
Fiat Grande Panda Kartell heeft een duurzaam tintje en een ‘easter egg’
Wat is dan die easter egg?

Fiat en het Italiaanse designmerk Kartell presenteren de ‘Grande Panda Kartell’ op de Salone del Mobile in Milaan. Aan deze Fiat Grande Panda Kartell zit vooral een duurzaam tintje.
Fiat en Kartell hebben wat historie
Kartell? Nooit van gehoord! Als dat zo is: het bedrijf is bekend van moderne kunststof meubelen. Fiat werkte al vaker samen met het merk. De band tussen Fiat en Kartell gaat terug tot de jaren ’50 van de vorige eeuw, toen Kartell de iconische skidrager ontwierp voor de originele Fiat 500. Later volgde de ‘one off’ Fiat 500e Kartell (2020). De Grande Panda Kartell zet deze creatieve lijn voort.
Eigenschappen Fiat Grande Panda Kartell
De Fiat Grande Panda Kartell valt lekker op. Het exterieur is uitgevoerd in een dieprode kleur, uiteraard een knipoog naar de huiskleur van Kartell. In contrast daarmee staat het interieur uitgevoerd in exclusief Tasmania Blue. De combinatie zorgt voor een opvallende uitstraling. Het Kartell-logo is op meerdere plekken aangebracht: op de wielen, het achterpaneel en de C-stijl.

Easter egg
In het interieur is het ‘kk’-monogram verwerkt in de bekleding, voor een leuk 3D-effect. Deze stoffering is gemaakt van moderne stoffen zoals Pop-canvas. Een verborgen detail maakt het ontwerp extra bijzonder: wie goed kijkt, ontdekt in het dashboard een miniatuurversie van Kartells iconische lamp – een speels ‘easter egg’ dat refereert aan de transparantie van het gebruikte materiaal.
Polycarbonaat 2.0
Het interieur van de Grande Panda biedt ruimte voor innovatieve toepassingen zoals Polycarbonaat 2.0 – een licht, transparant en duurzaam materiaal op basis van hernieuwbare bronnen. Kartell past dit materiaal al toe in zijn meest duurzame collecties. Ook het ‘tex to tex’-proces van de Foliage-stoel komt mogelijk terug in de auto. Hierbij worden textielresten verwerkt tot nieuw garen van 100% gerecycled polyester. Het resultaat is een stoelbekleding met een canvas van 60% gerecycled materiaal. Het doel hiervan is vooral om bij te dragen aan een circulaire economie waarin restmaterialen worden omgezet in hoogwaardige toepassingen. Gaat het model in productie? Daar doet Fiat nog geen uitspraken over.














