Nieuwe maximumsnelheid op snelwegen, hoe zit het met auto met aanhanger?
De regels op een rij
Het zal je vast niet ontgaan zijn: in Nederland geldt overdag – van 06.00 tot 19.00 uur – op alle snelwegen een maximumsnelheid van 100 km/u, behalve op trajecten waar een aangepaste limiet geldt van 80 km/u. In de avond en nacht – van 19.00 tot 06.00 uur – mogen we 120 of 130 km/u rijden. Maar hoe zit het nu als je met een auto met aanhanger rijdt?
De regels voor rijden met aanhanger
Ga je met een auto met aangekoppelde aanhangwagen of een caravan de weg, dan mag je helaas geen 100 km/u rijden op snelwegen. Voor die groep geldt op snelwegen een maximumsnelheid van 90 km/u als het gewicht van de aanhanger onder de 3.500 kilogram blijft. Is het gewicht hoger dan 3500 kilogram, dan daalt de maximumsnelheid naar 80 km/u, gelijk aan de snelheid van vrachtverkeer.
Auto met fietsendrager, hoe zit het daarmee?
De overheid ziet een fietsendrager niet als een aanhangwagen. Voor een personenauto met een fietsendrager geldt daarom dezelfde maximumsnelheid als voor gewone personenauto, al wordt wel geadviseerd om met een passende snelheid te rijden. Een fietsendrager met fietsen vangt namelijk de nodige wind.
Geldt er ook een minimum snelheid op de snelweg?
Nee, er geldt geen minimumsnelheid voor wegverkeer. Maar het behoeft geen verdere uitleg dat het hinderen of in gevaar brengen van ander verkeer niet op prijs wordt gesteld. Je riskeert dan een boete, of een botsing. Voertuigen mogen pas autowegen op als ze een snelheid kunnen halen en mogen rijden van 50 km/u. Voor autosnelwegen is de ondergrens 60 km/u. Deze snelheid wordt ook wel de minimumconstructiesnelheid genoemd.