Om stil van te worden: Ferrari – Race to Immortality
Glitter en glamour, met een dodelijk randje
Ferrari is misschien wel het bekendste automerk ter wereld. Maar om dat te bereiken heeft oprichter Enzo Ferrari veel werk moeten verzetten, al gaan de meeste credits misschien wel naar de coureurs die in de jaren vijftig met gevaar voor eigen leven in hun bloedrode Ferrari stapten. De film Ferrari: Race to Immortality is een indrukwekkend eerbetoon aan die coureurs, in het bijzonder het duo Peter Collins en Mike Hawthorn.
Glitter en glamour, met een dodelijk randje
Een reis terug in de tijd, vooral dat is Ferrari: Race to Immortality. De film – met een duur van 90 minuten – neemt je mee naar de glitter en glamour van de jaren vijftig. De jaren waarin Scuderia Ferrari zegevierde dankzij getalenteerde coureurs en bloedsnelle raceauto’s. Maar de autosport in die tijd kende behalve glitter en glamour ook een dodelijk randje.
Mike Hawthorn (links) en Peter Collins (rechts)
(On)begrijpelijk
Geregeld vielen er slachtoffers – onder de coureurs, maar ook in het publiek. Want van degelijke vangrails en andere veiligheidsmaatregelen had men nog niet gehoord. Een beroemd voorbeeld is de crash tijdens de 24-uursrace van Le Mans in 1955, toen een auto het publiek in vloog met 82 doden en honderden gewonden als gevolg. De organisatie liet de race doorgaan. Een glimlach kon er bij de winnaar nauwelijks van af. Onbegrijpelijk dat de organisatie de race niet stopte, begrijpelijk dat de winnaar geen blijdschap toonde.
“Geregeld vielen er slachtoffers – onder de coureurs, maar ook in het publiek.”
Schokkende beelden
Het zijn soms schokkende beelden die de makers van Ferrari: Race to Immortality presenteren. Crashen was in die tijd vaak synoniem aan de dood. Gordels waren er niet. Ging je over de kop, dan had je geluk als je uit de auto werd geslingerd. De kans op overleving was dan aanzienlijk groter dan wanneer je in de auto zat.
FERRARI: RACE TO IMMORTALITY (2017) | Official Trailer (Universal Pictures)
Sfeervol, menselijk
Er zijn heel wat coureurs omgekomen tijdens races. Ferrari: Race to Immortality laat je op een sfeervolle maar vooral menselijke manier kennismaken met de coureurs die het leven lieten op het asfalt – met interessante beelden van destijds en prachtig commentaar van overlevenden en familieleden. Door dat persoonlijke tintje word je als kijker ook hard geraakt als het noodlot deze mensen treft. Je leert in de film ook Enzo Ferrari beter kennen. Door de één verguisd, door de ander aanbeden. Mister Ferrari deed alles voor de autosport. Hij haalde de beste coureurs binnen, liet de snelste auto’s ontwikkelen. Hij was een god in de autosportwereld en was vaak hard in zijn uitspraken na een dodelijke crash.
“Ging je over de kop, dan had je geluk als je uit de auto werd geslingerd.”
Ferrari als gemene deler
Onder meer het verhaal van Ferrari-coureur Alfonso de Portago komt voorbij. Hij verongelukte tijdens de Mille Miglia in 1957. Zijn auto vloog in het publiek, waarbij negen mensen omkwamen, onder wie vijf kinderen. Het resulteerde in landelijke protesten. En ook coureurs als Luigi Musso en Eugenio Castellotti komen voorbij. Ook zij vonden de dood. Het raakvlak? Ze reden allemaal voor Enzo Ferrari, net als Peter Collins en Mike Hawthorn. Eerst rivalen, maar later dikke vrienden. Peter Collins ontsprong lange tijd de dans, maar kwam tijdens zijn laatste race om het leven op de Nürburgring. Hij had net met zijn vrouw een huis gekocht. Mike Hawthorn ‘overleefde’ elke race en won ook vaak. Hij was the last man standing, maar vond uiteindelijk in Engeland bij een verkeersongeval de dood.
Mensen van vlees en bloed
Het zijn allemaal heren met een vrouw. Kinderen. Familie. Je leert ze in deze film kennen door de autosport. Het zijn mensen van vlees en bloed. Mensen die met passie tot het uiterste gingen voor de autosport. En voor Ferrari. Het moge duidelijk zijn: de koningsklasse stelde hoge eisen aan het menselijk vernuft, en voor de coureurs was het balanceren op de dunne draad tussen leven en dood. Enzo Ferrari was de grote man van de autosport en de patriarch van de stal, iemand die op een ongekende manier over snelheid durfde te dromen.
Indrukwekkend
Deze film is vooral een verhaal over liefde en dood, over de overwinningen en tragedies van de grote kampioenen van Ferrari. Doordeweeks is het la dolce vita en in het weekend hopen dat je overleeft. Ferrari: Race to Immortality is verplicht kijkvoer voor iedereen die van Ferrari óf autosport houdt. Een interessante, maar vooral indrukwekkende film die je laat beseffen dat er de afgelopen jaren heel wat is verbeterd op het gebied van veiligheid. De film heeft momenten waar je stil van wordt, maar tovert ook vaak een glimlach en traan op het gezicht. Verbluffend goed gemaakt. In alle opzichten. Beschikbaar op DVD en Blu-Ray.