Kia EV3 (2024) review – Kleine prijs, grote actieradius
De Koreanen flikken het weer
De Kia EV3 biedt op papier een indrukwekkende actieradius en een scherpe prijs, waarmee hij zich richt op consumenten die een ruime, efficiënte en betaalbare elektrische auto zoeken. Maar hoe presteert hij in de praktijk? AutoRAI.nl zocht het uit en we verklappen vast: ook in de praktijk heeft de EV3 zijn zaken goed op orde. Zeer goed zelfs…
Compacte krachtpatser
Met de EV3 introduceert Kia opnieuw een SUV in het B-segment van, een segment dat in Europa razend populair is. Hoewel Kia al de Niro EV in dit segment aanbiedt, voelt de EV3 als een compleet nieuwe stap. De auto staat op hetzelfde platform als de grotere EV6 en EV9, dat specifiek is ontworpen voor elektrische aandrijving, in tegenstelling tot het Niro-platform. Dit zorgt voor een efficiëntere ruimtebenutting en een betere gewichtsverdeling, wat duidelijk merkbaar is in alle aspecten van de auto.
Binnenruimte en technologie
Hoewel de EV3 een stuk betaalbaarder is dan de EV9 – meer over de prijs later – heeft Kia toch veel luxe elementen uit de EV9 in dit model verwerkt. Het interieur weerspiegelt de strakke en functionele designtaal van Kia’s grotere elektrische modellen, met drie schermen voor het instrumentenpaneel, infotainmentsysteem en klimaatcontrole. De middenconsole doet dienst als handig tafeltje waar je zelfs je laptop op kwijt kunt. Daarnaast zijn er fysieke knoppen voor de belangrijkste functies, wat de bediening eenvoudig en intuïtief maakt. Bovendien is de EV3 uitgerust met moderne connectiviteitsopties, waaronder streamingdiensten zoals Netflix, Amazon en YouTube die je kunt bekijken op het centrale scherm – ideaal tijdens het laden. Achterin kunnen de kinderen hun telefoons, tablets en laptops opladen via USB-poorten en zelfs een stopcontact.
Is hij praktisch?
Hoewel de Kia EV3 compact is van buiten, biedt hij verrassend veel ruimte binnenin. Het maakt hem uitstekend geschikt voor gezinnen. Kia benadrukt dan ook dat de EV3 geen ‘tweede auto’ is, maar juist als hoofdauto kan dienen voor het hele gezin. Daar sluiten we ons bij aan. De bagageruimte van 460 liter is ruim genoeg voor dagelijkse boodschappen, sportuitrusting of een vakantietrip. Wanneer je de achterbank neerklapt, ontstaat er een laadruimte van 1.250 liter, groot genoeg om bijvoorbeeld een mountainbike mee te nemen. Een fietsendragen achterop kan natuurlijk ook. Het trekgewicht is 500 kg voor de EV3 met kleine accu, en 1.000 kg met de grote accu. Daarnaast is er nog een ‘frunk’ van 25 liter voor kleinere spullen, zoals een laadkabel of een weekendtas.
Actieradius en opladen
Het sterkste punt van de EV3 is zonder twijfel zijn indrukwekkende actieradius. De basisversie met een 58 kWh-accu biedt al een bereik van 436 kilometer, en wie voor de grotere 81 kWh-accu kiest, kan tot 605 kilometer rijden op een volle lading. Daarmee zet Kia een nieuwe standaard in dit segment.
Bij een snellader maakt de EV3 op papier minder indruk: de kleine accu kan tot 108 kW snelladen, de grotere accu laadt met maximaal 128 kW. Vergeleken met de snellere laadcapaciteit van de EV6 en EV9 (tot 258 kW) valt dit wat tegen, maar het past prima binnen de prijsklasse van de EV3. Kia belooft bovendien een goede laadcurve, wat betekent dat de auto langere tijd op het maximale laadvermogen kan blijven laden. Dit zorgt ervoor dat de accu alsnog vlot gevuld is. Voor beide accu-opties geldt een laadtijd van ongeveer een half uur tot 80%. Met de grote accu laad je dan in dat half uur ruim 400 kilometer bij. En laten we eerlijk zijn: wie is er na 400 kilometer rijden niet toe aan een half uurtje pauze?
Prestaties
Met een elektromotor die 204 pk levert en 283 Nm aan koppel, accelereert de Kia EV3 met de kleinere accu in 7,5 seconden naar de 100 km/u, met een topsnelheid van 170 km/u. Kies je voor de grotere accu, dan voegt dit wat gewicht toe, waardoor de 0-100-sprint een paar tienden langer duurt. In beide gevallen ben je dus vlot weg bij het stoplicht. Voor avonturiers en snelheidsliefhebbers heeft Kia goed nieuws: er komt later een vierwielaangedreven versie én een sportieve GT-variant, die beschikt over “een paar honderd pk”. Verdere details houdt Kia voorlopig nog geheim.
Rijervaring: wendbaar en comfortabel
De rijervaring van de Kia EV3 is verrassend verfijnd voor een compacte elektrische crossover. Een bijzonder kenmerk zijn de frequentiedempers, die zich automatisch aanpassen aan het wegdek en zo het rijcomfort optimaliseren. Bij een hobbelig wegdek, vol kuilen en oneffenheden, worden de dempers zachter. Dit zorgt ervoor dat de schokken goed worden geabsorbeerd en passagiers een comfortabele rit ervaren, zelfs op minder goed onderhouden wegen.
Wanneer de ondergrond juist strak en vlak is, worden de dempers iets steviger. Hierdoor ligt de EV3 strakker op de weg, wat een dynamischer rijgedrag oplevert en je meer vertrouwen geeft in bochten of bij hogere snelheden. Deze adaptieve dempers geven de EV3 een veelzijdig karakter: comfortabel genoeg voor dagelijks woon-werkverkeer, maar ook scherp en precies wanneer je wat sportiever wilt rijden. Kia heeft hiermee de perfecte balans gevonden die de EV3 zowel praktisch als leuk maakt om te rijden, ongeacht de omstandigheden. Dit maakt de EV3 de best rijdende auto in zijn klasse.
Conclusie: Een nieuwe standaard
Met de EV3 zet Kia een flinke stap vooruit in het segment van compacte elektrische crossovers. Hij biedt veel waar voor zijn geld, met een indrukwekkende actieradius, een modern interieur en een design dat echt opvalt. Voor wie een betaalbare elektrische auto zoekt die zowel in de stad als daarbuiten zijn mannetje staat, is de Kia EV3 een uitstekende keuze.
Wat kost de Kia EV3?
De Kia EV3 is verkrijgbaar vanaf 36.995 euro voor de versie met de kleine accu. Wil je het model met de grotere accu en de bijbehorende langere actieradius, dan betaal je 41.495 euro. Aantrekkelijke prijzen voor een auto die zoveel biedt. Maar let op: de prijs kan flink oplopen wanneer je in de configurator begint te spelen met alle extra opties en luxe functies. Feit blijft: in de basis is de EV3 een zeer sterk aanbod. In de video hieronder vertellen we je meer over onze eerste ervaring met de nieuwe Kia: