Rijbewijstoerisme: Meer bestuurders omzeilen rijexamen met vals buitenlands rijbewijs
In Nederland proberen steeds meer mensen een theorie- en praktijkexamen te omzeilen door een vals buitenlands rijbewijs in te wisselen voor een Nederlands exemplaar.
Rijbewijs omwisselen
Als je een geldig buitenlands rijbewijs bezit, kun je deze in Nederland – als je daar recht op hebt – omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Elk jaar vinden er meer dan 40.000 rijbewijsomwisselingen plaats. Het expertisecentrum Rijbewijzen van de RDW – dat buitenlandse rijbewijzen op echtheid en geldigheid controleerd – komt steeds vaker valse rijbewijzen tegen. Dat meldt het Radio NPO 1 programma Het Misdaadbureau.
Omweg
Uit de laatste cijfers blijkt dat afgelopen jaar al ruim 130 valse buitenlandse rijbewijzen zijn onderschept ten opzichte van 117 een jaar eerder. De meeste valse rijbewijzen zijn afkomstig uit Polen, Tsjechië, Bulgarije en Roemenië. Het afgelopen jaar zijn er opvallend veel valse rijbewijzen uit Pakistan opgedoken, 18 in totaal. Volgens het RDW reizen ook steeds meer mensen uit Syrië reizen naar Roemenië om hun rijbewijs om te wisselen. Vervolgens komen ze naar Nederland en wisselen ze hun rijbewijs opnieuw om. Dit wordt gedaan omdat Nederland geen overeenkomsten heeft met Syrië voor het rechtstreeks omwisselen van rijbewijzen, dus wordt er een omweg genomen.
Examens omzeilen
De belangrijkste reden voor het inleveren van een vals buitenlands rijbewijs is het vermijden van de theorie- en/of praktijkexamens. Dit wordt gedaan omdat rijlessen en examens als kostbaar, tijdrovend en moeilijk worden ervaren. Daarnaast heeft het Nederlandse rijbewijs een betere status dan een rijbewijs uit het land van herkomst.
Twijfel
Volgens Wim Leutscher, adviseur expertisecentrum Rijbewijzen, geeft de RDW niet zomaar een rijbewijs af. “Als we constateren dat er een buitenlands rijbewijs binnenkomt gaan we er sowieso van uit dat het vals is. We zijn dermate verantwoordelijk, we geven een identiteitsdocument af. Het moet gewoon 100 procent goed zijn. Als er ook maar enige vorm van twijfel is, dan gaat het niet door.”
Lees ook: Hoeveel ben je kwijt voor je rijbewijs?