Dit is Lexus de komende jaren van plan
Handbak in EV's wordt realiteit
Door Bart Oostvogels. Mede-hoofdredacteur AutoRAI.nl en MotorRAI.nl. In de wieg gelegd als automotive journalist. Een échte nieuwsjager en liefhebber van auto’s én motoren. Hoe lichter, hoe beter! Als het maar wielen heeft. |
Op het jaarlijkse Kenshiki-forum in Brussel gaf Lexus dieper inzicht in zijn plannen om zich wereldwijd te ontwikkelen tot een merk met uitsluitend batterij-elektrische modellen (BEV) tegen 2035 en nog eerder in Europa: tegen 2030, als de marktomstandigheden dat toelaten.
Strategie nieuwe generatie batterij-elektrische auto’s
Lexus heeft zijn strategie bepaald voor een nieuwe generatie batterij-elektrische auto’s. Daarbij past het ontwerpprincipes en nieuwe technologieën toe die de toekomst van de auto veranderen. Pascal Ruch, Vice-President Lexus Europe and Value Chain, zegt: “Lexus is een technologiepionier, al sinds de oprichting van het merk in 1989. We ontwikkelen een nieuwe, modulaire voertuigstructuur en nieuwe batterijen, niet alleen om de prestaties van onze BEV’s te verbeteren, maar ook – misschien wel belangrijker – om rijplezier opnieuw uit te vinden. Er komt ook een revolutie in de software aan. Daardoor kunnen we auto’s ontwikkelen met ongekende personalisatiemogelijkheden, waardoor luxe voor onze klanten écht persoonlijk wordt.”
Downsizing en gewichtsreductie
De volgende generatie BEV’s van Lexus profiteert van de mogelijkheden die downsizing en gewichtsreductie van structurele componenten bieden, waardoor auto’s veelzijdiger kunnen worden. De conceptcars LF-ZC en LF-ZL laten zien hoe Lexus de mogelijkheden van elektrificatie en innovatieve technologie optimaal wil benutten om nieuwe mobiliteitservaringen te bieden.
Lexus LF-ZC
De LF-ZC (Lexus Future Zero-emission Catalyst), die zijn Europese debuut maakte op het Kenshiki-evenement in Brussel, is een voorproefje van een nieuwe sedan die Lexus in 2026 op de markt brengt. De auto profiteert van de ervaring die Lexus heeft op het gebied van elektrificatie. Zijn strakke proporties, lage zwaartepunt en ruime interieur combineren functionaliteit met een aangenaam esthetisch design. De auto heeft de afmetingen van een Lexus ES, dus dit is mogelijk de opvolger van de huidige generatie ES.
Lexus LF-ZL
De Lexus LF-ZL (Lexus Future Zero-emission Luxury) is een concept voor een elektrische topklasse SUV. De bestuurder kan de rijbeleving afstemmen op zijn individuele voorkeuren; de interactie met de auto bereikt een hoger niveau doordat de auto zijn bestuurder gepersonaliseerde suggesties doet, gebaseerd op diens (rij)stijl en gewoonten. Het gebruik van bamboe als kenmerkend materiaal in het interieur verwijst naar Japanse tradities en weerspiegelt ook de duurzame aanpak van Lexus: industrieel gebruik van snelgroeiende bamboe is essentieel om overgroei te voorkomen en de natuur te beschermen.
Slimme cockpit
De volledig digitale cockpit van beide modellen geeft de bestuurder snel toegang tot de bedieningselementen. Het centrale element is het stuurwiel waarmee de bestuurder de One Motion Grip-steer-by-wire-technologie bedient. Alle functies zijn samengebracht op kleine digitale schermen aan weerszijden van de bestuurder. Bedieningselementen zoals schakelsystemen, veiligheids- en rijhulpsystemen (ADAS) en rijmodusselectie bevinden zich op het linkerscherm, gemaksfuncties zoals audio, airconditioning, telefoon en AI-functies zijn aan de rechterkant gegroepeerd. De conceptcars zijn daarnaast voorzien van digitale spiegels en een extra brede monitor aan de passagierszijde voor toegang tot entertainment- en mobiliteitsapps.
Arene OS
Het nieuwe besturingssysteem Arene biedt nieuwe entertainment- en connectiviteitsmogelijkheden. Met behulp van AI (kunstmatige intelligentie) reageert de spraakherkenning snel op gesproken commando’s en kan het ook persoonlijke suggesties doen – net als een persoonlijke butler. Het systeem kan zelfs de routines en voorkeursapps en -functies van de bestuurder leren kennen en die automatisch activeren, zonder dat de bestuurder erom hoeft te vragen.
