Nationaal Laadonderzoek 2024: Dit gaat er goed en slecht in Nederland op EV-gebied
Elektrische rijders in Nederland worden steeds slimmer in het opladen van hun elektrische auto, zo blijkt uit het Nationaal Laadonderzoek 2024.
Slim laden
Het onderzoek, uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met onder andere ElaadNL, Vereniging Elektrische Rijders en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), toont aan dat steeds meer EV-rijders gebruikmaken van ‘slim laden’. Dit houdt in dat de auto wel wordt ingeplugd bij aankomst, maar dat het daadwerkelijke laden pas start op een gunstiger moment, bijvoorbeeld wanneer de stroom goedkoper is of er meer duurzame energie beschikbaar is.
Thuisladen het populairst
Thuisladen is nog steeds het populairst onder EV-rijders: 83% geeft aan slim te laden bij hun privélaadpunt. Vooral rijders die hun eigen laadkosten betalen, zien de voordelen van slim laden, zoals het gebruik van dynamische stroomtarieven en het laden met energie afkomstig van hun eigen zonnepanelen. Het onderzoek laat zien dat maar liefst 91% van de thuisladers zonnepanelen heeft, en deze opgewekte zonnestroom willen ze steeds vaker gebruiken voor hun elektrische auto.
Slim laden op het werk
Niet alleen thuis, maar ook op het werk en bij publieke laadpalen wordt slimmer laden steeds populairder. Het aantal EV-rijders dat aangeeft slim te laden op het werk is gestegen van 10% in 2023 naar 17% dit jaar. Bij publieke laadpalen is dit aandeel gestegen van 14% naar 23%. De behoefte aan dynamische tarieven groeit eveneens, waarbij een vijfde van de EV-rijders graag zelf wil bepalen wanneer en hoe ze laden tijdens piek- en daluren.
Meer interesse in bi-directioneel laden
Een andere interessante trend is de groeiende interesse in bi-directioneel laden, waarbij de batterij van de elektrische auto niet alleen stroom ontvangt, maar ook kan terugleveren aan het huis of het stroomnet. Dit maakt van de EV een rijdende batterij die kan helpen bij het balanceren van het energienetwerk. Bijna de helft van de thuisladers (49%) staat open voor deze technologie, vooral om hun zelf opgewekte zonne-energie op een later moment te gebruiken. Bovendien denkt 68% van de respondenten dat elektrische auto’s een cruciale rol gaan spelen in de energietransitie en 37% verwacht zelfs geld te kunnen verdienen met hun ‘rijdende batterij’.
Tevredenheid
Ondanks enkele knelpunten, vooral bij het laden in het buitenland, blijven EV-rijders tevreden over de laadinfrastructuur in Nederland. Thuislaadpunten scoren het hoogst met een 9,2, terwijl laadpunten in het buitenland nog wat achterblijven met een 6,2. Privéladen blijft het meest gangbaar: 72% van de respondenten heeft een privélaadpaal thuis. Het hele onderzoek kun je hier lezen.
Lees ook: Na EV-subsidie jagen Nederlanders nu op gratis laadpaal