
Het bezitten van een klassieker, wat komt daarbij kijken?
Klassiekers worden steeds populairder in Nederland

Nederland is een echt oldtimerland en dat is te zien aan de kentekenregistraties van klassieke auto’s. In 2018 steeg het aantal klassiekers in Nederland – in vergelijking met de jaren daarvoor – met maar liefst 24 procent. Ook de ‘jongere’ variant – de youngtimer – wordt steeds populairder dankzij gunstige, zakelijke belastingregels. Maar wat komt er nu kijken bij het bezitten van een oudere auto?
Auto’s blijven langer leven
Op 31 december 2018 telde Nederland maar liefst 200.061 auto’s van dertig jaar of ouder. De klassiekermarkt is groeiende en steeds meer mensen ontdekken het plezier van een klassieke auto als belegging of uit nostalgische overwegingen. Dat het aantal auto’s van dertig jaar of ouder blijft groeien, is ook toe te schrijven aan het feit dat auto’s simpelweg langer blijven leven. Vooral de Volkswagen Kever, Citroën 2CV en Volkswagen Golf blijken populaire klassiekers, evenals de Mercedes-Benz 200-serie, S-Klasse en Opel Kadett.
Voordelig te verzekeren
Een klassieke auto is voornamelijk een emotionele aankoop, maar brengt ook enkele voordelen met zich mee. Zo zijn er in Nederland talloze oldtimerclubs die evenementen organiseren en veel kennis hebben van klassieke auto’s. Daarnaast geldt voor klassiekers het zogenoemde kwarttarief. Dat betekent dat je slechts één kwartaal wegenbelasting betaalt, mits je de auto niet in de wintermaanden (december-februari) gebruikt. Er zijn diverse verzekeringsmaatschappijen die hierop inspelen, waardoor je de klassieke auto voordelig kan verzekeren.
Onderhoud, stalling en sleutelen
Zijn er dan ook nadelen? Ja, een klassieke auto verbruikt meer brandstof, maakt vaak meer geluid en de veiligheidsvoorzieningen zijn negen van de tien keer ook niet optimaal. Dat wordt uiteraard bedekt met de mantel der liefde, maar je moet er wel rekening mee houden. Daarnaast spelen het onderhoud, de stalling en het sleutelen aan de auto ook een grote rol.
Altijd slijtage
Ondanks dat sommige klassiekers een relatief moderne uitstraling hebben, blijven het oude auto’s. Sommige auto’s hebben een robuuste en ijzersterke reputatie, maar er zijn altijd slijtagedelen die na dertig jaar simpelweg ‘op’ zijn. Denk bijvoorbeeld aan remmen, interieurdelen, rubbers, pakkingen, lagers, carrosseriedelen of de verlichting.
Makkelijk onderdelen zoeken
Sommige automerken hebben een apart klassiekerlabel dat oude onderdelen opnieuw maakt. Dat is de ideale oplossing, maar reken daarbij wel op stevige prijzen. Een andere mogelijkheid is te kijken naar Auto onderdelen bij onderdelenzoeker. Daar kun je per merk, model of kenteken een aanvraag doen voor een onderdeel. Er zijn meer dan 170 autobedrijven op de website aangesloten, dus de kans is groot dat er één tussen zit die jouw onderdeel op voorraad heeft.
Zelf sleutelen geeft voldoening
Heb je het onderdeel eenmaal in huis? Dan moet het natuurlijk nog gemonteerd worden. Veel klassiekerclubs organiseren handige sleuteldagen waarbij er genoeg kennis rondloopt om jou met je klus te helpen. Daarnaast zijn er ook veel openbare garages waar je zelf mag sleutelen aan jouw auto, want zelf sleutelen is tenslotte een mooi onderdeel van de hobby. Het geeft veel voldoening om zelf een lastige (technische) klus te klaren en zo je auto te verbeteren. Op die manier schep je een nog grotere band met jouw klassieker!