Hoe lang mag je een caravan of camper voor je deur parkeren?
Zo voorkom je boetes en gedoe
Een vraag die bij veel kampeerders wel eens zal zijn opgekomen: waar parkeer ik mijn caravan of camper? Hoe lang mag je een caravan of camper voor je deur parkeren? Wie controleert dat en wat zijn eventuele bekeuringen? In dit artikel leggen we het uit.
Het op straat laten staan van je caravan of camper kan zo zijn voordelen hebben. Het geeft je waarschijnlijk ruimschoots de tijd om de bagage in te laden, de camper schoon te maken en misschien wat laatste reparaties uit te voeren voordat je vertrekt. Voor wie meerdere keren kort achter elkaar met de caravan of camper op vakantie gaat, is het dan nodig om tussendoor de stalling te bezoeken?
Vrij kamperen?
Jarenlang was dit geregeld via de zogeheten Wet op de Openluchtrecreatie (WOR). Deze wet is in 2008 ingetrokken. Hierna hebben veel gemeenten besloten om het vrij kamperen binnen gemeentegrenzen aan banden te leggen. Dat hebben ze vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).
Kortom: je caravan of camper op straat parkeren, mag dat? Het antwoord op die vraag is dus afhankelijk van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente waarin je woont. Er zijn speciale websites waar kampeerders makkelijk een overzicht kunnen vinden van de verschillende Nederlandse gemeenten en hun regels. De meeste gemeenten volgen een standaard APV, die de Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft opgesteld.
Regels zijn regels
Vaak staat in zo’n APV dat je een caravan of camper maximaal drie dagen op de openbare weg mag stallen. Met de term ‘openbare weg’ bedoelt de wetgever niet alleen de rijweg, maar ook de pleintjes, parkeerplaatsen, plantsoenen, passages en stoepen. Er bestaat een mogelijkheid om een tijdelijke ontheffing aan te vragen.
Die drie dagen is niet het absolute maximum: sommige gemeenten kiezen voor een kortere of juist langere (maximaal 7 dagen) periode. Ook zijn er enkele gemeenten die hebben bepaald dat campers langer dan 6 of breder dan 2,4 meter helemaal niet in de bebouwde kom geparkeerd mogen worden. Deze moeten dan geparkeerd of gestald worden op een parkeerplek die ook geschikt is voor vrachtwagens.
Forse kosten
Als handhavers binnen een gemeente een overtreding constateren, wordt daar een melding van gemaakt. Vaak start dan een verwijderingstermijn van twee weken. Heeft de eigenaar van de caravan of camper zijn ‘object’ dan nog niet verwijderd, dan regelt een transportbedrijf dat. Reken echter wel op fors oplopende kosten voor zowel het weghalen (minimaal 155 euro), het bergingsbedrijf en de opslag (180 euro na 12 uur opslag, 17 euro voor elk volgend etmaal).
LEES OOK: Vakantietip: koop de grootste caravan van Nederland (11 meter!)