
Importheffing op EU-auto’s naar VS verlaagd: dit is afgesproken in het nieuwe handelsakkoord
Importheffing van 15 procent

Goed nieuws voor Europese autofabrikanten die auto’s willen exporteren naar de Verenigde Staten. Er is een handelsakkoord gesloten tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie. Er komt een importheffing van 15 procent op onder meer auto’s.
Handelsakkoord
Een nieuw handelsakkoord tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten zorgt voor een verlaging van de Amerikaanse importheffing op auto’s uit Europa. Dit is goed nieuws voor Europese autofabrikanten die willen exporteren naar de Amerikaanse markt, want door deze lagere importheffing is het voor de Amerikanen goedkoper om een Europese auto te kopen. De overeenkomst is het resultaat van intensieve onderhandelingen en werd gesloten onder leiding van president Trump en Commissievoorzitter Von der Leyen.
Auto-export naar de VS wordt goedkoper
De belangrijkste uitkomst van het nieuwe handelsakkoord is de verlaging van de Amerikaanse importheffing op auto’s uit de EU van 25 naar 15 procent. Voor Europese autofabrikanten betekent dit goed nieuws, want Europese auto’s worden voor het Amerikaanse publiek goedkoper in aanschaf. Dat biedt een concurrentievoordeel ten opzichte van andere exporterende landen.
Volgens betrokkenen was dit een van de gevoeligste onderwerpen tijdens de onderhandelingen. Tot voor kort hief de VS namelijk een tarief van 25 procent op Europese auto’s, wat een zware wissel trok op de concurrentiepositie van Europese merken op de Amerikaanse markt.
Context: onderhandelingen op scherp
De overeenkomst kwam op het nippertje tot stand. President Trump had 1 augustus als harde deadline gesteld voor een akkoord. Een mislukking zou hebben geleid tot een tariefverhoging tot 30 procent. Na weken van intensieve onderhandelingen werd op de valreep toch overeenstemming bereikt tijdens een bijeenkomst op een Schots golfresort van Trump.
Hoewel Trump de kans op succes vooraf nog op ‘fifty-fifty’ schatte, benadrukte hij na afloop van het overleg de historische betekenis van het akkoord: “De grootste deal ooit door iemand gesloten.” Von der Leyen sloot zich hierbij aan en noemde de overeenkomst “een mijlpaal in de trans-Atlantische handelsrelatie.”
Staal en aluminium blijven uitgezonderd
Opvallend is dat het akkoord niet geldt voor alle sectoren. Voor staal en aluminium blijven de eerder verhoogde Amerikaanse importtarieven van 50 procent van kracht. Hoewel Von der Leyen later sprak over een verlaging en een nieuw quotasysteem voor deze materialen, gaf Trump daar geen verdere toelichting op. De details van dit onderdeel blijven vooralsnog onduidelijk.
EU doet concessies op energie en defensie
In ruil voor het verlaagde autotarief heeft de EU zich bereid verklaard om voor miljarden aan energie en militaire goederen af te nemen van de VS. Volgens Von der Leyen draagt dit bij aan de Europese energiezekerheid, een thema dat na de afnemende afhankelijkheid van Russisch gas steeds urgenter is geworden.
Bovendien spraken de partijen af dat voor een reeks strategische goederen – waaronder vliegtuigen, halfgeleiders, geneesmiddelen en bepaalde landbouwproducten – geen importheffingen meer zullen gelden. De lijst van deze ‘strategische goederen’ moet de komende weken verder worden uitgewerkt.
Geen wederzijdse verhogingen
De Europese Unie heeft afgezien van vergeldingsmaatregelen of eigen tariefsverhogingen op Amerikaanse producten. Daarmee blijft het akkoord eenzijdig in het voordeel van de Amerikaanse importheffingen. Toch spreekt de EU van een evenwichtige deal. De strategische vrijstellingen, evenals de belofte tot verdere samenwerking, lijken daarvoor de basis te vormen.
Handelskader voor de toekomst
Beide partijen benadrukten dat het huidige akkoord slechts een begin is. In de komende weken worden verdere details uitgewerkt en zullen aanvullende gesprekken plaatsvinden over aanvullende tariefverlagingen en samenwerking op strategische domeinen.
De timing van het akkoord is geopolitiek van belang. De VS sloot recent ook handelsdeals met Japan en het Verenigd Koninkrijk, telkens met een wederzijds tarief van 15 procent als uitgangspunt. In die context past de deal met de EU in een bredere Amerikaanse heroriëntatie van handelsverhoudingen.
Meer stabiliteit en exportpotentieel
Voor de Europese auto-industrie opent dit akkoord nieuwe deuren. Het resulteert wellicht weer in een verkoopimpuls van Europese modellen op de Amerikaanse markt. Tegelijk biedt de deal ruimte voor verdere handelsverruiming op strategische goederen, waarmee ook andere Europese sectoren kunnen profiteren.
Zowel Trump als Von der Leyen spraken over stabiliteit, voorspelbaarheid en een versterkte economische samenwerking tussen beide continenten. Als de afspraken in praktijk worden gebracht, kan dit akkoord inderdaad uitgroeien tot een van de belangrijkste trans-Atlantische handelsakkoorden van het afgelopen decennium.