Met leaseauto op vakantie: mag dat?
Ken de regels en de afspraken met leasemaatschappij en werkgever
Ja, je mag met je leaseauto op vakantie. Veel mensen doen dat ook. Private lease is sowieso geen probleem, maar er kunnen wel beperkingen zijn aan het privégebruik van een leaseauto van de zaak.
Vakantie en leaseauto van de zaak
Zowel je werkgever als de leasemaatschappij kan bepalen dat je wel of niet met je leaseauto op vakantie mag – en of je er sowieso mee in het buitenland mag rijden. Zoek dat eerst goed uit en als je er afspraken over maakt, leg die dan vast, ook over een eventuele tankpas. Controleer ook of die pas in het buitenland te gebruiken is en hoe de benzinekosten met je worden verrekend.
Buitenlandverklaring voor leaseauto van de zaak
Vraag ook een zogenoemde Buitenlandverklaring van je leasemaatschappij. Daarmee kun je aan bijvoorbeeld de buitenlandse politie aantonen dat je de auto mag meenemen en dat die niet gestolen is. Check ook of je leaseauto in het buitenland wel verzekerd is – dat kun je aflezen op de zogenoemde groene kaart.
Leaseauto: beperkt aantal privékilometers
Het kan zijn dat de leaseovereenkomst bepaalt dat je maar een beperkt aantal kilometers in het buitenland mag maken. Voor privégebruik van een leaseauto van de zaak heb je sowieso te maken met bijtelling voor de inkomstenbelasting. Die bijtelling is een percentage van de nieuwwaarde van de auto. Dat percentage moetje als leaserijder bij je inkomen optellen en daarover moet je dus ook belasting betalen. Alleen als je met een sluitende kilometerboekhouding aantoont dat je minder dan 500 kilometer per jaar privé hebt gereden, dan krijg je niet te maken met bijtelling. 500 privékilometers is niet veel, dus dan moet je natuurlijk niet met je leaseauto op vakantie gaan.
Met vervangende leaseauto op vakantie
Als je wilt voorkomen dat je over de 500 privékilometers gaat en dus te maken krijgt met bijtelling, kun je de leaseauto van de zaak laten staan. Sommige mensen hebben privé een tweede auto waarmee ze op vakantie kunnen. Anderen kiezen ervoor een auto te huren of via hun werkgever en de leasemaatschappij een tijdelijk vervangende leaseauto (TVL) te vragen. Wellicht ben je dan voordeliger uit. Het is het uitzoeken waard. Maar misschien kun je zelfs de ideale vakantieauto met een trekhaak uitkiezen.
LEES OOK: Shortlease, wat is dat eigenlijk?
Private lease
Met private lease heb je geen bijtellingsperikelen. Maar in je leasecontract is wel opgenomen in welke landen je met de leaseauto mag komen. Ook heb je in het contract een maximaal aantal kilometers per jaar afgesproken. Als dat jaarkilometrage niet al te hoog is, kan je vakantiereis wel een onevenredig groot deel van het totale aantal kilometers van dat jaar opslokken. Dat betekent dat je de rest van het jaar extra scherp op de kilometers moet letten. De leasemaatschappij komt gegarandeerd met een rekening voor meer gereden kilometers.
Hoelang mag je in het buitenland met je leaseauto rijden?
Ervan uitgaand dat je leaseauto een Nederlands kenteken heeft en je zelf in Nederland woont, mag je meestal maximaal drie tot zes maanden achtereen in het buitenland rijden. Maar de regels zijn per land verschillend en gelden niet alleen voor leaseauto’s maar voor alle auto’s. Na die periode zou je voor langer verblijf de auto in het buitenland moeten inschrijven, maar dat kan je niet doen met een leaseauto.