
Dit is wat jij moet weten als je een auto zakelijk rijdt

Een auto op de zaak, dat klinkt als iets dat je pas doet als je een grote onderneming runt. Maar ook als kleine ondernemer, freelancer of zzp’er kan het zakelijk rijden van een auto slim zijn. Het kan belastingvoordeel opleveren, meer overzicht geven in je kosten en het is natuurlijk gewoon handig. Maar let op: er komt meer bij kijken dan alleen een leasecontract tekenen of een busje kopen. Je hebt ook een zakelijke autoverzekering nodig en je moet kijken wat fiscaal het meest gunstig is. Hieronder lees je precies wat je moet weten als je een zakelijke auto overweegt. In duidelijke taal, zonder gedoe.
Investeringsaftrek
Stel, je schaft een bedrijfswagen aan, bijvoorbeeld een bestelbus voor je klusbedrijf. Dan kun je mogelijk gebruikmaken van de investeringsaftrek. Dat betekent dat je een percentage van het aankoopbedrag mag aftrekken van je winst, waardoor je uiteindelijk minder belasting betaalt. Het gaat hierbij vaak om de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Voor personenauto’s geldt deze aftrek meestal niet, behalve als je ‘m inzet voor bijvoorbeeld taxivervoer of als koerier. Dus: bestelbus? Vaak ja. Gewone personenauto? Meestal niet, tenzij beroepsvervoer.
Afschrijven mag
Koop je de auto of regel je een financial lease, dan komt de auto op de balans van je onderneming te staan. Je mag die dan in vijf jaar afschrijven. Afschrijven betekent eigenlijk dat je elk jaar een stukje van de waarde van de auto als kosten mag opvoeren. En kosten verlagen je winst, dus ook weer je belasting. Dit werkt alleen als de auto ook echt als bedrijfsbezit geregistreerd staat. Gebruik je je privéauto af en toe voor werk? Dan werkt dit trucje helaas niet. Het voordeel van zakelijk is dat ook je bedrijfswagen verzekeren zakelijk kan worden afgetrokken.
Let op de bijtelling als je ook privé rijdt
Gebruik je de zakelijke auto ook voor privéritten? En rij je meer dan 500 kilometer per jaar buiten je werk om? Dan krijg je te maken met bijtelling. Die bijtelling wordt gezien als extra inkomen waarover je belasting moet betalen. Het maakt niet uit of je nou nét boven de 500 zit of duizenden kilometers rijdt, zodra je de grens overschrijdt, ben je de pineut. Hoe hoog de bijtelling is, hangt af van de cataloguswaarde van de auto en de CO2 uitstoot. Gebruik je de auto nauwelijks privé? Dan kun je de bijtelling ontwijken. Maar dan moet je dat wel kunnen bewijzen met een sluitende rittenregistratie of een officiële verklaring van de Belastingdienst. En geloof maar dat ze daar serieus naar kijken. Dus geen nattevingerwerk of ‘ongeveer-klopt-wel’-lijstje.
Financial lease? Dan mag je rente aftrekken
Als je kiest voor financial lease, dan leen je als het ware geld om een auto aan te schaffen. Je betaalt maandelijks een bedrag, dat bestaat uit aflossing en rente. Dat rente gedeelte mag je aftrekken van je winst. Het kan dus behoorlijk schelen in je belasting. Stel: je betaalt in een jaar € 1.250 aan rente en valt in de eerste belastingschijf van 36,93%, dan levert je dat netto belastingvoordeel van zo’n € 460 op.