Minder Nederlanders rijden dronken
‘Bob jij of Bob ik’ bestaat vijftien jaar
De onder Nederlanders welbekende Bob-verkeerscampagne bestaat precies vijftien jaar. Een mooi moment om te kijken naar de effectiviteit van de Bewust Onbeschonken Bestuurder-campagne. Want rijden mensen ook minder vaak met een slok op? Volgens de overheid wel.
“De slogan ‘Bob jij of Bob ik?’ is zelfs in de Dikke van Dale opgenomen”
Effectief
“De Bob-campagne is zeer effectief”, stelt Minister Schultz van Haegen. “Sinds de introductie van de campagne in 2001 zien we een sterke daling van het aantal overtredingen. Behalve handhaving en educatieve maatregelen, blijf ik samen met de partners ook Bob inzetten om het rijden onder invloed nog verder terug te dringen.”
LEES OOK: Deze 10 auto’s importeerden we massaal uit Duitsland
Nieuwe campagne ‘Ben je Bob, zeg het hardop!’
Vanaf maandag 12 december start de overheid met de nieuwe campagne ‘Ben je Bob, zeg het hardop!’. Deze campagne loopt tot half maart op de televisie, radio, langs de weg en online. De Bob-campagne is nog altijd heel populair. Dat was al sinds we de kreet ‘Bob jij of Bob ik’ voor het eerst in 2001 hoorden. Sindsdien is deze vraag opgenomen in de Dikke van Dale. De Bob-boodschap is inmiddels in heel Nederland duidelijk: diegene die bobt, drinkt géén alcohol als hij of zij nog moet rijden. Simpeler kan niet toch?
“In 2015 waren er naar schatting nog 75 tot 140 verkeersdoden ten gevolge van alcoholgebruik”
Verkeersdoden
De campagne blijkt effectief. In 2002 had nog 4 procent van de gecontroleerde automobilisten een te hoog alcoholpromillage (meer dan 0,5 ‰). In 2015 is het percentage gezakt naar 1,7. Toch vallen op jaarbasis nog altijd veel verkeersdoden door alcoholgebruik. In 2015 waren dat er naar schatting nog tussen de 75 en 140.
Duur grapje, dat drinken
Weet dat rijden onder invloed zwaar wordt bestraft. De geldboete kan variëren van 300 tot zelfs 650 euro óf een ontzegging van de rijbevoegdheid. Ben je zo stom dat je binnen vijf jaar voor een tweede keer wordt veroordeeld voor rijden onder invloed met 1,3 promille of meer alcohol in je bloed? Dan moet je je rijbewijs inleveren. De overheid: “Verder kunnen overtreders worden verplicht tot het volgen van een cursus. Als uit onderzoek blijkt dat iemand een alcoholverslaving heeft, wordt het rijbewijs ingetrokken.” Kortom: gewoon afspreken wie er Bobt, want daar kun je mee thuiskomen.”
LEES OOK: Ford Mustang ’64 nagebouwd met bijna 200.000 Lego-blokjes
4x keer ‘Wist je dat’…
- … 1 op de 5 verkeersslachtoffers het directe gevolg is van alcohol in het verkeer? In 2013 ging het om bijna 120 doden en ruim 4.000 ernstig gewonden.
- … de Nederlandse politie bij alcoholcontroles jaarlijks een miljoen blaastests afneemt?
- … bijna alle Nederlanders vinden dat alcohol en verkeer niet samengaan?
- … alcohol al na ongeveer tien minuten je hersenen bereikt?