Hoe vies is een auto-interieur eigenlijk?
Van poepbacterie tot schimmels
Misschien besef je het niet, maar in ons hele leven brengen we aardig wat tijd door in de auto. Waar mensen en dieren zijn, daar leven ook kleine beestjes: bacteriën. Hoe vies is het interieur van je auto? We vragen het Rijkelt Beumer, voedingsmicrobioloog van het departement Agrotechnologie en Voedingswetenschappen Wageningen Universiteit.
Overleven
“Alles wat aangeraakt wordt door passagier of bestuurder zal te maken krijgen met een overdracht van bacteriën. En die kunnen geruime tijd op het aangeraakte oppervlak overleven. Er valt ook niets tegen te doen”, stelt Beumer. Je handen wat vaker wassen is een goed advies om het aantal bacterieren in de auto te reduceren. Dit advies is ook van toepassing op het coronavirus. Door vaker je handen te wassen, beperk je de kans dat het virus op de huid komt.
Voorkomen is onmogelijk
Bacteriën voorkomen is volgens Beumer onmogelijk, of je moet met steriele handschoenen in de auto stappen. “Wil je het grondig schoonmaken dan zitten er bij de volgende aanraking weer bijna net zo veel bacteriën op. Dan zou je weer schoon moeten maken. Een onbegonnen zaak. Het is daarom beter om, aan de hand van het gebruik van de auto, bij het zien van zichtbaar vuil een schoonmaakactie te starten. Voor de een zal dat eerder zijn dan voor de ander. Begin dan vooral met de matjes en de bodem en vergeet de ruiten niet voor een heldere kijk. Daarna de rest.”
“Het zou de medemensen, en vooral de mannen, sieren als ze hun handen zouden wassen na bepaalde handelingen”
Tips voor het reinigen
Tijd voor wat tips: gebruik voor het reinigen van een interieur nooit te veel water in het interieur. Er kunnen dan vlekken ontstaan op autostoelen en vloerbedekking van de auto. En dat wil je niet. Zitten er toch vlekken op de bekleding? Gebruik dan een speciale schuimreiniger (‘shamporellen’). Met een schuimreiniger spuit je wat reiniger op de betreffende plek, laat het even inwerken en borstel vervolgens de vlek uit de bekleding. Je auto professioneel laten reinigen? Cartec levert een uitgebreid assortiment professionele onderhoudsproducten voor het reinigen en verfraaien van het exterieur en interieur van auto’s.
Handig, zo’n tandenborstel!
Ook heel handig tijdens de ‘grote schoonmaak’ zijn een kwast of tandenborstel. Tussen de randjes en in kieren kan zich namelijk heel wat vuil ophopen en daar kun je lastig bij. Een kwast, tandenborstel of zelfs wattenstaafjes bieden uitkomst. Een middel als ruitenreiniger werkt goed, maar je kunt ook wat spiritus, wat afwasmiddel en water met elkaar mengen. Een prima schoonmaakmiddel. En als je poetsdoeken gebruikt: flanel is zacht maar neemt ook goed vocht op. Schoon blijft in de auto echter wel altijd een relatief begrip. Want wanneer is schoon ook écht schoon?
“Een heikel punt in de interieurs van auto’s vormt de airco”
“Gewoon niet aflikken”
Beumer: “Op alle met de hand aangeraakte dingen zitten voornamelijk de bacteriën van de bestuurder en de passagiers. Die krijg je ook op je handen als je iemand een hand geeft. Dan ga je ook niet meteen je handen wassen, tenzij je smetvrees hebt. Dat laatste wordt overigens wel aangewakkerd door verhalen over bacteriën op oppervlakken die regelmatig gebruikt worden: pinautomaten, toetsenborden, telefoons, deurklinken, noem maar op. Als er ziekteverwekkers tussen zitten, loopt de aanraker geen gevaar als hij of zij de handen of de oppervlakken maar niet aflikt.” Open wondjes vormen een risico, omdat een bacterie op die manier in het lichaam kan komen.
Schadelijke bacteriën beperken
Natuurlijk zijn er mogelijkheden om het aantal schadelijke bacteriën te beperken, dat stelt ook Beumer. “Het zou de medemensen, en vooral de mannen, sieren als ze hun handen zouden wassen na bepaalde handelingen zoals toiletbezoek, contact met rauwe levensmiddelen als groente, vis en vlees en nog wat echt vieze dingen. Dan is de kans op besmetting van anderen aanzienlijk minder.”
“Schoon blijft in de auto altijd een relatief begrip”
De airco, een grote boosdoener
Een heikel punt in de interieurs van auto vormt de airco, stelt Beumer. “Wordt een airco niet goed gereinigd, dan kan in het apparaat schimmel gaan groeien. De sporen van de schimmel worden het interieur in geblazen en door de inzittenden ingeademd. Dat kan, vooral bij mensen met een verzwakte afweer, resulteren in infecties van luchtwegen en longen. En dat is op z’n zachtst gezegd niet leuk.”
“Een oppervlak dat mogelijk besmet is, kun je eenvoudig reinigen met een gewoon schoonmaakmiddel”
Wees gerust…
Beumer wil nog één ding benadrukken: “Mensen moeten niet gek worden van weer een plek waar onze vriendjes in grote aantallen zitten.” Bacteriën leven namelijk overal om ons heen en dus ook in de auto. In deze coronavirus-tijd is extra aandacht voor een schoon interieur op zijn plaats. Sla dan vooral het stuurwiel, de versnellingspook, handgrepen en knopjes niet over, want die zaken raak je het vaakst aan. Bij een niespartij komen er diverse bacteriën op het stuurwiel terecht. Ook dan kan het geen kwaad om het interieur schoon te maken.
Op advies van het RIVM de volgende tips om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen
- Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociale contacten.
- Als je geen klachten hebt, werk zoveel mogelijk thuis of probeer je werktijden te verspreiden.
- Zorg voor goede hygiënemaatregelen
- Was je handen regelmatig met water en zeep
- Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
- Gebruik papieren zakdoekjes
- Geen handen schudden
- Houd 1,5 meter afstand tot elkaar
Hoe lang overleeft een virus?
RIVM: “Een virus heeft altijd een mens of dier nodig om ‘in leven te blijven’ en zich te kunnen delen. Buiten het lichaam kan het virus maar kort overleven. Dat is afhankelijk van bijvoorbeeld het soort oppervlak, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Zo overleeft het virus in het algemeen beter op harde/gladde materialen zoals plastic, metaal en glas, en minder goed op poreuze oppervlakken zoals papier en karton. De kans dat je besmet raakt door het aanraken van een product of oppervlak is heel klein, maar niet helemaal uitgesloten. Wel neemt het aantal virusdeeltjes heel snel (exponentieel) af buiten het lichaam. In het algemeen raden we aan om regelmatig je handen te wassen. Een oppervlak dat mogelijk besmet is, kun je eenvoudig reinigen met een gewoon schoonmaakmiddel.”