Review – Mercedes-Benz A-Klasse 2023, wat is er nieuw?
Pakken alle aanpassingen goed uit?
Door Bart Oostvogels. Mede-hoofdredacteur AutoRAI.nl en MotorRAI.nl. In de wieg gelegd als automotive journalist. Een échte nieuwsjager en liefhebber van auto’s én motoren. Hoe lichter, hoe beter! Als het maar wielen heeft. |
Mercedes-Benz heeft de A-Klasse Hatchback en Limousine een opfrisbeurt gegeven. Reden genoeg om nog een keer in de kleinste ‘Benz’ te stappen. Want wat is er precies aangepast? En hebben alle aanpassingen het gewenste effect? Je leest het in deze Mercedes-Benz A-Klasse review.
Mercedes-Benz A-Klasse 2023
In deze Mercedes-Benz A-Klasse review gaan we dieper in op alle aanpassingen die de Duitse autofabrikant heeft doorgevoerd op zijn instapmodel. Want de A-Klasse is en blijft het instapmodel van het merk. Geen goedkope instapper overigens, want prijzen van de A-Klasse beginnen bij 42.893 euro voor de hatchback. Mercedes-Benz levert de A-Klasse als vanouds ook als Limousine. Die heeft een vanafprijs van iets minder dan 46.000 euro. De gereden A 180 Limousine AMG Line komt inclusief alle opties zelfs tot 54.607 euro. Let wel: dit is dan nog de ‘basismotorisering’.
Minst sterke aandrijflijn
Des te interessanter is deze review, want valt er te leven met de minst sterke aandrijflijn? In deze Mercedes-Benz A-Klasse review geven we het antwoord. Natuurlijk wil je eerst meer weten over alle aanpassingen die het merk heeft doorgevoerd. De simpele vraag luidt dan ook: wat is er nieuw?
Aanpassingen A-Klasse 2023
Mercedes-Benz past onder meer een herzien front toe, met een nieuwe motorkap met twee ‘powerdomes’, een andere voorbumper, een vernieuwde grille met sterpatroon en smallere koplampen (optioneel met led-technologie). Aan de achterkant valt de nieuwe achterdiffuser op, evenals de standaard led-achterlichten.
Zoals gewoonlijk bij een facelift tovert een automerk ook wat nieuwe wielen en carrosseriekleuren uit den hoge hoed. Zo ook bij de A-Klasse. Er zijn vier nieuwe velgdesigns in maten tot 19-inch, waaronder de optionele hoogglanzend zwarte multispaaks lichtmetalen velgen met hoogglanzende velgrand voor de AMG Line.
Interieur Mercedes-Benz A-Klasse
Gaan we door naar het interieur. De Mercedes-Benz A-Klasse 2023 heeft standaard voortaan een vrijstaand 7-inch dual-screen display en het grotere 10,25-inch display in het midden. Optioneel zijn twee 10,25-inch displays leverbaar, zoals ook deze auto heeft. De basisopzet van het dashboard is gelijk gebleven. Nog steeds bespeuren we dus ronde luchtuitstroomopeningen in turbinelook, een hommage aan de wereld van de luchtvaart. In het donker zorgt de sfeerverlichting voor een aangename ambiance.
Hoogglans zwart kunststof
Mercedes-Benz houdt echter wel vast aan een overvloed van hoogglans zwart kunststof. Dat is gevoelig voor stof, vette vingers en krassen. Met een laagstaande zon reflecteert het ook enorm. Iets om rekening mee te houden.
Nieuw stuurwiel
De A-Klasse krijgt ook het nieuw vormgegeven stuurwiel van de actuele stuurwielgeneratie, standaard uitgevoerd in nappaleder. Dit stuurwiel ligt lekker in de hand, maar ook hier gebruikt het merk veel hoogglans zwarte afwerking in combinatie met swipeknoppen. Dat vraagt om geregelde poetssessies. Ook gaat er snel vuil zitten tussen de twee spaken met geïntegreerde toetsen. Het stuurwiel is overigens wel afhankelijk van de gekozen uitvoering.
Vaarwel touchpad
Qua bedieningsgemak lijkt de A-Klasse wel een stap terug te doen. De touchpad op de middenconsole is namelijk verleden tijd. De bediening verloopt nu volledig via het touchscreen, ook tijdens het rijden. Of via de swipetoetsen op de rechterbovenspaak van het stuurwiel. Maar heel fijn werkt dat laatste niet. Uiteraard kan er veel gevraagd worden aan de persoonlijke assistent ‘Hey Mercedes’, maar vaak moet je toch even het systeem in duiken. Soms komt de assistent ook uit het niets tot leven en moet je best even moeite doen om haar de mond te snoeren. Het centrale display met touchscreen biedt alle bekende functies waaronder navigatie, media, telefoon, voertuig etc. Gelukkig is de nieuwste generatie MBUX wel vrij eenvoudig te bedienen en in staat om te leren.
