
Dít is het nieuwe Opel
Duits, spannend, toegankelijk, elektrisch én waterstof

Opel was tientallen jaren lang de absolute marktleider in Nederland. Die hegemonie van de Duitsers eindigde in 2004. Onder de vleugels van PSA (sinds 2017) doet Opel opnieuw mee in de Neerlandse lijst van bestverkopende automerken. In Hangaar2 bij Katwijk aan Zee schetst Opel de weg terug naar de top.
Opel bestaat 120 jaar en dat pakte het merk aan om terug te blikken en vooral om vooruit te kijken. De dienstdoende hangaar was voor de gelegenheid omgebouwd tot een pop-up Opel-museum van formaat. Van de bekende Doktorswagen uit 1909 tot iconische modellen als de Opel GT (1969), Opel Manta A (1974) en Opel Kadett Limousine (1963). Jeroen Maas, PR Manager Opel Nederland: “120 jaar Opel betekent ongelooflijk veel geschiedenis. We hebben als merk bijvoorbeeld ruim 70 miljoen auto’s verkocht. Daar zitten iconen tussen die ons maken tot wie we zijn en horen bij deze verjaardag.”
Waterstof
Het nieuwe Opel is nog steeds Duits, maar ook spannend en toegankelijk. De overname door PSA zorgt vooral voor focus en een flinke efficiëntieslag. Maas: “De Europese modellen worden tegenwoordig allemaal ontworpen in Russelsheim en we zijn bijvoorbeeld van 9 naar 2 platforms en van 10 naar 4 motorfamilies gegaan. Daar komt bij dat we ons als Opel binnen PSA volledig kunnen richten op het ontwikkelen van stoelen, ADAS (rijhulpsystemen), handgeschakelde transmissies én waterstof. We zien absoluut mogelijkheden in de ontwikkeling van waterstof, naast batterij-elektrische modellen. Dat kan prima samen, het is een kwestie van en – en.”
Elektrisch
Op korte termijn mikt Opel op batterij-elektrisch. De Opel Ampera-e is per direct weer volop leverbaar en vanaf 2020 volgen de Corsa-e, de elektrische opvolger van de Mokka X, de Vivaro-e en de Grandland X Hybrid 4 (plug-in). Vanaf 2024 moet er van elk model ook een elektrische variant beschikbaar zijn. Voor Nederland is met name de Corsa-e een verkooptopper in de dop. Maas: “Een volledig elektrische versie van een vertrouwde auto die zo’n 330 km kan rijden, in combinatie met de aantrekkelijke 4 procent bijtelling voor zakelijk rijders, moet veel mensen over de streep kunnen trekken.”
Opel Corsa-e
Opel maakte van de gelegenheid gebruik om ook de prijs van de Corsa-e bekend te maken. De Launch Edition kost 34.999 euro en is daarmee zo’n 1.250 euro goedkoper dan de Peugeot e-208, die gebruik maakt van onder meer hetzelfde platform en accutechniek. De prijzen van basisversies volgen later, maar die liggen volgens Opel nog dichter richting de grens van 30.000 euro. In Nederland lacht de zakelijk rijder daarmee in z’n vuistje, vanwege de netto bijtelling van iets meer dan 40 euro per maand. En zelfs de particulier zal ‘m voorzichtig gaan overwegen. Wellicht niet als aankoop, maar wel via private lease à 499 euro per maand.
En zo krijgt het nieuwe Opel steeds meer vorm. Of het genoeg is om Volkswagen van de troon te stoten is de vraag, maar Opel lijkt definitief terug aan de Nederlandse top.