Kaag: geen tijdelijke accijnsverlaging brandstof
Brandstofprijs bestaat voor meer dan 60% uit accijns en btw
We kunnen er iedere dag een artikel over schrijven: de recordprijzen aan de pomp. Wordt het niet eens tijd dat de overheid ingrijpt? De brandstofprijs in Nederland bestaat immers voor meer dan 60% uit accijns en btw. Minister Kaag van Financiën ziet een accijnsverlaging op benzine en diesel niet zitten. Zelfs niet tijdelijk.
Duurste brandstofprijzen wereld
Nederland heeft de op een na duurste benzine ter wereld. Alleen in Hongkong ligt de benzineprijs hoger. Op het moment van schrijven ben je in ons land voor een liter Euro 95 (E10) maar liefst €2,35 kwijt. Niet eerder was het zo duur om benzine te tanken, maar ook de dieselprijs staat op een recordhoogte. De brandstofprijzen zullen wegens de oorlog in Oekraïne de komende tijd nog flink oplopen.
Tekst gaat verder onder de foto
Olieprijzen blijven stijgen
Zo schoten de olieprijzen maandag weer flink omhoog. Een groot deel van de wereld wil namelijk vanwege de oorlog in Oekraïne een ban op de import van Russische olie. Rusland is na Saudi-Arabië en de VS de grootste olieproducent ter wereld. Door een boycot van Russische olie zullen de brandstofprijzen fors stijgen, maar het kan in het ergste geval zelfs leiden tot een oliecrisis.
Accijns op benzine
De Nederlandse overheid heeft veel invloed op de prijzen aan de pomp en zou dus kunnen ingrijpen. De brandstofprijs in ons land bestaat namelijk voor meer dan 60% uit accijns en btw. In 2022 wordt in Nederland op een liter benzine liefst 83,2 cent geheven. Over de hele brandstofprijs, inclusief accijns, gaat nog eens 21 procent btw heen. Het btw-bedrag stijgt dus als de brandstofprijzen omhoog gaan.
Tekst gaat verder onder de foto
Accijnsverlaging brandstof
Maar een accijnsverlaging op brandstof ziet Minister Kaag van Financiën niet zitten. In het programma WNL op Zondag zegt Kaag dat het huishoudboekje van de overheid anders in de problemen komt. Ook als het om een tijdelijke verlaging zou gaan. Zo zou er bijvoorbeeld te weinig geld voor onderwijs overblijven.
Volgens de minister komt het kabinet wel snel met concrete plannen voor extra compensatie vanwege de snel stijgende energieprijzen: “We zijn hartstikke hard bezig om te kijken op welke manier we het zo dragelijk mogelijk kunnen maken voor de mensen”. Volgens Kaag brengt het kabinet de plannen binnen enkele weken naar buiten, maar duidelijk is dat je voor een liter benzine nog steeds 83,2 cent aan accijns én minstens 40 cent btw blijft betalen dit jaar.
Lees ook: De 10 goedkoopste tankstations per provincie (en van heel Nederland)