Personaliseren van displays
Complimenten verdient Mercedes-Benz voor de aanpasbare weergaves van het digitale instrumentenpaneel. Er zijn verschillende thema’s te selecteren. Zelfs het head-up display (optioneel) is te personaliseren met verschillende thema’s. Naast uitbundige thema’s met een overvloed aan kleuren en informatie, is er ook een minimalistische weergave met enkel de snelheid. Daar zouden nog veel meer merken van kunnen leren. De stoelen zijn vrij compact en smal. Even proefzitten dus of je ze lekker vindt zitten.
Rijke standaarduitrusting
De A-Klasse beschikt standaard over een vrij rijke uitrusting, bestaande uit een handige achteruitrijcamera, het USB-pakket en een stuurwiel afgewerkt in nappaleder. Vanaf de uitrustingslijn Progressive krijgt de klant standaard onder meer led-koplampen, een stoel met lendensteun, het parkeerpakket en het spiegelpakket. Connectiviteit met smartphones is uiteraard mogelijk via Apple Carplay of Android Auto Wireless en voor verdere connectiviteit is een extra USB-C-aansluiting toegevoegd. Ook de USB-oplaadcapaciteit is opnieuw vergroot.
Motoren A-Klasse 2023
Het gehele benzinemotorengamma is geëlektrificeerd en omvat standaard viercilinders met een zeven- of achttraps DCT-automaat. Als mild-hybrides zijn deze uitgerust met een extra 48V-boordnet met 10 kW meer vermogen ter ondersteuning bij acceleraties. De nieuwe riemaangedreven startdynamo (RSG) helpt de benzinemotor een handje tijdens accelereren. Tijdens het starten zorgt de RSG bijvoorbeeld voor een stillere start met minder trillingen dan conventionele startmotoren. Bovendien maakt het systeem ‘zeilen’ met uitgeschakelde verbrandingsmotor tijdens rustig rijden mogelijk. Tijdens remmen en uitrollen recupereert de RSG en voedt het zo het 12V-boordnet en de 48V-accu. De op deze wijze opgewekte energie kan tijdens het accelereren worden gebruikt om de verbrandingsmotor te ondersteunen.
Motorengamma
Het motorenprogramma is best uitgebreid. Wij rijden hier in de basismotorisering: de A 180 Limousine. Deze motorvariant beschikt over een 1.332 cc grote viercilinder met een output van 136 pk (100 kW) en 230 Nm aan koppel, aangevuld met 14 pk (10 kW) vermogensboost dankzij de RSG. De sprint van 0 naar 100 km/u kost 9,3 seconden en de topsnelheid komt uit op 216 km/u. Dat zijn uitstekende cijfers voor een ‘instappertje’. Je hebt dan ook nooit het gevoel dat je bij de A 180 vermogen te kort komt.
Andere motorvarianten zijn de A 200 (163 pk), A 200 4Matic (163 pk), A 220 4Matic (190 pk), A 250 4Matic (224 pk), A 180d (116 pk), A 200 d (150 pk) en A 220d (190 pk). Een plug-in hybride is er ook van de hatchback en limousine. Het betreft hier de A 250 e met een systeemvermogen van 218 pk en 450 Nm aan koppel en een batterijcapaciteit van 15,6 kWh. Daarmee moet de PHEV-variant ongeveer 70 tot 80 kilometer volledig elektrisch kunnen rijden.
Ruimte voor sportiviteit is er ook. Mercedes-AMG levert een A 35 4Matic (306 pk) van de hatchback en limousine. Alleen de hatchback is er als Mercedes-AMG A 45 S 4Matic+ met een vermogen van 421 pk. Een dik apparaat. Maar ook deze A 180 stelt echt niet teleur. De krachtbron beschikt over voldoende power om goed mee te kunnen komen met het verkeer. Dankzij de elektrische boost reageert de aandrijflijn ook soepel op de gasinput. Je komt gevoelsmatig dus nooit vermogen te kort. Voor een basismotor is dat het grootste compliment. De zeventrapsautomaat past ook goed bij het karakter van de 136 pk sterke benzinemotor. Soepel en comfortabel.
Conclusie Mercedes-Benz A-Klasse review
Mercedes-Benz heeft de A-Klasse op diverse punten verbeterd. We hebben twijfels of de A-Klasse op ergonomisch gebied is verbeterd. Het verdwijnen van het touchpad maakt de bediening van alle systemen minder intuïtief. Ook de toetsen op het stuurwiel zijn even wennen. Er zijn zelfs al fabrikanten die swipetoetsen op een stuurwiel hebben afgezworen na aanhoudende kritiek van klanten (Volkswagen). Misschien moet Mercedes-Benz hetzelfde doen. Uiteraard wil het oog ook wat, maar design mag praktisch gebruiksgemak niet in de weg staan. Maar zoals voor zoveel zaken geldt in het leven: alles went. Wennen aan de minpunten van de A-Klasse is echt wel mogelijk. Gelukkig heeft de auto ook diverse sterke punten, zoals een zeer comfortabele rijervaring, prettige demping, het sfeervolle interieur en stijlvolle uiterlijk. Om hem op smaak te brengen, dien je wel je portemonnee te trekken. Maar onder de streep is de A-Klasse wel een zeer fijne auto die met deze aanpassingen weer wat jaren mee kan.