Last van hooikoorts? In steeds meer auto’s frisse lucht
De opkomst van luchtreinigingssystemen in auto’s
Jawel, het is weer die tijd van het jaar. Snotneuzen, jeukende ogen, een geïrriteerde keel. Het hooikoortseizoen is weer begonnen. In steeds meer auto’s zitten filters die de lucht effectief reinigen. Maar hoe werkt dat dan?
Luchtreinigingssystemen in auto’s
Dankzij luchtreinigingssystemen in auto’s kunnen de inzittenden altijd schone lucht inademen. Steeds meer merken bieden deze technologie aan, denk aan Jaguar, Land Rover, Mercedes-Benz, Lexus, Skoda, Toyota, Volkswagen, BMW, Opel en nog vele andere merken.
Goede luchtkwaliteit
Zo’n luchtreinigingssysteem is met name in de lente en zomer extra waardevol, vooral voor de vele hooikoortspatiënten. Een goede luchtkwaliteit in het auto-interieur heeft sowieso meerdere voordelen. Het draagt immers bij aan het comfort van de bestuurder en zijn passagiers, voorkomt irritant jeukende ogen en neus en zorgt daarmee voor extra verkeersveiligheid.
Diverse namen
Elke fabrikant hanteert een eigen naam voor zo’n filtersysteem. Bij Skoda heet het Air Care, Lexus praat over een nanoe X-systeem, Jaguar en Land Rover spreken over Cabin Air Ionisation, Mercedes-Benz doopt het systeem Air Balance, Volvo noemt het Advanced Air Cleaner-technologie en bij Opel heet het Intelli-Air. De boodschap is duidelijk: elke fabrikant hanteert eigen namen voor deze systemen, maar de werking ervan is in grote lijnen altijd gelijk.
Slimme systemen
Een luchtreinigingssysteem combineert lucht- en partikelfilters met een monitoringsysteem voor de luchtkwaliteit. Dat systeem controleert de luchtkwaliteit in het interieur niet alleen continu, het zorgt er ook voor dat de lucht automatisch wordt ververst zodra die niet meer fris is. In het geval van Intelli-Air wordt de luchtkwaliteit geregeld via de recirculatieklep. Als de kwaliteit van de buitenlucht slecht is, sluit de luchtkwaliteitssensor (AQS) de klep in de ventilatieopening, zodat geen vuile lucht in het interieur terecht kan komen. Als de lucht in het interieur muf of vervuild is – bijvoorbeeld door roken of stof op kleding – dan laat de ventilatieopening weer frisse lucht toe.
Nare luchtjes
De filters bestaan vaak uit twee of zelfs meerdere lagen en houden daarmee niet alleen kleine deeltjes in de buitenlucht tegen voordat ze in het interieur komen, maar filteren ook nare luchtjes en gassen als ozon uit de lucht. Het mooiste van dit alles is dat de filters de lucht voor bijna 100 procent ontdoen van pollen.
De toegepaste filtermaterialen zijn waterafstotend, zodat ze ’s winters niet bevriezen en ook geen bacteriën aantrekken. Ondanks dat ze uitstekend filteren, laten ze de frisse lucht goed door. Vaak moeten de filters jaarlijks worden vervangen om het gehele jaar optimaal schone interieurlucht te garanderen.
Hooikoortsaa…. hatschjoe… nval
Iedereen kan zich tijdens het rijden beschermen tegen een hooikoortsaanval. Als de pollenconcentratie hoog is, rijd je met alle ruiten gesloten. Dat is ook goed voor de verkeersveiligheid: als de bestuurder niest, kijkt hij niet op de weg en neemt de kans op een ongeval toe. In stadsverkeer legt een auto al 20 meter af terwijl de bestuurder niest. Bij snelheden van 100 km/u kijkt de bestuurder tot wel meer dan 50 meter niet op de weg. Niesaanvallen in auto’s voorkomen? We zetten in dit artikel meerdere tips op een rij. Hatschjoe… Gezondheid.