Hier wordt niemand blij van: aftrap drukke fileseizoen
It's that time of the year again
In oktober vindt de jaarlijkse aftrap van het drukke fileseizoen plaats. Reken de komende tijd dus op extra files en meer ongelukken.
Resterende vakantiedagen
Oktober, november en december: het zijn de drukste maanden van het jaar. Mensen bewaren de resterende vakantiedagen voor het einde van het jaar. Of mensen zijn juist door hun vakantiedagen heen. Het gevolg: extra drukte op de weg. Voorkomen is beter dan genezen, daarom geven we enkele tips voor een hopelijk probleemloos ‘fileseizoen’.
Tips
Voldoende afstand houden is in het fileseizoen extra belangrijk. Maar ook een goede voorbereiding wordt vaak vergeten. Kijk voor je reis bijvoorbeeld naar de verkeersinformatie en pas je reis hierop aan. Natuurlijk kunnen files plotseling ontstaan, maar files die al bestaan kun je mogelijk ontwijken door een andere route te kiezen. Ook belangrijk: zorg voor schone ruiten en ruitenvloeistof, zeker als het gaat vriezen en er pekel op de weg ligt. Controleer tot slot je verlichting. Gezien worden is ontzettend belangrijk. Vertrouw niet op je dagrijverlichting, maar schakel je dimlicht in.
Verband tussen wintertijd en meer verkeersdrukte?
Rijkswaterstaat vroeg zich af of wintertijd voor meer verkeersdrukte zorgt. En moeten automobilisten wennen dat het eerder donker is? Frank Boer, eindredacteur in het mediateam van Verkeerscentrum Nederland (VCNL), aan het woord. “Het verkeer rijdt tijdens de avondspits in de wintertijd meer in de schemer en het donker”, stelt Boer.
Fileverzwaarders
“Dit gaat meestal gepaard met andere zogenaamde fileverzwaarders, zoals minder zicht door bijvoorbeeld regen of sneeuw, of gevaar door ijzel. Automobilisten passen hun rijstijl daarop aan. Ze houden meer afstand en trekken langzamer op. Dat veroorzaakt weer meer files, waardoor de kans op aanrijdingen groter wordt.”
Weinig ernstige ongelukken, maar wel veel kleine
In het laatste kwartaal is het eerder donker en is het weer slechter. Maar er is nog een storende factor: een hinderlijke laagstaande zon in november. De avondspits begint al om 15.30 uur en bij echt slecht weer om 15.00 uur. “Voor veel mensen is dit een extra handicap en even wennen”, zegt Boer. “In de spits zijn er altijd meer incidenten. Door de drukte is er meer kans dat het mis gaat. Schemer, donker en slecht weer versterken dit. Door de toenemende drukte en de relatief lagere snelheden zien we gelukkig weinig ernstige ongelukken, maar wel veel kleine. Zeker in het begin van de wintertijd gaat het vooral om kop-staartbotsingen. Motorrijders zijn kwetsbaarder dan automobilisten en moeten dus extra goed opletten.”
Bron: Rijkswaterstaat