DS 7 2022 legt je in de watten – rijtest en video
Grootste SUV van DS legt je in de watten
Door Bart Oostvogels. Mede-hoofdredacteur AutoRAI.nl en MotorRAI.nl. In de wieg gelegd als automotive journalist. Een échte nieuwsjager en liefhebber van auto’s én motoren. Hoe lichter, hoe beter! Als het maar wielen heeft. |
Met 110.000 exemplaren mag je de DS 7 Crossback best een bescheiden succesnummer noemen. Helemaal omdat DS Automobiles in de markt werd gezet als een op zichzelf staand automerk. DS heeft zijn 7 nu vernieuwd en die heet simpelweg DS 7. Een rijtest.
Van DS 7 Crossback naar DS 7
De DS 7 Crossback verscheen in 2017 op de markt. Het was de eerste volledig door DS ontwikkelde SUV met een doel voor ogen: de ultieme reisauto zijn, Franse stijl. Dat beviel in 2017 – getuige onze DS 7 Crossback rijtest van dat jaar – uitstekend. DS Automobiles tilt zijn DS 7 nu naar een hoger plan, althans: dat is de bedoeling. Wat is er nieuw? En nog belangrijker: hoe rijdt de vernieuwde DS 7?
Aanpassingen
Allereerst de naam. Crossback is niet meer. Op de achterklep schrijft DS onder de achterruit nu voluit zijn merknaam. DS Automobiles heeft ook de bumpers aangepast en een nieuwe grille geïnstalleerd. Het ontwerp van de led-achterlichten met vortex-effect is eveneens nieuw en voorzien van een donkere metallic afwerking.
Nieuwe dagrijverlichting
De dagrijverlichting van de nieuwe DS 7 is geïnspireerd op die van de DS X E-Tense en DS Aero Sport Lounge. DS Light Veil bestaat uit dagrijverlichting en vier verticale lichtpunten bestaande uit 33 leds. Het met laser geëtste polycarbonaatoppervlak wordt aan de binnenkant geverfd, waardoor het afwisselend licht en carrosseriekleurig oogt. DS Light Veil schakelt in en uit als de DS 7 wordt vergrendeld en ontgrendeld, dus zorg dat je tijdens die momenten aan de voorkant van de auto staat, anders is die moeite van DS allemaal voor niets geweest.
DS Pixel LED Vision 3.0-koplampen
De lichtsignatuur is opgepoetst dankzij slankere units met DS Pixel LED Vision 3.0-koplampen. Dit systeem vraagt om wat uitleg, dus vragen we aan een techneut van DS Automobiles om het voor jullie uit te leggen. “Dit lichtsysteem heeft drie modules. De Pixel-functie biedt een sterkere lichtbundel, terwijl het bereik van het grootlicht is toegenomen tot 380 meter. Bij snelheden onder de 50 km/u schijnt de lichtbundel 65 meter breed. In het binnenste deel van de Pixel-module zijn twee dimlicht- en stadslichtmodules te vinden die samen de weg verlichten. In het buitenste deel is de grootlichtmodule voorzien van 84 leds in drie rijen. De verlichting in bochten wordt geregeld door de buitenste leds van de Pixel-module, gebaseerd op de stuurhoek.”
Zes kleuren
Natuurlijk zijn ook bij een facelift heel vanzelfsprekende zaken aangepast. Zo introduceert DS Automobiles nieuwe lichtmetalen wieldesigns (19- tot 21-inch) alsook wat nieuwe kleuren. In totaal zijn er zes sierlijke carrosseriekleuren verkrijgbaar. De kleuren Lacquered Grey en Sapphire Blue zijn nieuw. Andere kleuren zijn metallic Platinum Grey, evenals parelmoerlakken Perla Nera Black, Crystal Pearl en Pearl White. Tot slot: de raamomlijsting en de dakrails worden aangeboden in een variant in Gloss Black.
