Overheid koopt vijftig mobiele flitspalen om hardrijders aan te pakken
De flitspalen kunnen in heel Nederland worden geplaatst
Nederland is binnenkort 50 flitspalen rijker. De nieuwe palen zijn extra bijzonder: ze zijn verplaatsbaar, zodat je nooit weet waar ze staan.
Flitspalen
Flitspalen zijn vaak maar een beperkte periode écht effectief. Na verloop van tijd weten mensen in de omgeving exact wanneer ze even kort het rempedaal moeten indrukken, om niet geflitst te worden. Overige weggebruikers die niet uit de buurt komen worden vaak gewaarschuwd door apps zoals Flitsmeister. Met mobiele flitspalen wil het Openbaar Ministerie hardrijders verrassen.
50 mobiele flitspalen
Na een succesvolle proefperiode heeft het OM besloten om 50 mobiele flitspalen aan te schaffen. De palen zijn uitvoerig getest op provinciale wegen in Noord-Brabant, in de bebouwde kom van Tilburg, Rotterdam en Breda en bij wegwerkzaamheden op de N7 in Groningen en de A76 bij Nuth. Tijdens de proeven bleek aantal snelheidsovertredingen flink te dalen.
Nieuwe vorm
De verplaatsbare flitspalen zijn volgens het OM ‘een nieuwe vorm van snelheidshandhaving’. De palen zitten tussen een mobiele radarcontrole en een vaste flitspaal in. Ze blijven een aantal weken tot enkele maanden op dezelfde locatie staan.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Ongelukken voorkomen
Het OM verwacht dat het regelmatig verplaatsen van de palen kan zorgen voor minder ongelukken op plaatsen waar hard rijden extra gevaarlijk is. “Dit kunnen provinciale wegen zijn, maar bijvoorbeeld ook binnen de bebouwde kom of op plaatsen waar veel ongelukken gebeuren”. De eerste twaalf palen worden dit jaar in gebruik genomen, de overige 38 in 2023.
Nul verkeersdoden
Het OM hoopt dat de palen een belangrijke bijdrage leveren aan de doelstelling ‘nul verkeersdoden in 2030’. Gisteren werd bekend dat het afgelopen jaar in Nederland 582 mensen zijn omgekomen in het verkeer. Dat zijn 28 minder doden ten opzichte van het jaar daarvoor en het is het laagste aantal sinds 2015.