Familie uit Staphorst moet na botsing met trein € 500.000 schade betalen, omdat zoon vanwege geloof niet verzekerd is
Eén engeltje op schouder van gelovige bestuurder blijkt niet helemaal voldoende
Vorige week ging het op een spoorwegovergang bij Staphorst maar net goed. Een 17-jarige bestuurder wist net op tijd uit zijn kapotte trekker te springen, voordat een intercitytrein er vol tegenaan botste. De schade? 500.000 euro. De jongen en zijn familie zijn vanwege hun geloof echter niet verzekerd. Wat nu?
WA-verzekering
Als je in Nederland met een auto de weg op wil, moet je minstens WA-verzekerd zijn. Dit is vastgelegd in de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam). Zo ben je verzekerd tegen schade welke je toebrengt aan andere. Kortom: zo krijgt de partij die je schade toebrengt van jouw verzekeringsmaatschappij netjes geld, om bijvoorbeeld een auto op te knappen of om een nieuwe te kopen.
Geloof
Maar wist je dat een WA-verzekering strikt genomen helemaal niet verplicht is in Nederland? Als je door geloof of levensovertuiging geen WA-verzekering wil, kun je als gemoedsbezwaarde een vrijstelling van de verzekeringsplicht aanvragen. Als je geloofwaardig overkomt, mag je na goedkeuring zonder WA-verzekering de weg op. Met alle risico’s van dien…
Staphorst
Deze vrijstelling komt een familie uit het gelovige Staphorst nu letterlijk duur te staan. De 17-jarige jongen van het gezin kwam vorig weekend met zijn trekker met pech stil te staan op een overgang. Hij sprong net op tijd uit de cabine, waarna de intercity uit Zwolle de trekker volledig aan puin reed.
Tekst gaat verder onder de tweet
500.000 euro
Het treinverkeer tussen Zwolle en Meppel lag de hele avond plat. De trein met 400 reizigers kon door de opgelopen schade niet verder rijden. Naast de trein en trekker, waren ook enkele auto’s in de omgeving flink beschadigd, door rondvliegende stenen uit het grindbed. Inclusief de kosten voor vervangend vervoer voor 400 passagiers, komt de schade uit op zo’n 500.000 euro.
Niet verzekerd
De jonge trekkerbestuurder hoeft niet zelf op te draaien voor de hoge kosten, maar zijn ouders wél. Die zijn echter niet verzekerd vanwege religieuze redenen. Dat zegt vader Harry van der Horst tegen het AD: “Wij zijn ons er terdege van bewust wat de kosten zijn”. Inmiddels is er in het dorp een inzamelingsactie georganiseerd voor de familie, die daar in eerst instantie niet op zaten te wachten. “Maar uiteindelijk hebben we gezegd: prima, organiseer maar wat.” Binnen 24 uur is er ruim 80.000 euro opgehaald. De initiatiefnemers werken samen met Staphorst Helpt Staphorst. De stichting biedt hulp aan inwoners van Staphorst die niet verzekerd zijn. In feite een verzekeringsmaatschappij dus…
Lees ook: Jeremy Clarkson wéér onstagen om rel – Amazon stopt met The Grand Tour
Lees ook: Hoe lang kun je met een elektrische auto in de file staan voordat de batterij leegraakt?