Nissan Kicks 1.6 – Rijtest
Vlotte looks, maar ook goed genoeg voor Europa?

Bij de kennismaking met een als ‘low budget’ gepresenteerde crossover heb je natuurlijk bepaalde verwachtingen. Nissan plaatst de in de zomer van 2016 gepresenteerde Kicks in deze categorie. In beginsel is de auto bedoeld voor wat in autoland ‘opkomende markten’ heet. Maar is de Kicks ook geschikt voor Europa? We zoeken het uit in Brazilië.
Komt ‘ie naar Europa?
Officieel is het niet de bedoeling om deze variant ook naar Europa te halen. Wel, aan dat laatste twijfelen we nadat we in Brazilië in de Kicks hebben gereden. De auto valt qua grootte tussen de zeer succesvolle Qashqai en de qua vormgeving wat gedurfdere Juke. Maar gelet op uitrusting, afwerking en design kost het geen enkele moeite om de Kicks ook naar ons werelddeel te verplaatsen. Of het ervan komt? Vooralsnog wordt de Kicks geïntroduceerd in zo’n tachtig landen en gebouwd in Brazilië en Mexico.
“Qua veiligheids- en assistentiesystemen beantwoordt deze Kicks gewoon aan de jongste eisen.”
Frisse crossover
Aan de buitenzijde is de Kicks gewoon een frisse compacte crossover van 4,3 meter lang, 1,76 meter breed en 1,59 meter hoog. Het eenvoudig uitgevoerde maar absoluut toereikende dashboard biedt plaats aan de goed afleesbare meters, met een heldere touchscreen voor de navigatie in het midden. Okay, dat voldoet wellicht niet aan de allerlaatste eisen ten aanzien van vormgeving, maar kopers kunnen desgewenst ook kiezen voor de Around View Monitor, waarbij vier camera’s voor een virtueel vogelperspectief van 360° rond de auto zorgen.
LEES OOK: Nissan X-Trail 2.0 Diesel – Rijtest
V-platform
Qua veiligheids- en assistentiesystemen beantwoordt deze Kicks gewoon wel aan de jongste eisen. Vier volwassenen kunnen goed zitten in de auto, met ook achterin voldoende hoofd- en beenruimte. De kofferbak biedt 432 liter laadruimte, wat in deze klasse zo’n beetje de norm is. De auto staat op het V-platform, waarop het concern Renault-Nissan bijvoorbeeld de vorige generatie van de Nissan Micra heeft gebouwd.
“Rijden over de Braziliaanse wegen is een belevenis op zichzelf.”
Aanvaardbaar rijgedrag
Het rijgedrag is zeker aanvaardbaar, de auto laat zich prima sturen, al zorgt de Kicks nu ook weer niet voor ultieme rijervaringen. Voor de doorsnee automobilist is het echter meer dan voldoende; de voorwielaangedreven auto mag je gebruiksvriendelijk noemen. Nissan rust de auto op dit moment alleen nog uit met een 1,6-liter viercilinder benzinemotor, die in Brazilië 83 kW (113 pk) levert met een koppel van 152 Nm. In andere landen in Latijns-Amerika levert dezelfde motor 87 kW (118 pk) en een koppel van 149 Nm. Van stilstand tot 100 km/u accelereren duurt 12 seconden. In Brazilië, het land van de suikerrietplantages, is de motor geschikt om te rijden op een mengsel van benzine en bio-ethanol, dat daar nu eenmaal rijkelijk voorhanden is.
“De Kicks valt qua grootte in tussen de zeer succesvolle Qashqai en de qua vormgeving wat gedurfder Juke.”
Belevenis
Rijden over de Braziliaanse wegen is een belevenis op zichzelf. In Rio de Janeiro, het startpunt van de testrit, moet je je voegen in het lange lint auto’s dat over de wegen in de stad voortbeweegt. Filerijden dus, wat nooit prettig is en zeker niet in Zuid-Amerika, met de vele opgewonden standjes achter het stuur. Eenmaal buiten de stedelijke kolos is het heerlijk ontspannen rijden op de snelwegen. Het Braziliaanse landschap (het land is 240 keer groter dan Nederland) is groen en afwisselend, het klimaat is zeer vruchtbaar. Landbouw en veeteelt vormen belangrijke bronnen van bestaan, dat zie je natuurlijk om je heen.
Ayrton Senna
Rijdend door de dorpen over kleinere wegen moet je vooral rekening houden met het slechte wegdek: op tal van plaatsen zitten gaten in het asfalt, iets waar je overigens ook op de snelwegen maar beter op bedacht kunt zijn. Menige medeweggebruiker lijkt zich een Ayrton Senna te voelen, dat verklaart waarschijnlijk de enorme drempels die vooral bij dorpen zijn aangebracht. Wij zijn overigens blij met het navigatiesysteem en de vooruit ingeplande route: wie moet afgaan op de bewegwijzering heeft er een harde dobber aan om de juiste bestemming in een keer te vinden. Ons is het in elk geval gelukt.
[ytvideo id=”1″]