Sterke troef: interieur DS 7
Nou ja, tot slot: dit waren alleen nog de aanpassingen aan de buitenkant. De DS 7 heeft natuurlijk ook een interieur en laat vooral dat interieur nu net een sterke troef zijn van de DS 7. Want opnieuw gebruikt het Franse automerk fraaie materialen en bijzondere vormgeving. Die vormgeving heeft nadelen, want met name de knoppen voor de raambediening liggen diep verzonken in de middenconsole en daar kruipt al snel wat stof en vuil in. Afijn: wie mooi wil zijn, moet wat moeite doen.
DS Iris System
Het interieur heeft nog een noviteit: een gloednieuw infotainmentsysteem genaamd DS Iris System. Dit systeem met 12-inch touchscreen heeft een vernieuwde interface die volledig configureerbaar is. Het ondersteunt ook spraakherkenning. Het menu bestaat uit widgets, waarmee de functies van het navigatiesysteem, de climate control, audiobronnen en reisinformatie met één enkele vingerbeweging toegankelijk zijn.
Camera’s
Op dit forse touchscreen is ook het camerabeeld tijdens parkeeracties te zien. Tevens biedt het scherm toegang tot de Mirror Screen-functie via wifi. Het instrumentenpaneel, eveneens 12 inch groot, biedt nieuwe grafische elementen voor belangrijke informatie over de aandrijving, zoals het energiemanagement bij de plug-in hybrideversies (E-Tense).
PHEV’s
Goed, laten we het dan ook eens hebben over de aandrijflijnen. Voor de Nederlandse markt is het aanbod lekker overzichtelijk, want DS levert alleen plug-in hybride aandrijflijnen in de smaken 225, 300 en 360 pk. Alle plug-in hybridevarianten hebben een 14,2 kWh lithium-ion batterij. De oplaadtijd bedraagt ongeveer twee uur met een lader van 7,4 kW. De motorvarianten in een notendop.
DS 7 E-Tense 225
De nieuwe DS 7 E-Tense 225 heeft een PureTech 180-benzinemotor en een 110 pk sterke elektromotor, gekoppeld aan een achttrapsautomaat en voorwielaandrijving. Het elektrisch rijbereik komt uit op 65 kilometer (WLTP).
DS 7 E-Tense 4×4 300
De DS 7 E-Tense 4×4 300 – de tweede versie in de line-up – combineert een 200 pk sterke PureTech-benzinemotor met een elektromotor van 110 pk op de vooras en een elektromotor van 113 pk op de achteras. De elektrische topsnelheid bedraagt 135 km/u. Het elektrische bereik komt uit op 63 kilometer (WLTP). De acceleratie van 0 naar 100 km/u duurt 5,9 seconden.
DS 7 E-Tense 4X4 360
De topversie is de nieuwe DS 7 E-Tense 4×4 360. Deze is speciaal afgesteld door DS Performance. Deze topversie heeft eigenlijk dezelfde aandrijflijn als de 300-versie, alleen komt het systeemvermogen door andere software hoger uit. Maar ook hier dus een PureTech-turbobenzinemotor van 200 pk met een elektromotor op de vooras (110 pk) en een elektromotor op de achteras (113 pk). De elektrische range bedraagt 57 kilometer (WLTP), met een elektrische maximumsnelheid van 140 km/u. De acceleratie van 0-100 km/u duurt, in combinatie met Michelin Pilot Sport 4S 245/35 R21-banden, slechts 5,6 seconden. De sprint vanuit stilstand naar 1.000 meter duurt 25,4 seconden.
Onderstel DS 7 E-Tense 4×4 360
DS Performance heeft zich ook gericht op het onderstel. De wielophanging van de 1.885 kg zware DS 7 E-Tense 4×4 360 is 15 mm verlaagd, terwijl de spoorbreedte is verbreed (+24 mm voor, +10 mm achter) en de voorste remmen zijn voorzien van 380 mm remschijven met remklauwen met DS Performance-opdruk. 21-inch Brooklyn-wielen met een zeer smalle bandwang maken het feest compleet. Let bij deze wielen goed op stoeprandschades en realiseer je ook dat je wat inlevert op comfort.
