft ook lichtgewicht adaptieve stoelen afgewerkt bijzondere stoffen met een 3D-meshtechnologie. In het interieur bespeuren we ook de Tech Bridge, een nieuwe interpretatie van het Pure Panel zoals Opel in huidige modellen toepast. In plaats van conventionele displays wordt informatie of entertainment gepresenteerd met behulp van verbeterde projectietechnologie, geholpen door kunstmatige intelligentie en natuurlijke spraakbesturing.
Pure Pad en elektrochrome stoffen
Daarnaast heeft deze Opel een zwevend, transparant Pure Pad vóór de armsteun voorin. De bestuurder kan ook dit element volledig afstemmen op persoonlijke voorkeuren, waardoor directe toegang tot de meest gebruikte bedieningselementen mogelijk is. Elektrochrome stoffen maken het geheel af. Dankzij deze stoffen genieten inzittenden van sfeervol licht. Deze verlichting is ook ‘slim’. Wanneer een voertuig bijvoorbeeld de dode hoek binnenrijdt, verschijnt er een waarschuwing in de betreffende portierinzet en op het head-up display.
Wereldpremière Opel Experimental
De batterij-elektrische Opel Experimental crossover beleeft zijn wereldpremière tijdens de IAA Mobility in München van 5 tot 10 september 2023.