Dit betaal je als je crasht op de Nürburgring
Je kunt er al snel een leuke racesimulator van kopen
In de autosport is er altijd een bepaalde mate van risico aanwezig. Dat is tijdens de Touristenfahrten op de Nürburgring Nordschleife niet anders. Mede doordat er dan veel mensen zijn die voor het eerst op het circuit rijden, is een crash hier aan de orde van de dag. Mocht je nou de controle over het stuur kwijt raken en de vangrail raken, wat kost dat dan eigenlijk?
Nürburgring Nordschleife
Met 73 bochten, ruim 300 meter hoogteverschil en een afstand van 20,8 kilometer mag de Nürburgring Nordschleife zich het langste circuit ter wereld noemen. Niet alleen ervaren coureurs mogen hier een auto tot het uiterste drijven, ook zonder enige circuitervaring ben je er welkom. Met je eigen auto zelfs. Sterker nog, je mag ook met een motor, camper of bus het circuit op tijdens de zogeheten Touristenfahrten. De Nürburgring Nordschleife is officieel namelijk een openbare weg. Voor 25 tot 30 euro kun je een kaartje kopen en krijg je toegang tot het circuit. Maar als je op hoge snelheid van de baan raakt, zul je veel dieper in de buidel moeten tasten. Topgear.nl zocht uit wat je moet betalen als je in 2022 crasht op de Nürburgring Nordschleife.
Hoe zit het met aansprakelijkheid?
De Nordschleife wordt vaak ‘The Green Hell’ genoemd, want het is een uitdagend stukje asfalt. Het gaat er dan ook geregeld mis. Omdat de Nürburgring wordt gezien als een tolweg zonder snelheidslimiet, betalen verzekeraars vaak niet uit als het fout gaat. Ze snappen heus wel dat je daar niet komt voor een rustig tourritje. Je rijdt er dus in principe onverzekerd rond. Gaat het fout, dan heb je dus een groot (financieel) probleem. Niet alleen als je zelf een foutje maakt, maar ook je door iemand wordt aangereden ben je vaak flink financieel de klos. Zelfs als iemand anders in de problemen raakt, omdat hij door een door jouw geproduceerd oliespoor van de weg raakt, moet je vaak lappen. Met een oud, goedkoop barrel rondjes knallen op ‘de ring’, kan dus nog steeds tot een flinke rekening leiden.
Crashen op de Nürburgring, wat kost het?
Waar een toegangskaartje voor een rondje op de Nürburgring maar een paar tientjes kost, is dat bij een crash wel anders. Enkele kostenposten die komen kijken bij een crash op de Nürburgring zijn bijvoorbeeld personeel dat zaken moet repareren en een safteycar die de baan moet opkomen. De kosten om het reparatiepersoneel de baan op te laten komen – zonder dat ze nog iets gedaan hebben – is al 300 euro. Ook betaal je per meter vangrail dat je kapot rijdt een bepaald bedrag. Als een stuk vangrail helemaal vervangen moet worden, ben je al snel 90 euro per meter kwijt. Bij een ernstige crash moet soms zelfs het hele circuit afgesloten worden en ook daar krijg je een stevige rekening voor.
Als je met je auto niet meer weg kunt rijden, als gevolg van een crash of omdat je auto het zomaar begeven heeft, mag je 550 euro overmaken voor een sleepwagen. Die sleept je overigens niet naar huis, maar naar de ingang van het circuit. Vanaf daar mag je zelf regelen dat jij en je auto thuiskomen. Een crash op de Nordschleife gaat je dus al snel enkele duizenden euro’s kosten, afhankelijk van de schade aan het circuit. Iets om over na te denken, voordat je achter de racesimulator vandaan kruipt en koers zet richting de Eifel.
De kosten op een rij:
Kostenpost | Prijs in euro’s |
Opzetten wegwerkzaamheden | 225 |
Verwijderen beschadigde vangrail (per meter) | 26 |
Nieuwe vangrail+ plaatsing (per meter) | 65 |
Safetycar (per halfuur) | 63 |
Kosten afslepen auto | 285 |
Uurloon personeel | 110 |