Miljoenste Renault Trafic uit Sandouville is voor een Nederlander!
Bedrijfsauto komt in handen van rietdekker
Renault heeft van de Trafic al een miljoen exemplaren geproduceerd in de fabriek in Sandouville. Opvallend genoeg is die miljoenste Renault Trafic voor een Nederlander, is dat even leuk!
Productie Renault Trafic
De eerste Renault Trafic werd geproduceerd in Frankrijk (Creil) en de tweede generatie in Spanje (Barcelona) en het Verenigd Koninkrijk (Luton). In 2010 besloot Renault de productie van de Trafic weer naar Frankrijk te halen. Deze keer in Sandouville waar de productie in 2014 van start ging. De Renault Trafic wordt nu uitsluitend in Sandouville geproduceerd.
Lichte bedrijfsauto’s
De fabriek in Sandouville werd geopend in 1964 en produceerde de eerste vijftig jaar voornamelijk de Renault modellen voor de hogere segmenten. In 2014 verlegde de fabriek zijn specialisatie naar lichte bedrijfsauto’s. Op 23 mei 2023 rolde de miljoenste Renault Trafic van de band, klaar voor een Nederlandse klant. Wie dat is, vertellen we zo!
2,4 miljoen exemplaren van de Trafic
Sinds 1980 heeft Renault meer dan 2,4 miljoen exemplaren van de Trafic verkocht in meer dan vijftig landen wereldwijd. In Europa behoort de Trafic tot de drie bestverkochte bestelauto’s (Van 1-segment). Bovendien wordt het gamma de komende maanden nog aangevuld met een volledig elektrische variant.
De Nederlandse eigenaar
Maar wie is dan toch die Nederlandse eigenaar van de miljoenste Renault Trafic uit Sandouville. Dat is Hekstra, een familiebedrijf gespecialiseerd in rieten daken. Het bedrijf werd opgericht in 1929. Inmiddels staat met Romke Hekstra de vierde generatie Hekstra’s aan het roer. Al vele jaren gebruikt het familiebedrijf de Renault Trafic voor de ritten naar hun projecten in heel Nederland.
Heinz-Jürgen Löw, SVP Light Commercial Vehicles bij Renault, en Philippe Sourget, fabrieksdirecteur in Sandouville, overhandigen Romke Hekstra dinsdag 23 mei 2023 de sleutels van een zwarte Renault Trafic met dubbele cabine. Dit is de miljoenste Trafic van de derde generatie die is geproduceerd sinds de productie in 2014 in Sandouville van start ging.
Heinz-Jürgen Löw: “Ik ben zeer verheugd om Romke Hekstra persoonlijk de sleutels te mogen overhandigen van de miljoenste Renault Trafic die in de fabriek in Sandouville is geproduceerd. De meeste van onze klanten hebben een verhaal bij onze lichte bedrijfsauto’s. Het is voor ons van groot belang om hen auto’s te bieden met een lange levensduur en waar zij met hun bedrijf altijd op kunnen rekenen. Hekstra richt zich op de klant als persoon, innoveert en anticipeert met een duurzame benadering op de uitdagingen van vandaag. Iets waar wij volledig achter staan.”
Fabriek uitbreiden
Vanwege het succes van de Renault Trafic, en om verder uit te kunnen breiden, neemt de fabriek in Sandouville in twee jaar tijd (2022 en 2023) 360 extra werknemers aan. In 2022 werden al 205 extra werknemers aangenomen. Op 4 mei 2023 maakte de fabriek bekend dat het in 2023 nog eens 105 werknemers op vaste basis in dienst neemt, plus 50 werknemers met tijdelijke contracten. Deze werknemers bedienen de machines en vervullen de functies van managers en technici. Het doel is ook om 30% van deze vacatures in 2023 in te vullen met vrouwelijke werknemers.
Sinds 2010
In 2010 besloot Renault de Trafic in Sandouville te gaan produceren. Het investeerde 230 miljoen euro om de fabriek klaar te maken voor de productie van lichte bedrijfsauto’s. De productie ging in 2014 van start en inmiddels lopen iedere dag zeshonderd exemplaren van de Renault Trafic van de band. Dat is één Trafic per iedere tachtig seconden. Zo’n 75% van alle tot nu toe geproduceerde exemplaren van de Renault Trafic is in Frankrijk geproduceerd. De geavanceerde fabriek maakt zich nu ook klaar voor de productie van de Trafic E-Tech electric. De eerste exemplaren daarvan worden al dit jaar geproduceerd.
Ook andere modellen
De 1.677 werknemers van de fabriek in Sandouville produceren ook modellen voor Nissan (Primastar) en Renault Trucks (Trafic Red Edition). Daarnaast gaan deze werknemers de uitdagingen aan rondom de energietransitie, het terugdringen van CO2-emissie, digitalisering van processen en innovatie.