Zachter onderstel heeft de voorkeur
We reden in zowel de variant met 225 pk en 360 pk. Met kleinere wielen en een softer onderstel is de DS 7 veel comfortabeler. Geef je daar de voorkeur aan, dan weet je welke versie je moet hebben. Is wat extra powerreserve wenselijk en maakt een harder onderstel je niets uit? Dan kun je gaan voor 360 pk. Die is oprecht rap te noemen. Met name door het koppel van 520 Nm voelen de tussensprints heel rap aan.
Motorgeluid wat rauw
Een ding heeft DS Automobiles niet opgelost: de benzinemotoren hebben een wat rauwe klank. Dat is een mismatch met het karakter van de auto. Qua vermogen prima, maar qua motorgeluid is er ruimte voor verbetering. Aan de andere kant: heel veel moeite gaat DS daar ook niet meer in steken, aangezien het merk zijn benzinemotoren gaat uitfaseren en zich in de toekomst volledig gaat richten op 100 procent elektrische aandrijving.
Achttrapsautomaat voor DS 7
Wie de DS 7 rijdt zoals je hem moet rijden – als een comfortabele gezinsauto dus – hoeft zich geen zorgen te maken. In dat geval blijft de aandrijflijn mooi op de achtergrond en zorgt met name de elektromotor – of meerdere elektromotoren afhankelijk van de uitvoering – voor voldoende trekkracht. De achttrapsautomaat schakelt daarbij snel en comfortabel. Met flippers aan het stuur kun je zelf nog van verzet wisselen. De reactietijd is dan opvallend kort.
Rijhulpsystemen in DS 7
Onderweg valt op dat de DS 7 over diverse rijhulpsystemen beschikt. Denk aan rijstrookassistent, adaptieve cruise control en meer. Minder opvallend is de aanwezigheid van DS Active Scan Suspension. Which is a good thing, zoals de Britten zeggen. Dit cameragestuurd dempingsysteem stuurt elk wiel onafhankelijk aan op basis van de oneffenheden in het wegdek en strijkt de weg dus glad. Dat merk je beter bij een versie met kleinere velg. De variant met 21-inch lichtmetaal is toch wat minder comfortabel.
DS Night Vision
De DS 7 heeft verder DS Night Vision. Dit systeem kan fietsers, voetgangers en dieren op afstanden tot 100 meter detecteren door met infrarood-technologie de rijbaan te scannen. De bestuurder ontvangt de informatie op het nieuwe digitale instrumentenpaneel, versterkt door een speciale waarschuwing bij mogelijk gevaar.
Comfort
DS Automobiles is een merk voor fijnproevers en voor fans van comfort. Het nappaleder van DS Automobiles is geïnspireerd op de metalen band van luxe horloges. De zitting van de stoelen is vervaardigd uit schuim met een hoge dichtheid en met meer materiaal dan voorheen. Hierdoor is het comfort verbeterd en blijft het langer behouden. Afhankelijk van versie hebben de stoelen voorin ook een massagefunctie, stoelverwarming en stoelventilatie. De stoelventilatie hoor je best aardig in het interieur, maar zodra het systeem op ‘werktempo’ is, verdwijnt het ventilatiegeluid naar de achtergrond.
Online kopen kan
Maar comfort hoort ook bij het aankooptraject. Dat kan bijvoorbeeld volledig online. Dankzij de zogeheten DS Delivery Valet service wordt de nieuwe DS 7 op een door de klant gekozen adres afgeleverd. De productie vindt plaats in Mulhouse (Frankrijk) voor alle markten buiten China en in Shenzen voor de Chinese markt. De eerste modellen staan vanaf september 2022 in de DS Stores. De levering aan klanten start eind 2022.
De nieuwe DS 7 is verkrijgbaar in vijf bijzondere uitvoeringen: Bastille+, Rivoli, Opera, Performance Line en Performance Line+. Prijzen beginnen bij 54.040 euro en lopen op tot 77.540 euro. De moeite waard? Dat ligt eraan, want voor die euro’s heb je ook een serieuze volledig elektrische auto. De DS 7 moet je vooral kopen als je er verliefd op wordt. Zijn design, luxe en comfort moeten je over de streep trekken. Het is in die zin dus vooral een emotionele aankoop.