File? Veel Nederlanders zoeken alternatief
Andere route of ander vervoer bij meer dan twintig minuten vertraging.
Na een kleine verbetering in de afgelopen jaren worden files in Nederland weer langer. In 2018 stonden er 20 procent meer files dan in 2017. Sluiten we gedwee aan of zoeken we een alternatief? En staan we toch stil, wat doen we dan in de file? Dat is onderzocht!
Onderzoek van Allsecur, inderdaad, van de online autoverzekeringen, wijst uit dat 76 procent van de Nederlanders bij file op zoek gaat naar een alternatieve route. Bijna een vijfde van de mensen, 19 procent, geeft aan thuis te blijven tot de files korter worden.
Alternatief vervoer
Gaat het om langere files, dan kiest men nog weleens voor een alternatief vervoermiddel. Dat doet 77 procent van de mensen pas als de file meer dan twintig minuten vertraging oplevert. Niet iedereen heeft zoveel geduld, want 18 procent zoekt al naar een alternatief bij meer dan tien minuten vertraging. Een vertraging van minder dan 10 minuten is voor 6 procent van de mensen al de druppel, die hen doet zoeken naar een alternatief.
Creatieve, filemijdende automobilisten hebben vier favoriete vervoermiddelen. De fiets is het populairste alternatief, gevolgd door het OV. De top vier alternatieven bij file ziet er als volgt uit:
- Fiets, 23 procent
- OV, 22 procent
- P+R, 6 procent
- Motor, 4 procent
Eerlijk is eerlijk: als de fiets een serieus alternatief is, dan kun je de auto misschien beter helemaal niet overwegen. Dat houdt de files voor andere weggebruikers een stukje korter en je beweegt ook nog eens!
Wat doen we in de file?
Ons filemijdend gedrag betekent niet dat we nooit in de rij hoeven aan te sluiten. Zo’n 16 procent van de respondenten zegt meerdere keren per week in de file te staan, met een gemiddelde van 18 minuten per keer. Als we dan toch onverhoopt stil komen te staan, wat gaan we dan doen? Ook dat is onderzocht.
- Radio of muziek luisteren, 79 procent
- Eten of drinken, 47 procent
- Praten met medepassagiers, 36 procent
- Handsfree bellen, 33 procent
- Appen op de smartphone, 27 procent
- Neuspeuteren, 18 procent
79 procent van de respondenten lijkt zijn gedrag dus niet aan te passen in de file. Want zeg nu zelf, de radio of muziek staan tijdens het rijden vast ook al aan. Eten of drinken tijdens het rijden is minder verstandig, dus dit doen bij stilstand is een verstandige optie. Over het zesde punt op de lijst, neuspeuteren, valt volgens het onderzoek nog wel wat interessants te vermelden.
Verschil tussen mannen en vrouwen
Het gedrag in de file verschilt namelijk per geslacht. Opvallend is dat 21 procent van de mannen zegt weleens te neuspeuteren, waar maar 13 procent van de vrouwen dit gedrag vertoont. Mannen bellen ook meer, met 38 procent tegen 27 procent. 4 procent van de respondenten geeft aan zelfs het raampje te openen en in gesprek te gaan met mede-filerijders. Heel gezellig!
*Onderzoek uitgevoerd in juni 2018 in samenwerking met Team Vier, onder 1.019 respondenten. De data over het vermijden van files is gebaseerd op privéritten.