Mogen auto’s geen halogeenlampen meer hebben?
Halogeenpeer verdwijnt uit de handel, ook voor auto's?
Door Bart Oostvogels. Mede-hoofdredacteur AutoRAI.nl en MotorRAI.nl. In de wieg gelegd als automotive journalist. Een échte nieuwsjager en liefhebber van auto’s én motoren. Hoe lichter, hoe beter! Als het maar wielen heeft. |
Vanaf 1 september 2018 nemen we in de EU afscheid van de halogeenpeer. Vrijwel alle halogeenlampen van 230 Volt krijgen hetzelfde EU-verbod als de gloeilamp, omdat veel zuinigere led-lampen in alle soorten en maten te koop zijn. En hoe zit het dan met autolampen? De meeste voertuigen rijden namelijk nog rond met halogeenverlichting.
Autolampen
We vragen het na bij voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. “Deze regels gelden niet voor autolampen, maar voor algemene verlichting van ruimtes en huizen”, aldus Kirsten Palland, woordvoerster van Milieu Centraal in een reactie aan AutoRAI.nl.
Alternatieven
Milieu Centraal: “Sinds 2009 krijgt de industrie in stapjes de tijd om energiezuinigere lampen aan te bieden. Dit is nodig om voor alle typen gloeilampen en halogeenlampen kwalitatief goede alternatieven op de markt te brengen. In 2016 werden halogeenspots van 230 Volt verboden. Vanaf 1 september 2018 moeten lampen minimaal het Energielabel B hebben. 230 Volt halogeenlampen hebben doorgaans label C of D en mogen daarom niet meer in de handel gebracht worden. Omdat winkels nog uit voorraden mogen verkopen, kun je voorlopig nog overal halogeenlampen kopen. Dat is geen slimme koop, omdat je beter meteen kunt investeren in ledlampen.”
Halogeenlampen
In autoland hebben de meeste modellen nog halogeenlampen standaard. Dat is vooral afhankelijk van het segment. Vooral goedkopere auto’s hebben nog normale halogeenverlichting. Toch is de LED-lamp sterk in opkomst. Het produceren van een LED-lamp wordt steeds goedkoper. Daarnaast verbruikt een LED-lamp 75 procent minder energie dan een halogeenlamp en gaat de lamp ook veel langer mee: ongeveer 15.000 branduren, gelijk aan 625 dagen. De lichtopbrengst van led-lampen is bovendien veel hoger en dat is weer veiliger. Op den duur verdwijnen halogeenlampen automatisch uit autoland. LED komt eraan, evenals OLED.
OLED?
OLED staat voor ‘Organic Light Emitting Diode’. Deze verlichtingstechniek kennen we ook van de nieuwste smartphones en HD-tv’s. In tegenstelling tot puntlichtbronnen zoals LED’s, zijn OLED’s platte lichtbronnen. Het leent zich perfect voor creatieve driedimensionale vormen en het zal leiden tot volledig nieuwe mogelijkheden voor designers. Een OLED-unit kan ook worden onderverdeeld in kleine segmenten met verschillende kleuren en waarvan de helderheid kan variëren.