
Het wat en waarom van Citroën – Interview Product Manager

Citroën lijkt een Franse revolutie in elektrische mobiliteit te hebben ontketend. Bij de onthulling van de vernieuwde C5 Aircross kwam ook het nieuws naar buiten over de meest betaalbare ë-C3 ooit én presenteerde het merk de Ami Buggy. Het elektrisch aanbod lijkt hiermee compleet te zijn, maar er kwamen ook een aantal vragen in ons op.
Elektrisch rijden voor iedereen
Om hierop antwoord te krijgen, gingen we in gesprek met de productmanager van Citroën, Caroline Malléus. We wilden weten hoe het merk het elektrische aanbod verder vormgeeft. De Ami is namelijk beschikbaar voor minder dan 10.000 euro. Het is weliswaar geen volwaardige personenauto, maar juist dat kun je ook zien als de meerwaarde. Als je 16 bent en in het bezit van een brommerrijbewijs bent, mag je zo wegrijden in de Ami. En zeker bij een plensbui is het dak boven je hoofd wel een prettig idee.


Nu is er ook een betaalbare variant van de Citroën ë-C3 beschikbaar. Vanaf een kleine 19.990 euro kun je deze volledig elektrisch compacte SUV kopen. Hij is beschikbaar met een 30 kWh batterijpakket, goed voor een range van 200 km (WLTP). Niet veel? Zie het als een ‘urban range’, met deze auto kun je prima uit de voeten voor je dagelijkse ritjes in ‘centre ville’.
De vraag die komt bovendrijven, is of we ook een elektrisch voertuig van 15.000 euro kunnen verwachten, als een gulden middenweg. Denk aan een formaatje Citroën C1. Malléus benadrukt dat de ë-C3 met het 30 kWh-batterijpakket de auto moet worden die elektrische mobiliteit kan bieden voor veel mensen. En daarbij komt dat het een volwaardige auto is voor een bescheiden bedrag, volgens haar. In andere woorden, voorlopig is de ë-C3 het model dat voor velen echt waar voor het geld zal bieden.
Een merk met historie
Over de historie van Citroën is ongelooflijk veel te vertellen, net als bij andere Franse merken. Het merk staat bekend om eigenzinnigheid en comfort. Maar het valt ook op dat Citroën in mindere mate verwijst naar de historie dan Renault doet, bijvoorbeeld met de Renault 5. Waarom heeft Citroën het eigenlijk niet over de retroboeg gegooid?
De merkwaarden vormen de leidraad door de historie naar de huidige tijd, volgens Malléus. Comfort voert nog steeds de boventoon. De stoelen zijn opvallend comfortabel en omsluiten de inzittenden terwijl het onderstel oneffenheden met souplesse weg filtert. Ook is eenvoud een kenmerk dat veelzeggend is voor het merk, waarmee vroeger modellen als de 2CV en de Ami veel mensen wisten te overtuigen. Stuk voor stuk auto’s die mobiliteit voor iedereen bereikbaar maakte.
Toch is er ook een contrast. Want waar Citroën het comfort en het gebruiksgemak nog altijd voorop heeft staan, zien we niet per se visuele referenties met de iconische modellen van toen. Naar onze bescheiden mening kunnen Europese autofabrikanten zich juist op deze manier onderscheiden van minderzeggende designs buiten Europa. We hebben zelfs eens autodesigner gespeeld om te zien hoe de reïncarnatie van de 2CV eruit zou komen te zien. Citroën lijkt bewust een andere koers te varen. Toen we deze observatie voorlegden aan de productmanager, verscheen er een glimlach. “We will think about it,” zei Malléus. Misschien ligt er toch nog een knipoog naar het verleden op de tekentafel…
Waarom komt de Citroën C5 Aircross niet als zevenzitter?
De Citroën C5 Aircross is bij uitstek een auto voor het gezin. Met zijn lange wielbasis van 2,78 meter biedt hij veel ruimte voor passagiers en bagage. En daarbij komt dat het model ook in alle afmetingen groter is dan bijvoorbeeld de nieuwe C3 Aircross, welke beschikbaar is met zowel vijf als zeven zitplaatsen. Je zou dus verwachten dat ook de C5 Aircross met zeven zitplaatsen beschikbaar is. Met de nadruk op zou, want niets is minder waar.


De C5 Aircross is alleen met vijf zitplaatsen te verkrijgen, C ‘5’ dus. Niet dat de naam van de auto echt indicatief is voor het aantal zitplaatsen, maar Citroën heeft wel goede redenen om de C5 Aircross niet met zeven zitplaatsen aan te bieden. Deze argumenten komen het beste tot zijn recht als we een beetje teruggaan in de tijd. Beeld je in dat je met je voltallige gezin, dus een gevulde achterbank, in je Citroën DS over de wegen zoeft. Deze auto was bedoeld als een ultiem comfortabele, ruime en elegante auto voor het gezin.
Met dit gevoel moet je ook naar de C5 Aircross kijken. De plaatsing van een extra zitrij betekent dat de binnenruimte meer gevuld wordt. Concreet zou dit betekenen dat de passagiers op de tweede zitrij in zouden moeten leveren op hun ruimte en dus comfort – en laat dat nou net zijn wat voorop staat in deze auto. Daarom heeft Citroën het bij vijf zitplaatsen gehouden.
Maar er is meer. Omdat er achterin geen ruimte nodig is voor personen op een derde zitrij, loopt de koets van de C5 Aircross meer toe richting de achterkant. Het positieve gevolg is dat deze lijnen de aerodynamica van de auto verbeteren en dat merk je uiteindelijk weer terug in het verbruik. Nous comprenons.