Hoera, het stoplicht bestaat 150 jaar!
Sta hier maar eens even bij stil...
Door Bart Oostvogels. Mede-hoofdredacteur AutoRAI.nl en MotorRAI.nl. In de wieg gelegd als automotive journalist. Een échte nieuwsjager en liefhebber van auto’s én motoren. Hoe lichter, hoe beter! Als het maar wielen heeft. |
Feest! Het stoplicht – ook bekend als het verkeerslicht – bestaat in december 2018 exact 150 jaar. Leuk, maar waar komt het stoplicht eigenlijk vandaan? En wat was de functie van het eerste stoplicht? Tijd voor een flashback.
John Peak Knight
Exact 150 jaar geleden werd het eerste stoplicht in gebruik genomen. Het stoplicht is een uitvinding van de John Peak Knight, een spoorwegengineer uit Nottingham. Hij ontwierp het eerste met gas gevulde stoplicht dat op 9 december 1868 net buiten het parlementsgebouw op de kruising van Great George Street en Bridge Street in Westminster (Londen) werd geplaatst.
Spoorwegen
Knight raakte geïnspireerd door het signaleringssysteem van de spoorwegen en verzon een variant voor de straten. Hij vulde de lampen met rood en groen gas zodat voetgangers en paard en wagen veilig tussen elkaar door konden manoeuvreren.
Explosie
Een maand na het in gebruik nemen van het eerste stoplicht was er een lekkage in de gasleiding. Gevolg: een serieuze explosie. Een agent die het stoplicht moest bedienen raakte daarbij ernstig gewond. Nadien verdween het stoplicht voor meer dan 40 jaar van het toneel. Pas in 1925 maakte het stoplicht zijn comeback in Groot-Brittannië. Rond 1929 werden de eerste elektrische stoplichten gemeengoed in Londen.
Den Haag had primeur
In 1928 werd voor het eerst met stoplichten geëxperimenteerd in Nederland. Dat was aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag. Uit historische documenten blijkt dat dit licht bestond uit twee neonringen met verschillende kleuren. Het was een uitvinding van een Nederlandse ingenieur, gemaakt door Hengelosche Electrische en Mechanische Apparaten Fabriek Heemaf.
Eindhoven de gekste!
Het stoplicht zoals wij dat vandaag min of meer kennen, dook in 1929 op in Eindhoven. Als het licht op rood sprong, klonk er ook nog een bel. In België verscheen het eerste stoplicht in 1931, destijds te vinden in Antwerpen. Tegenwoordig worden stoplichten aangestuurd met computers en is de betekenis ervan in heel Nederland bekend. Alhoewel: het komt nog altijd geregeld voor dat mensen door rood rijden. In 2019 wordt dat weer net wat duurder, kijk maar.