Flinke stijging aantal verkeersongelukken op hoofdwegen
"Smartphones zijn de boosdoener"
Het aantal verkeersongelukken op de hoofdwegen in Nederland is de afgelopen twaalf maanden sterk gestegen. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Incident Management Nederland (SIMN), een samenwerkingsverband van verzekeraars en wegbeheerders dat sinds 1999 verantwoordelijk is voor de afhandeling van incidenten met personenvoertuigen op snelwegen en een aantal provinciale en gemeentelijke wegen. Vooral de smartphone zou de boosdoener zijn.
Stijging van 27 procent
In de afgelopen twaalf maanden vonden bijna 26.000 ongelukken plaats op de hoofdwegen. Dat is een toename van 27 procent ten opzichte van vier jaar geleden, toen een einde kwam aan een langdurige afname van het aantal ongelukken. SIMN-secretaris Ivo Wildenberg zegt in De Telegraaf dat de stijging vermoedelijk te maken heeft met het gebruik van smartphones achter het stuur.
“We letten niet goed op”
Wildenberg: “Het aantal ongevallen op snelwegen daalde jarenlang, tot ruim 20.000 per jaar in 2013. Maar sindsdien hebben we weer jaarlijks te maken met een stijging.” Volgens de topman zijn de infrastructuur en auto’s de laatste jaren sterk verbeterd en veiliger geworden, maar toch vinden dagelijks meerdere ongelukken plaats. “Dat wijst erop dat we niet goed opletten”, zegt Wildenberg.
Gelderland spant de kroon
In Gelderland ging het heel vaak mis. Op de A12 bij Arnhem steeg het aantal verkeersongevallen de afgelopen vier jaar met 91 procent explosief. De A73 bij Nijmegen maakt het nog bonter: een stijging van 131 procent in dezelfde periode. Het aantal verkeersdoden neemt ook toe. Dat geeft aan dat er een structureel probleem is in het Nederlandse verkeer. Of dat nu de smartphone is of het feit dat steeds meer auto’s door niet goed functionerende dagrijverlichting slecht zichtbaar zijn, feit is dat je in het verkeer de focus op de weg moet houden.