Lakbescherming voor je auto: zo regel je dat
Kijk 'm eens blinken!
Door Jules van der Leeuw. Autoliefhebber met nostalgische voorkeur voor flamboyante Franse en Italiaanse bolides. Gek op Formule 1 en klassieke muziek. Ziet kansen voor de elektrische revolutie en verwondert zich over het gebrek aan kleur in het Nederlandse wagenpark. |
Wil jij je auto er ook als nieuw uit laten zien? Makkelijker gezegd dan gedaan! Gelukkig zijn er volop producten en vakmensen die je daarbij kunnen helpen met lakverzegeling of verschillende coatings. Wat dat is en hoe dat werkt, dat gaan we je uitleggen.
Lakbescherming
Waarom lakbescherming voor je auto een goed idee is? Wanneer je je auto buiten parkeert, krijgt de laklaag van een gemiddelde auto het flink te verduren. Zowel rijdend als bij stilstand is je auto buiten vatbaar voor uv-straling, warmte en kou, zand en steentjes en talloze andere beschadigingen. Gelukkig zijn er allerlei oplossingen – van goed betaalbaar tot relatief prijzig – die helpen om je auto in mooie, glimmende conditie te houden.
Lakbescherming voor je auto: glascoating
Wie geld wil besteden aan het mooi houden van de autolak, kiest waarschijnlijk voor glascoating. Na zo’n behandeling beschermt een laagje vloeibaar glas (siliciumdioxide) de autolak. Die is niet alleen krasbestendig, maar ook waterafstotend. Prijzig is het wel: reken op zeker 500 tot 1.000 euro bij een specialist, maar glascoating biedt je wel 5 tot 10 jaar lang lakbescherming.
LEES OOK: Mercedes-Benz G-Code haalt energie uit de lak
Keramische coating
Goedkoper, maar minder duurzaam is een keramische coating. Op het oog lijkt het veel op de duurdere glascoating, maar geeft minder lang bescherming. Na 6 tot 12 maanden neemt het effect af. Daarom betaal je ook minder voor een keramische coating. Net als glascoating kun je deze beschermingslaag niet makkelijk zelf aanbrengen. Hiervoor zul je bij een specialistisch bedrijfje langs moeten.
Lakbescherming voor je auto: nano glascoating
Er bestaan ook coatings die zowel glas als autolakken bescherming bieden. Net als bij de langdurige keramische en glascoating zie je duidelijk het effect: waterdruppels rollen soepel van de ruit af en vuil hecht zich veel minder snel aan de autolak. Ook krijgen sneeuw en ijs minder kans om zich te hechten aan je voertuig. Vergeleken met de eerder genoemde keramische of glascoating neemt het effect van een nano glascoating spray veel sneller af.
Het voordeel van deze nano glascoating sprays is dat je ze relatief makkelijk zelf kunt aanbrengen op je auto. Je hoeft hiervoor dus niet langs bij een specialist. Deze sprays zijn goed online verkrijgbaar. Was eerst grondig je auto. Vervolgens breng je ze met een schone doek aan op de lak of het glasoppervlak. Laat de vloeistof ongeveer 10 minuten inwerken. Ten slotte veeg je het overtollige materiaal weg met een schone doek. Geniet vervolgens van een stralend resultaat!
LEES OOK: Nanotechnologie: Nooit meer je auto wassen (VIDEO)