Direct4 in Lexus BEV’s
Direct4 – dat al aanwezig is in de batterij-elektrische Lexus RZ en de RX 500h – brengt voortdurend het aandrijfkoppel van de voor- en achteras in balans, afhankelijk van de belasting van elk wiel. Dit zorgt voor optimale tractie onder alle omstandigheden, met een meer lineaire acceleratie, verbeterd bochtengedrag en nog meer stabiliteit. Met een steer-by-wire-systeem bieden toekomstige BEV’s van Lexus een intuïtievere besturing, vooral op bochtige wegen.
Gigacasting
Lexus past voor de volgende generatie BEV’s een nieuwe modulaire structuur toe waarin de carrosserie van de auto uit drie delen bestaat: voor, midden en achter. Dit wordt mogelijk door ‘gigacasting’ dat meer vrijheid geeft voor de vorm van de auto. Door gigacasting kan het aantal onderdelen – de voor- en achterkant van een auto bestaan momenteel uit ongeveer 175 afzonderlijke elementen – worden verminderd. Dat maakt de productietijd drastisch korter en creëert flexibiliteit voor snelle ontwikkeling van uiteenlopende voertuigtypen. De voor- en achtermodules kunnen elk binnen twee minuten worden geproduceerd.
De modulaire structuur levert ook de voordelen op van een hogere stijfheid én gewichtsreductie. Dat draagt op zijn beurt weer bij aan een lineaire, natuurlijk aanvoelende rijdynamiek. Lexus besteedt ook aandacht aan de reparatiekosten, zodat kleine ongevallen niet tot hoge reparatiekosten hoeven te leiden. Daarnaast wordt ook het productieproces getransformeerd: auto’s zullen autonoom door elke productiefase bewegen op een zelfrijdende assemblagelijn.
Multitechnologische elektrificatieaanpak
Tot en met 2026 zet Lexus zijn multitechnologische elektrificatieaanpak voort. Die is gebaseerd op drie voertuigtypen:
- Modellen met meerdere aandrijflijnopties, zoals de SUV’s UX, NX en RX.
- BEV’s die gebaseerd zijn op het huidige wereldwijd gebruikte platform van Lexus, zoals de RZ.
- BEV’s geproduceerd met behulp van gigacasting op het platform van de volgende generatie, zoals de sedan die Lexus in 2026 op de markt brengt en die gebaseerd is op de conceptcar LF-ZC.
Drie categorieën
De komende jaren introduceert Lexus nieuwe modellen in elk van deze drie categorieën, ook BEV’s, om het modellengamma uit te breiden. De nieuwe modellen profiteren ook allemaal van verbeteringen aan de aandrijflijn en de voortdurende ontwikkeling van de batterijtechnologie. Lexus is dan de eerste die nieuwe batterijtechnologie toepast, zoals een nieuwe lithium-ion batterij die naar verwachting in circa 20 minuten van 10 tot 80% is op te laden en met een actieradius van ongeveer 800 kilometer (WLTP). Er komt ook een goedkopere batterij beschikbaar, wat de keuze voor de klant uitbreidt.
Lexus RZ met voorwielaandrijving
In het voorjaar van 2024 breidt Lexus het RZ-gamma uit met een nieuwe versie met voorwielaandrijving. Daarna wordt voor het eerst de optie One Motion Grip steer-by-wire beschikbaar.
Handgeschakelde transmissie voor BEV’s
Op de planning staat verder een systeem dat het gevoel en de werking van een handgeschakelde transmissie voor BEV’s nabootst. Vanbuiten is de auto net zo stil als elke andere BEV, maar de bestuurder ervaart alle sensaties van een auto met handgeschakelde transmissie, inclusief motorgeluid en trillingen.
Plannen in Europa
Lexus verwacht dit jaar in Europa ongeveer 74.000 nieuwe auto’s te verkopen. Dat is een stijging van ongeveer 50% ten opzichte van 2022. Daarmee is Lexus een van de snelst groeiende premiummerken. Het merk hoopt in Europa uit te groeien tot een ‘six digit brand’.
Lexus LBX
Lexus verwacht dat het momentum zich in 2024 voortzet en komt met de LBX, Lexus’ eerste compacte crossover.