Gemiddeld woon-werkverkeer in Nederland: 22,6 kilometer
4 op de 10 Nederlanders hoeft woonplaats niet uit
Het gemiddelde woon-werkverkeer in Nederland bedraagt 22,6 kilometer. 4 op de 10 Nederlanders hoeft zelfs de woonplaats niet uit. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).
Driekwart van alle afgelegde woon-werk kilometers wordt per auto afgelegd en gemiddeld zijn mensen zo’n 34 minuten onderweg. 10 procent reist met de trein en dat zijn meestal mensen die langere afstanden moeten reizen. 6 procent van de Nederlanders pakt de fiets om naar werk te gaan, vaak korte ritjes tot 7,5 kilometer.
Woon-werkverkeer
Over het algemeen wonen mensen in de Randstad en Noord-Brabant minder ver van hun werk af dan daarbuiten. Uitzondering is de regio Twente. Voor het grootste deel van de werknemers ligt de gemiddelde afstand tot hun plaats van werken tussen de 15 en 35 kilometer. 38 procent van de mensen werkt in de eigen gemeente; in de gemeente Onderbanken doen ze dat juist niet. Meer dan 90 procent van de werknemers doet dit buiten het dorp.
Liever verhuizen, dan veel reizen
Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS: ,,De meeste mensen verhuizen liever dan dat ze elke dag tientallen kilometers reizen. Steden groeien daardoor en buitengebieden krimpen. Dat zien we ook in andere cijfers terug. Ook in vergelijking met het buitenland is vier op de tien die in de eigen gemeente werken best veel. Er zijn landen waar veel meer mensen verder moeten reizen.”
Elektrisch rijden
Eén van de meest gehoorde argumenten tegen elektrisch rijden is de ‘beperkte’ actieradius. Als je bedenkt dat veel elektrische auto’s in de praktijk nu toch wel 200 kilometer in de praktijk kunnen rijden op één lading, zou je dus kunnen zeggen dat dit tegenargument op z’n minst discutabel is. Voor het overgrote deel van Nederland dan. Wat ga maar na: hoe vaak rij je nu écht meer dan 200 kilometer per dag?