
De motorhelm: designstatement maar vooral veilig!
Toertochten rijden met de motor? Denk aan de juiste bescherming

Staat er een prachtige toertocht met de motor op de planning? Leuk! Maar heb je ook nagedacht over de juiste bescherming? Goede motorkleding en schoenen spreken voor zicht, maar goede bescherming van het hoofd is misschien nog wel het belangrijkst. Dat brengt ons bij de motorhelm, een designstatement maar vooral erg veilig. En de keuze is reuze!
Motorhelm met ECE-norm
De motorhelm speelt een essentiële beschermingsrol bij een valpartij. De motorhelm – verplicht in Europa – heeft als doel je zoveel mogelijk te beschermen tegen eventuele verwondingen aan het hoofd. Natuurlijk mag een helm er ook leuk uitzien, maar in de basis staat de veiligheid voorop. Kies daarom alleen voor een motorhelm die goedgekeurd is volgens de ECE-norm.
Hoe stiller, hoe beter
Geluidsdemping is ook belangrijk, want hoe minder dB’s de helm in komen, hoe minder de kans is op hoorbescherming. Sowieso is het verstandig om voor langere afstanden op de snelweg oordoppen in te doen.
“Een nieuwe helm hoort strak te zitten.”
Wind en regen
Kijk ook of een helm regelmatig regen en wind kan doorstaan. Dicht het vizier de helm volledig af? Kan er bovenlangs water de helm in lopen? Kijk naar die aspecten bij het maken van je Motorhelm keuze.
Goedkoper niet altijd beter
En denk ook aan het volgende: goedkoper is niet altijd beter. Voor motorhelmen is dat helemaal van toepassing. Goedkopere motorhelmen van vaak de minder onbekende merken hebben vaak een polyester schaal. Onze tip: ga altijd voor een motorhelm met glasvezel schaal. Glasvezel biedt betere bescherming, is lichter, gaat langer mee en heeft minder last van UV-straling (minder verkleuring). Ze zijn wel ietsje duurder, maar de voordelen ten opzichte van een polyester helm zijn te groot.
“Een glasvezel motorhelm biedt betere bescherming.”
Diverse soorten motorhelmen
In het soort helmen is er heel veel keuze. Jethelmen, integraalhelmen, systeemhelmen, crosshelmen, kinderhelmen, een motorhelm is er in diverse soorten en maten. Over die maten gesproken: een nieuwe helm hoort strak te zitten. Na verloop van tijd gaat het interieur van je helm zichzelf vormen naar je hoofd waardoor de helm wat ruimer wordt. Oncomfortabel mag een helm nooit zitten. Krijg je na verloop van tijd een vervelende druk aan de voor- of achterkant van je hoofd dan is hij vermoedelijk te klein. Hoofdpijn moet je altijd voorkomen. Maar wet wel dat een helm rondom de wangen en het hoofd goed strak mag zitten voor maximale bescherming.