Politie mag gegevens van het kenteken vier weken bewaren
Dat achteraf kan worden teruggekeken naar kentekengegevens is nieuw
Wie niets te verbergen heeft, hoeft ook niets te vrezen. Lees dit bericht met die gedachte. Als je op de openbare weg een ANPR-camera (Automatic Number Plate Recognition) passeert, dan mag de politie de gegevens van het kenteken van je voertuig vier weken bewaren. Met een ruime meerderheid heeft de Eerste Kamer de wet aanvaard die dit mogelijk maakt.
Belangrijk voor opsporing
ANPR registreert het kenteken van passerende voertuigen. De gegevens die daarbij horen, kunnen van belang zijn voor de opsporing van ernstige misdrijven. Bijvoorbeeld als blijkt dat informatie over een voertuig een rol speelt. Dat kan het geval zijn bij plofkraken, ontvoeringen, mensenhandel en terrorisme. ANPR kan ook helpen bij de aanhouding van voortvluchtigen.
Kentekengegevens kunnen belangrijke aanwijzingen opleveren
De overheid meldt: “Als een voertuig wordt gebruikt om een misdrijf te plegen of weg te vluchten, kunnen kentekengegevens belangrijke aanwijzingen opleveren: er kunnen verdachten mee in beeld worden gebracht en ze kunnen bijdragen aan het achterhalen van de verblijfplaats van de mogelijke daders. Daarom krijgt de politie de mogelijkheid om na ontdekking van een misdrijf te onderzoeken welke voertuigen op een bepaald tijdstip rond de plaats delict reden en waar het voertuig van de verdachte vandaan kwam, dan wel naar toe ging. Dat achteraf kan worden teruggekeken is nieuw. De politie is op dit moment niet bevoegd alle kentekens van voertuigen die een camera passeren te bewaren en achteraf te raadplegen.”
“Niet iedereen kan zomaar bij de kentekengegevens. Alleen speciaal daartoe geautoriseerde opsporingsambtenaren hebben toegang, na een bevel van de officier van justitie.”
Waarborgen van privacy
Uiteraard maakt de overheid zich sterk voor de privacy van weggebruikers. In het wetvoorstel zijn daarom waarborgen opgenomen. “Kentekengegevens mogen alleen aan de openbare weg worden verzameld, op locaties die relevant zijn voor de opsporing. Dat kunnen vliegvelden zijn, maar ook havens, parkeerterreinen langs snelwegen en grensovergangen. Niet iedereen kan zomaar bij de kentekengegevens. Alleen speciaal daartoe geautoriseerde opsporingsambtenaren hebben toegang, na een bevel van de officier van justitie. Bovendien mag de informatie enkel worden geraadpleegd voor de opsporing van ernstige misdrijven en de aanhouding van voortvluchtigen. De bewaartermijn is kort: vier weken. Ook wordt ieder jaar een cameraplan gepubliceerd waarin precies staat waar de vaste camera’s hangen.”